Τοπικές Ειδήσεις

Ανακοινώθηκε η ίδρυση Αγροδιατροφικής Σύμπραξης από την Περιφέρεια Nοτίου Aιγαίου

Την ίδρυση Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.
«Ήταν μια προσπάθεια που πήρε αρκετούς μήνες για να ετοιμαστεί, λόγω και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Στην σύμπραξη αυτή, συμμετέχουν 35 φορείς εκ των οποίων οι 7 είναι δήμοι, 5 είναι αγροτικοί συνεταιρισμοί και συμπράξεις, 4 επιμελητήρια και 19 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Η ΠΝΑΙ θα συμμετέχει με το 49% των μετοχών, σε ένα κεφάλαιο 200.000 ευρώ», δήλωσε ο αντ/ρχης.
Η εισήγηση του Φ.Ζαννετίδη
Στην εισήγησή του, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης αναφέρει:
«Ίδρυση Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου»
Σε συνέχεια της υπ’ αριθ. 138/2017 Απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα «Έγκριση έναρξης διαδικασίας ίδρυσης Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας – Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ίδρυση της Εταιρίας.
Μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής εκδόθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν τα σχετικά δελτία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από εμπλεκόμενους φορείς. Μετά και τις σχετικές διαδικασίες ελέγχου για την επιλεξιμότητα σύμφωνα με τα όσα ορίζει το άρθρο 35 του Ν.4384/2016 των φορέων, λάβαμε 35 έγκυρα αιτήματα για συμμετοχή στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Εξ αυτών 7 είναι Δήμοι, 5 είναι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Αγροτικές Συμπράξεις, 4 είναι Επιμελητήρια και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και 19 Νομικά και φυσικά πρόσωπα που δραστηριοπούνται στην Περιφέρεια στον χώρο της αγροδιατροφικής αλυσίδας.
Συντάξαμε το συνημμένο σχέδιο του Καταστατικού της Εταιρίας στο οποίο ενσωματώθηκαν οι στόχοι της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας τόσο ως προς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε με την πλούσια κουλτούρα και γαστρονομία αλλά και ως προς τα μειονεκτήματα που προκύπτουν από την νησιωτικότητα.
-Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω
-Εισηγούμαστε
Την έγκριση του Σχεδίου του Καταστατικού της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου»
Την εξουσιοδότηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την υπογραφή του καταστατικού .
Την έγκριση διάθεση πίστωσης 98.000€ για τη συμμετοχή της Περιφέρειας στο Κεφάλαιο της εταιρείας
Την εξουσιοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για την κοινοποίηση του καταστατικού στους εταίρους προς επικύρωση και ορισμό των νόμιμων εκπροσώπων τους.
Την εξουσιοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την τελική επεξεργασία του καταστατικού και την εκτέλεση ενεργειών για τις νομικές διαδικασίες ίδρυσης της εταιρείας.
Τέλος αναγνωρίζοντας την οικονομική και κοινωνική σπουδαιότητα της αγροδιατροφικής αλυσίδας και της σύνδεσης της με τις τοπικές ιδιαιτερότητες, τον τουρισμό, την εστίαση και την απασχόληση, πιστεύουμε ότι η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα αποτελεί το μεγάλο πρώτο βήμα προκειμένου τα νησιά μας να αποτελέσουν πόλο βιώσιμης ανάπτυξης και υψηλής ανταγωνιστικότητας.
Η Περιφερειακή αρχή έχει θέσει υψηλά στην ατζέντα της την υποστήριξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παραγωγών, στην προσπάθεια ανάδειξης και προώθησης των
προϊόντων των νησιών μας, ώστε να ενισχυθεί η τοπική οικονομία
και το αγροτικό εισόδημα και θεωρεί την ίδρυση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, επιτακτική καθώς θα αποτελέσει μια νέα εταιρεία -εργαλείο ανάπτυξης και υποστήριξης του σημαντικού για τα νησιά μας, αγροδιατροφικού τους τομέα.

Άλλα θέματα και δράσεις
Επιπλέον, ο κ. Ζαννετίδης ανακοίνωσε ότι στις 29 Μαρτίου 2019 η ΠΝΑΙ διοργανώνει μαζί με τους αλιείς στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Ρόδο, ημερίδα για τον αλιευτικό τουρισμό όπου θα συμμετάσχουν όλοι οι συναρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς. Οι ομιλητές, θα ανακοινωθούν στο επόμενο διάστημα.
Ο αντιπεριφερειάρχης, είπε ακόμη πως στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ένας κύκλος εκπαιδευτικών σεμιναρίων και μαθημάτων προς τους αλιείς προκειμένου να μάθουν για την λειτουργία των μηχανημάτων που υποχρεούνται να έχουν στα σκάφη τους.
Ειδικά για τις αρμοδιότητες που αφορούν στα φράγματα, ο κ. Ζαννετίδης είπε πως ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες: «Η αρμοδιότητα αυτή περιέρχεται πλέον στις περιφέρειες από τους δήμους. Η ΠΝΑΙ είναι έτοιμη και στο επόμενο διάστημα θα ορίσει επιτροπές σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αφορά το Φράγμα της Απολακκιάς αλλά όσα φράγματα ωστόσο ανήκουν στους δήμους, θα παραμείνουν όπως π.χ. το Φράγμα του Σκολονίτη» είπε ο κ. Ζαννετίδης.
Ακόμη, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις βροχοπτώσεις που ήταν πολύ ευεργετικές για το νησί ενώ αναφορικά με τα σφαγεία που υπάρχουν στα νησιά της περιοχής ευθύνης της ΠΝΑΙ, ανέφερε πως είναι όλα έτοιμα ενόψει των εορτών του Πάσχα –πλην της Έμπωνας το οποίο θα είναι έτοιμο εντός των προσεχών ημερών. Μοναδικό πρόβλημα παραμένει η έλλειψη κτηνιάτρων, ένα θέμα που συζητήθηκε με τις υπηρεσίες όπου ζητήθηκε η συνδρομή των μέσων του Λιμενικού Σώματος για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κτηνιάτρων.
Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην ίδρυση της νέας λαϊκής αγοράς του Αγίου Δημητρίου –ένα έργο που χρηματοδοτεί η ΠΝΑΙ, ενώ όσον αφορά στους καθαρισμούς των ρεμάτων σε όλα τα νησιά της ΠΝΑΙ, είπε πως λόγω γραφειοκρατίας έχουν καθυστερήσει οι απαραίτητες εγκρίσεις αν και η Οικονομική Επιτροπή έχει εγκρίνει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου