Σήμερα «τυπικά» τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών και την έναρξη της διαδικασίας μετεγκατάστασης.

Από χθες και μετά την κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου η κυβέρνηση επιδίδεται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να απομακρύνει από τα νησιά τους πρόσφυγες με προορισμό τα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ωστόσο οι ροές από την Τουρκία δεν έχουν σταματήσει και σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες έφτασαν στην Μυτιλήνη μέσα σε λίγες ώρες έφτασαν 875 άνθρωποι.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται το Reuters 12 βάρκες έφτασαν μέχρι τις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής σε ακτή κοντά στο αεροδρόμιο στη Μυτιλήνη. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της αποβίβασης ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του ενώ ένας δεύτερος δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το ταξίδι. Πέθανε μέσα στη βάρκα πιθανολογείται από ανακοπή καρδιάς.

Σε Ελευσίνα και Καβάλα φτάνουν τα πλοία με τους πρόσφυγες από τα νησιά

Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Eλευθέριος Βενιζέλος” που επρόκειτο να αναχωρήσει το Σάββατο από τη Μυτιλήνη με πρόσφυγες και προορισμό την Καβάλα απέπλευσε τελικά σήμερα. Κι αυτό διότι αρκετοί εκ των προσφύγων και μεταναστών αρνήθηκαν να επιβιβαστούν φοβούμενοι ότι θα μεταφερθούν σε κέντρα κράτησης. Ορισμένοι εντοπίστηκαν με πλαστά έγγραφα.

Για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» υπήρξε αλλαγή του σχεδιασμού και μέσα στην ημέρα αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Ελευσίνας με 1475 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο λιμάνι της Ελευσίνας αναμένεται να καταπλεύσει και το το το “Blue Star Patmos” 635 από τη Χίο.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μόλις αποβιβαστούν αναμένεται να οδηγηθούν με πούλμαν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην Αττική και στην ευρύτερη περιφέρεια.

Το πρωί στο λιμάνι της Ελευσίνας κατέπλευσε το καταμαράν «Τera Jet» με 1169 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Χίο που μεταφέρθηκαν στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στο “Ελληνικό”.

Στο μεταξύ 300 μετανάστες και πρόσφυγες παρέλαβε από το λιμάνι της Χίου το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Νήσος Μύκονος” που έχει καταπλεύσει ήδη στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Το πλοίο αφού παραλάβει μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη θα αναχωρήσει για το λιμάνι της Καβάλας.

Στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα στο λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται προσωρινά 4.458 άτομα στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη.

Δυο κοριτσάκια νεκρά στη Ρω

Εν τω μεταξύ νεκρά περισυνελέγησαν δύο μικρά κοριτσάκια 1 και 2 ετών από τη θαλάσσια περιοχή της Ρω, όταν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσαν από λέμβο που μετέφερε 35 με 40 μετανάστες και πρόσφυγες στο ελληνικό νησί από τα τουρκικά παράλια.

Τα άτυχα παιδάκια εντοπίστηκαν από πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.

Συνολικά σήμερα Κυριακή βρίσκονται στην Ελλάδα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Συντονιστικού Κέντρου 48.141 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ χθες Σάββατο ήταν 47.536

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ