ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγωνία για 100.000 αμάχους στην πολιορκούμενη Μαριούπολη – “Ζούμε τις τελευταίες μας ώρες…”

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Το υπουρ­γείο Άμυνας της Ρωσίας απηύ­θυνε νέο κάλεσμα στους Ουκρα­νούς στρα­τιώ­τες που έχουν οχυ­ρω­θεί στο εργο­στά­σιο χάλυβα Azovstal της Μαριού­πο­λης να κατα­θέ­σουν σήμερα, Τετάρτη, τα όπλα τους.

Υπο­γραμ­μί­ζει πως ούτε ένας Ουκρα­νός στρα­τιώ­της δεν είχε απο­δε­χθεί την προη­γού­μενη πρόταση για παρά­δοση οπλι­σμού σήμερα.

Τα ρωσικά στρα­τεύ­ματα θα τηρή­σουν κατά­παυση του πυρός στην περιοχή γύρω από το Azovstal ενόσω η πρόταση θα βρί­σκε­ται σε ισχύ, αρχής γενο­μέ­νης από τις 2 το μεση­μέρι της 20ης Απρι­λίου, ανα­φέ­ρει η ανα­κοί­νωση του υπουρ­γείου Άμυνας της Ρωσίας.

“Ζούμε ίσως τις τελευ­ταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευ­ταίες ώρες”

“Ζούμε ίσως τις τελευ­ταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευ­ταίες ώρες μας”, ανέφερε Ουκρα­νός αξιω­μα­τι­κός υπό πολιορ­κία στη Μαριού­πολη, ζητώ­ντας από τη διεθνή κοι­νό­τητα να επέμβει και να τους “βγάλει” από εκεί με ανάρ­τησή του στον ιστό­τοπο κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης Facebook σήμερα.

“Ο εχθρός έχει δεκα­πλά­σια δύναμη από εμάς”, ανέφερε ο κυβερ­νή­της Σερχίι Βολίνα, της 36ης ταξιαρ­χίας του ουκρα­νι­κού Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού, που είναι οχυ­ρω­μέ­νος στο τερά­στιο συγκρό­τημα της σιδη­ρουρ­γίας Αζοφ­στάλ στη Μαριού­πολη (νοτιο­α­να­το­λικά), τον τελευ­ταίου θύλακα που απο­μέ­νει στο λιμάνι στρα­τη­γι­κής σημα­σίας αυτό.

“Απευ­θύ­νουμε έκκληση και εκλι­πα­ρούμε όλους τους ηγέτες του κόσμου να μας βοη­θή­σουν. Τους ζητάμε να προ­χω­ρή­σουν σε δια­δι­κα­σία για να μας βγάλουν από εδώ και να μας πάνε στο έδαφος κάποιας τρίτης χώρας”.

Σύμφωνα με τον κυβερ­νήτη Βολίνα ο ρωσικός στρατός έχει “το πλε­ο­νέ­κτημα στον αέρα, στο πυρο­βο­λικό, σε χερ­σαίες δυνά­μεις, σε εξο­πλι­σμό και στα άρματα μάχης”.

“Υπε­ρα­σπι­ζό­μα­στε μόνο ένα σημείο –το εργο­στά­σιο Αζοφ­στάλ–, όπου πέρα από τους στρα­τιω­τι­κούς βρί­σκο­νται επίσης άμαχοι που μετα­τρά­πη­καν σε θύματα αυτού του πολέμου”, συνε­χί­ζει.

Η Μόσχα κάλεσε ξανά τους τελευ­ταί­ους αμυ­νό­με­νους στη Μαριού­πολη να στα­μα­τή­σουν την “παρά­λογη αντί­σταση”, υπο­σχό­μενη ότι θα “σωθεί η ζωή” των μαχητών που είναι οχυ­ρω­μέ­νοι στο συγκρό­τημα της Αζοφ­στάλ εάν παρα­δο­θούν.

Στο Κίεβο, ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι δήλωσε κατά τη διάρ­κεια του βρα­δι­νού του διαγ­γέλ­μα­τος ότι η κατά­σταση στη Μαριού­πολη παρα­μέ­νει “πολύ σοβαρή”, “δύσκολη όσο μπορεί να είναι”, κατη­γο­ρώ­ντας τον ρωσικό στρατό πως εμπό­δισε όλες τις προ­σπά­θειες να οργα­νω­θούν ανθρω­πι­στι­κοί διά­δρο­μοι για την απο­μά­κρυνση αμάχων.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπο­στρά­τη­γος Μιχαήλ Μιζίν­τσεφ ανέφερε ότι κανένας δεν χρη­σι­μο­ποί­ησε τον ανθρω­πι­στικό διά­δρομο που άνοιξε χθες και πρό­σθεσε πως θα ανοίξει εκ νέου σήμερα το από­γευμα.

Τις τελευ­ταίες εβδο­μά­δες τα μέρη αλλη­λο­κα­τη­γο­ρού­νται για υπο­νό­μευση των προ­σπα­θειών να απο­μα­κρυν­θούν οι άμαχοι από τις εμπό­λε­μες ζώνες. Η Μόσχα κατη­γό­ρησε επα­νει­λημ­μένα τους αμυ­νό­με­νους στη Μαριού­πολη πως χρη­σι­μο­ποιούν άμαχους σαν ανθρώ­πι­νες ασπίδες.

 

Εκρή­ξεις στη Μικο­λά­γιφ

Νέοι ρωσικοί βομ­βαρ­δι­σμοί πλήτ­τουν την ουκρα­νική πόλη Μικο­λά­γιφ (νότια), σύμφωνα με τον δήμαρχό της.

“Εκρή­ξεις στη Μικο­λά­γιφ ξανά”, ανέφερε ο δήμαρ­χος Ολε­ξά­ντρ Σιεν­κέ­βιτς μέσω της πλατ­φόρ­μας Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Ο αιρετός κάλεσε τους κατοί­κους της πόλης να καλυ­φθούν και να μείνουν μακριά από παρά­θυρα.

Το ουκρα­νικό πρα­κτο­ρείο ειδή­σεων UNIAN μετέ­δωσε από την πλευρά του ότι σε τομείς της πόλης ξέσπα­σαν πυρ­κα­γιές.Δεν υπάρ­χουν πλη­ρο­φο­ρίες για θύματα ή για το εύρος των υλικών ζημιών ως αυτό το στάδιο.

Με πλη­ρο­φο­ρίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.