Ειδήσεις

Ανοικτά σύνορα έως τις 6 Μαρτίου 2016!

Βρυξέλλες, 19
Αξιολόγηση, πορεία της διαπραγμάτευσης και προσφυγικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει την επιθυμία της ελληνικής πλευράς να επιστρέψουν σύντομα οι θεσμοί στην Αθήνα.
Κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν πως συμφωνήθηκε η επιτάχυνση της διαδικασίας της αξιολόγησης αφού τονίστηκε ότι θα ληφθούν πρωτοβουλίες από κοινού με τη Γαλλία και την Γερμανία σε αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο από την πλευρά των θεσμών δεν υπάρχει ακόμη κανένα σήμα για την επιστροφή τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αντιθέτως αν και η κυβέρνηση διαμήνυε τις προηγούμενες ημέρες ότι από Δευτέρα θα επιστρέψει το κουαρτέτο, τόσο ο Πιερ Μοσκοβί, όσο ο Μάριο Ντράγκι και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσαν εμμέσως πλην σαφώς ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης παραμένει άγνωστη, ενώ για να κλείσει θα χρειαστεί να γίνουν περικοπές συντάξεων, να ολοκληρωθεί το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και να συσταθεί ο ανεξάρτητος φορέας είσπραξης των φόρων, ουσιαστικά αυτό που ζητά το ΔΝΤ.
Ο Ντάισελμπλουμ μίλησε για «θυσία των συντάξεων» προκειμένου να επιστρέψουν οι δανειστές, σημειώνοντας ωστόσο πως η «η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει σοβαρές προτάσεις για το συνταξιοδοτικό» και «έχει συνειδητοποιήσει τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης».
Ευθυγραμμιζόμενος με τη θέση του ΔΝΤ συμπλήρωσε ότι «ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες περικοπές συντάξεων».
Ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε από την πλευρά του αυτή την εβδομάδα ότι συνεχίζονται οι τεχνικές επαφές, ώστε να δοθεί συνέχεια όσο γίνεται πιο γρήγορα. Πρόσθεσε πως η εκτίμηση στο Eurogroup είναι ότι πράγματι, είμαστε, μάλλον, στο σωστό δρόμο, αλλά κι εδώ «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες». Οπως τόνισε, επιθυμητό είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία για την αναθεώρηση πριν το Πάσχα. Μη με ρωτήσετε αν θα είναι το Καθολικό ή το Ορθόδοξο, αλλά πάντως, όσο γίνεται πιο γρήγορα».
Εντωμεταξύ, πιθανόν σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την παροχή στοιχείων, μεταξύ ελληνικής πλευράς και θεσμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα πραγματοποιείται ανταλλαγή στοιχείων και μέσω e-mails, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα αρχικά τα τεχνικά κλιμάκια και στη συνέχεια οι επικεφαλής και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε δηλώσεις του, προανήγγειλε χθες «την επιστροφή σε δύο εβδομάδες των εκπροσώπων θεσμών» με ανοικτά μέτωπα να παραμένουν στα δημοσιονομικά μεγέθη και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, στο ασφαλιστικό, στις αποκρατικοποιήσεις και στα «κόκκινα» δάνεια.
Στα… καλά νέα τοποθετείται πάντως η δήλωση Ντράγκι πως υπάρχουν ανησυχίες για την βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, δείχνοντας πως η συζήτηση γύρω από την ελάφρυνση του χρέους βρίσκεται στον ορίζοντα.
Σε ο, τι αφορά το προσφυγικό, στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης, ο κ. Τσίπρας είπε σε Μέρκελ και Ολαντ ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος και δεν πρόκειται να αποδεχθεί ενέργειες εις βάρος της. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι τρεις συμφωνήσαν ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν είναι αποδεκτές και πως το κλειδί πια για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών το κρατά η Τουρκία και το ΝΑΤΟ, όπως άλλωστε φάνηκε και στο κείμενο των συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο κ. Τσίπρας έφυγε από την συνάντηση με την υπόσχεση ότι η Ελλάδα θα έχει όποια βοήθεια ζητήσει, συμφώνησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή, με οποιονδήποτε τρόπο, η μεταφορά περισσότερης πίεσης στη χώρα και ότι θα διατηρηθεί το status quo στα σύνορα της ΕΕ έως τις 6 Μαρτίου, οπότε και θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση  στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κερδίσαμε συμμάχους στις Βρυξέλλες και συνεχίζουμε
τη μάχη με βασικό σύμμαχο την κοινωνία»
Ως εναλλακτικό και αξιόπιστο συνομιλητή των Ευρωπαίων ηγετών και των κοινοτικών οργάνων παρουσίασε τη Νέα Δημοκρατία ο αρχηγός της κατά το διήμερο των επαφών του στις Βρυξέλλες
Η διήμερη εξόρμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες αποτέλεσε μια πολύ καλή ευκαιρία για τον ίδιο να αναδείξει, μέσα από τις πάρα πολλές επαφές και συναντήσεις του, την εικόνα μιας νέας Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα είναι αξιόπιστος συνομιλητής των ευρωπαϊκών οργάνων.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χειρίστηκε το κρίσιμο αυτό θέμα με τρόπο που σηματοδότησε, και αυτό φάνηκε με ενάργεια στη συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ότι επί των ημερών του, η Ν.Δ. δεν θα λαϊκίζει και θα προτάσσει την αλήθεια και την ειλικρίνεια.
Για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και το επιτελείο του, η πρώτη αυτή παρουσία του στις Βρυξέλλες, όπου είχε πλήθος επαφών με κοινοτικούς επιτρόπους, την ηγεσία του ΕΛΚ και Ευρωπαίους ηγέτες με επίκεντρο την κυρία Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, είχε θετικό πρόσημο.
Εξάλλου, ο βασικός στόχος του προέδρου της Ν.Δ. ήταν, εκτός από την ανάδειξη του προσφυγικού-μεταναστευτικού και την υπεράσπιση της εθνικής γραμμής, να προβάλλει την εικόνα του ιδίου ως εναλλακτικού και αξιόπιστου συνομιλητή έναντι των Ευρωπαίων ηγετών και των κοινοτικών οργάνων.
Επίσης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. στάθηκε ιδιαίτερα στο επιχείρημα των «διπλών πλειοψηφιών» και στην κυρία Μέρκελ το τόνισε ιδιαίτερα, λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να ψηφίσει το ασφαλιστικό, αν και στηρίζει την ελληνική γραμμή στο προσφυγικό.
Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι η χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται μέσω διπλών πλειοψηφιών, δηλ. μιας για τα «δύσκολα» νομοσχέδια όπου θα προσδοκά το Μέγαρο Μαξίμου στήριξη από τη ΝΔ και μιας για τα «εύκολα» νομοσχέδια όπου θα ψηφίσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Αυτό δεν ισχύει πουθενά στην Ευρώπη, γιατί να ισχύσει και στην Ελλάδα;» είναι η γραμμή από την ηγεσία της Ν.Δ. και δεν έδειξε να διαφωνεί η Καγκελάριος.
Στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την κυρία Μέρκελ, στην οποία συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος, ο πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ Κώστας Κυρανάκης και ο γραμματέας διεθνών σχέσεων της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε με έμφαση στην Καγκελάριο ότι το κόμμα επί των ημερών του δεν θα λαϊκίζει. Υπογράμμισε με έμφαση ότι σταθεί υπεύθυνα και δεν θα χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα εντός της χώρας και άλλη εκτός Ελλάδος, θέση που ικανοποίησε την γερμανική πλευρά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επισήμανση της κυρίας Μέρκελ ότι πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία εμπλοκή στο ζήτημα της αξιολόγησης και απαιτείται πιο γρήγορη εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. Η Καγκελάριος φέρεται να σημείωσε στον κ. Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να φθάσει σε αδιέξοδο όπως το καλοκαίρι του 2015 και εάν υπάρξει εμπλοκή δύσκολα η γερμανική πλευρά θα μπορέσει να βοηθήσει, καθώς δύσκολα το γερμανικό Κοινοβούλιο θα υποστηρίξει άλλο πρόγραμμα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου