ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προς κατάργηση το κυνηγητό της ΑΕΠΙ για τα μουσικά δικαιώματα

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Μουσική ακουστικά

Σοβαρές αλλαγές επέρ­χο­νται στον τρόπο υπο­λο­γι­σμού και είσπρα­ξης των τελών για τα πνευ­μα­τικά δικαιώ­ματα καλ­λι­τε­χνών, όπως αυτά κατα­λο­γί­ζο­νται σε επι­χει­ρή­σεις εστί­α­σης, καφέ, μπαρ, κέντρα δια­σκέ­δα­σης, καφε­νεία και ραδιο­φω­νι­κούς σταθ­μούς. Με ειδική τρο­πο­λο­γία του Υπουρ­γείου Πολι­τι­σμού, αλλά­ζουν σχεδόν όλα και με τις προ­ω­θού­με­νες αλλαγές η γνωστή εται­ρεία ΑΕΠΙ θα μείνει με περιο­ρι­σμέ­νες αρμο­διό­τη­τες.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η τρο­πο­λο­γία θα επι­φέ­ρει αλλαγές στον τρόπο υπο­λο­γι­σμού των τελών που ανα­λο­γούν σε κάθε επι­χεί­ρηση. Λεπτο­μέ­ρειες για τις αλλαγές δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο γίνεται λόγος για δικαιό­τερο σύστημα υπο­λο­γι­σμού, που δεν θα λαμ­βά­νει υπ’ όψιν τα τετρα­γω­νικά μέτρα της επι­χεί­ρη­σης, αλλά την περιοχή όπου αυτή λει­τουρ­γεί, τον ετήσιο τζίρο και την επο­χι­κό­τητα. Οι παρά­με­τροι αυτές μέχρι σήμερα δεν ελαμ­βά­νο­ντο υπόψιν από την ΑΕΠΙ, η οποία και ακο­λου­θούσε μέτρα και σταθμά, τα οποία τις περισ­σό­τε­ρες φορές χαρα­κτη­ρί­ζο­νται του­λά­χι­στον «άδικα».

Η είσπραξη των τελών θα γίνεται από ανε­ξάρ­τητο, κρατικό φορέα, ο οποίος και θα είναι ο μόνος αρμό­διος στη συνέ­χεια για τη δια­χεί­ριση των χρη­μά­των.

Σημα­ντική αλλαγή που ετοι­μά­ζε­ται είναι η απο­ποι­νι­κο­ποί­ηση της δια­δι­κα­σίας είσπρα­ξης. Αυτό σημαί­νει πως εάν κάποιος κατα­στη­μα­τάρ­χης δεν πλη­ρώ­σει, τότε δεν θα σύρεται στα δικα­στή­ρια όπως συμ­βαί­νει ακόμα και σήμερα.

Οι σημα­ντι­κό­τε­ρες αλλαγές που επέρ­χο­νται με την τρο­πο­λο­γία είναι οι ακό­λου­θες:

1. Κατάρ­γηση της Ποι­νι­κής Προ­στα­σίας των Πνευ­μα­τι­κών Δικαιω­μά­των

2. Περιο­ρι­σμός και απο­δυ­νά­μωση του ηθικού δικαιώ­μα­τος του δημιουρ­γού πάνω στο έργο του.

3. Υπο­χρε­ω­τική σύσταση ενιαίου φορέα για την είσπραξη των δικαιω­μά­των του άρθρου 18 Ν. 2121 για το ιδιω­τικό αντί­γραφο, ο οποίος φορέας δεν θα έχει δικαί­ωμα δικα­στι­κής διεκ­δί­κη­σης των δικαιω­μά­των, από δυστρο­πού­ντες υπό­χρε­ους χρήστες.

4. Σύσταση κρα­τι­κής Επι­τρο­πής Τιμο­λό­γη­σης των Δικαιω­μά­των, η οποία θα καθο­ρί­ζει κυριαρ­χικά και κατά το δοκούν, το ύψος των δικαιω­μά­των που δικαιού­νται οι δημιουρ­γοί και οι υπό­λοι­ποι δικαιού­χοι για κάθε χρήση.

5. Πρό­βλεψη για εξαι­ρέ­σεις εδα­φι­κών περιο­χών, ή περιο­ρι­σμοί και στο ύψος των δικαιω­μά­των αλλά και στις κατη­γο­ρίες χρηστών που θα υπο­χρε­ού­νται στην κατα­βολή δικαιω­μά­των.

6. Μείωση του χρόνου της νόμιμης παρα­γρα­φής των απαι­τή­σεων για δικαιώ­ματα από ιδιω­τική αντι­γραφή στα 3 χρόνια.

Οι αλλαγές αυτές ήδη έχουν τύχει θερμής υπο­δο­χής από τους επι­χει­ρη­μα­τίες – κατα­στη­μα­τάρ­χες που είναι σίγου­ροι ότι θα τερ­μα­τι­στούν τόσο οι υπερ­βο­λι­κές χρε­ώ­σεις των μου­σι­κών δικαιω­μά­των, όσο και ο δια­συρ­μός τους στα δικα­στή­ρια.

Αντί­δραση από την ΑΕΠΙ

Η αντί­δραση από την ΑΕΠΙ στην τρο­πο­λο­γία είναι πολύ­πλευρη και θα προ­σπα­θή­σει με κάθε τρόπο ώστε αυτή να μην τεθεί σ’ εφαρ­μογή. Σύμφωνα με την ΑΕΠΙ, τα νέα αυτά δεδο­μένα θα λει­τουρ­γή­σουν σε βάρος των καλ­λι­τε­χνών, αλλά επι­πρό­σθετα θεωρεί πως θα υπάρ­ξουν πρό­σθετα τέλη σε κατα­στη­μα­τάρ­χες καθώς θα τεθούν πνευ­μα­τικά δικαιώ­ματα και για μουσικά έργα καλ­λι­τε­χνών του εξω­τε­ρι­κού.

Σε σχετική ανα­κοί­νωσή της η συγκε­κρι­μένη εται­ρεία ανα­φέ­ρει μεταξύ άλλων τα ακό­λουθα:

«Γνω­ρί­ζαμε πως ο υπουρ­γός πολι­τι­σμού είναι εκεί για να θεμε­λιώ­νει και να βελ­τιώ­νει θεσμούς υπέρ αυτών που ορκί­στηκε να προ­στα­τεύει τα Δίκαιά τους. Σήμερα οι όρκοι έχουν αλλάξει περιε­χό­μενο απ’ ό,τι φαί­νε­ται, και η Κυβέρ­νηση, σε τόσο κρί­σι­μες στιγμές για τον τόπο, έχει απο­φα­σί­σει ότι μαζί με ό, τι υλικό απέ­μεινε στην Ελλάδα, να εξα­φα­νί­σει και την ψυχή της, τον πολι­τι­σμό της και τους ανθρώ­πους του…»

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 10 σχόλια

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. Chris Greekfish

    Η ΑΕΠΙ παει Κυπρο. Με την λογική της εγκατάστασης της σε ευρωπαϊκής χώρας θα αποστέλλει δεδικασμενες ερήμην δικαστικές αποφάσεις προς εκτέλεση και η Ελλαδα θα πρέπει να εκτελεί. Θα γλιτώσει και τον έλεγχο από την ΣΔΟΕ….. Κοροϊδα επιχειρηματίες ηλίθιοι αρτιστες ανεγκεφαλοι

  2. Liza

    Εαν η ΑΕΠΙ μου εχει επιβάλλει ένα ποσό για live που έκανα, στο οποιο δεν παιχτηκαν καν κομματια που εκπροσωπει, πως μπορω να αμυνθω? Και τι γίνεται αν δεν το πληρώσω?

  3. Nikos Markogiannakis

    Ούτε καν ξέρεις τι λες… Δεν υπάρχει εισαγγελική παραγγελία για παράβαση που τελέστηκε στο παρελθόν οπότε να δικαιολογείται και η συνοδεία περιπολικού και αστυνομικού, αυτά υπάρχουν από την ΠΡΩΤΗ επίσκεψη!!!!… φυσικά για εκφοβισμό με την απειλή αυτόφωρης σύλληψης!!!…………

  4. asteia

    an deis sto site tis aepi tis antistoixes eteries ton jenon xoron tha deis oti i aepi tous ekprosopei edo stin ellada…. opote ligo prosoxi kai psaksimo prin petajei o kathenas tin kotsana tou

  5. !!!!

    ρε ανθρωπε πασ καλα???/ οποιοσδηποτε μπορει να αιτηθει εισαγγελικη παραγγελια για κατι και ο εισαγγελεας αν κρινει οτι εχει δικιο τοτε και ο αστυνομικος ειναι υποχρεωμενος να την επιδοσει…ποιος θα την παει?εγω?? οσο για το κλαμα καποιον τουσ καταλαβαινω.. ασ πληρωναν απο την αρχη και να μην εκαναν μαγκιεσ..τωρα μαζευτηκανε και για σασσσσσ….

  6. GVK

    Κανονικά το ΣΔΟΕ θα πρέπει να μπουκάρει και να ελέγξει αυτή την μαφία – Α.Ε. ! που το παίζουν προστάτες και ξεπατώνουν τα μαγαζιά του κόσμου ανεξαιρέτως, και με τις υπηρεσίες της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας που πληρώνουμε εμείς, – μια Α.Ε. που δεν κόβει ΔΠΥ επί πιστώσει και τιμολογεί αυθαιρέτως.

  7. Giorgos Spanos Pista

    ΠΟΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΠΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ (ΜΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ!!! ΠΑΡΑΓΓΕΛΕΙΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ) ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟ ΜΕ ΕΝΣΤΟΛΟ ΟΔΗΓΟ (ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙ ΔΛΔ) ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΜΑΓΑΖΙ ΣΕ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟΝ ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑ ΤΗΣ ΑΕΠΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΤΗ ΤΗΣ ΑΕΠΙ, (ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ “ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΠΙ), ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΧΩΡΙΣ …ΚΟΥΣΤΟΥΜΙ ΚΑΝΑΝ ΦΙΛΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ… (ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΗ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ -ΑΣ ΜΗΝ ΕΧΕΙ- ΒΕΝΖΙΝΕΣ, ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΛΠ). ΥΠΟΜΟΝΗ, ΠΙΣΩ ΕΧΕΙ Η ΑΧΛΑΔΑ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΑΕΠΙ

  8. Giorgos Spanos Pista

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ …ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ. ΑΦΟΥ ΤΟ ΛΕΕΙ Η ΑΕΠΙ!!! ΕΧΟΥΝ ΣΠΑΣΕΙ ΚΑΤΙ ΜΑΡΜΑΡΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥΣ, ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΝΑ ΤΑ ΑΛΑΞΟΥΝ. (ΕΙΝΑΙ Κ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΤΑ ΑΤΙΜΑ). ΑΦΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ¨ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ” ΕΚΑΝΑΝ ΟΤΙ ΗΘΕΛΑΝ!!! ΤΕΛΟΣ Ο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ “ΚΥΡΙΟΙ” ΤΗΣ ΑΕΠΙ. ΣΑΣ ΕΙΧΑΝ ΜΑΘΕΙ Κ ΚΑΝΑΤΕ ΟΤΙ ΘΕΛΑΤΕ Ε?. 450.000 € ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΙΧΕ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Ο Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΒΓΗΚΑΝ? (ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΜΠΗΚΑΝ Κ ΠΟΣΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ) ΓΙΑ ΤΙΣ 2-3 ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Ε? ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΚΕΔΚΕ ΠΑΡΟΤΡΥΝΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΧΩΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ “ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ”… 6.150.000 € (ΝΑΙ ΕΞΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ!!! ΔΥΟ ΔΙΣ ΔΡΑΧΜΕΣ ΡΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΕΠΙ) ΠΗΡΑΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΡΤ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ, ΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ (ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΣΟΔΑ), ΠΗΡΑΤΕ 60.000 € (ΝΑΙ ΕΞΗΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ). ΟΛΑ ΑΥΤΑ (ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ), ΕΧΩ ΔΩΣΕΙ ΟΡΚΟ, ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΝΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ. ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ Η ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΣΑΣ (ΛΑΔΩΝΟΝΤΑΣ ΟΛΟ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ” ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ). ΕΧΩ ΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΟΥΝΑ ΣΑΣ… {auto einai dimosieumeno sxolio stis 8/11/2012 edo: http://www.pontos-news.gr/permalink/4682.html )

  9. ΝΙΚΟΣ ΑΦΕΝΤΑΚΗΣ

    ΣΩΣΤΑ! ΠΛΗΡΩΝΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΛΛΙΣΤΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ ΑΦΟΥ ΠΑΝΤΑ ΜΑΣ ΛΕΓΑΝΕ ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΞΕΝΟΥΣ ΚΑΛΙΤΕΧΝΕΣ! ΤΣΟΓΛΑΝΙΑΑΑΑ

  10. red

    ποσο ψέμα ακόμη απο την εταιρεία εγκληματιών ονόματι ΑΕΠΙ??? πως είναι δυνατό να ισχυρίζονται οι ΑΡΧΙΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΚΛΕΦΤΕΣ ΤΗΣ ΑΕΠΙ οτι δεν πλήρωναμε μέχρι τώρα για ξένο ρεπερτόριο ενώ ισχύει το ακριβώς το αντίθετο!!!!! ΟΙ ΑΡΧΙΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΕΠΙ με την υποστήριξη του μεγαλύτερου μέρους της Ελληνικής ΥΠΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ισχυρίζονταν και ισχυρίζονται ακόμη στα Ελληνικά ΕΛΛΕΕΙΝΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ οτι το σύνολο των μουσικών έργων του Ελληνικού και ξένου ρεπερτεριου τους ανήκει ενώ βεβαίως δεν ισχυει κατι τέτοιο υποάρχουν εκατομμυρια έργα που δεν τους ανήκουν (βλέπε JAMENDO CREATIVE COMMONS k.a) ΑΕΠΙ ΚΟΙΝΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ