Συνέντευξη στην Πέγκυ Nτόκου

«Η Συμφωνία των Πρεσπών αφορά σε ένα εθνικό θέμα και προκάλεσε «αναταράξεις» σε πολλά κόμματα. Αλλά ο δήθεν «ανένδοτος μακεδονομάχος» κ. Καμμένος συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα, να «βάλει πλάτη» (και πάλι), για να υπερψηφιστεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και με βουλευτές του.
Και βέβαια, η κυβέρνηση Τσιπρα θα συνεχίσει, χωρίς άμεσες εξελίξεις (προκήρυξη εκλογών)». Αυτό δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δ» ο κ. Κοσμάς Σφυρίου σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών. Επιπλέον, μιλάει για τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Ευρωεκλογές, για τα ποσοστά του ΚΙΝΑλ αλλά και την ενδεχόμενη συνύπαρξη με την Νέα Δημοκρατία σε μία κυβέρνηση.
• Κύριε Σφυρίου, πώς βλέπετε να δρομολογούνται οι πολιτικές εξελίξεις με την συμφωνία των Πρεσπών κι ενώ προηγήθηκε το κυβερνητικό «διαζύγιο» με τον Πάνο Καμμένο;
Την προηγούμενη Τρίτη, έδωσα στην δημοσιότητα άρθρο, σχετικό με την ερώτησή σας, στο οποίο διατύπωσα την άποψή μου, για το συμφωνημενο (σικέ) «διαζύγιο» Τσίπρα – Καμμένου.
Οι υπουργοί και οι βουλευτές των Αν. Ελ (κυρίως) εξασφάλισαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και ο κ. Καμμένος διατήρησε την ιδιότητα του προέδρου κόμματος, κρατώντας στην Κ.Ο των Αν. Ελ βουλευτές «εκτός γραμμής». Η Συμφωνία των Πρεσπών αφορά σε ένα εθνικό θέμα και προκάλεσε «αναταράξεις» σε πολλά κόμματα. Αλλά ο δήθεν «ανένδοτος μακεδονομάχος» κ. Καμμένος συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα, να «βάλει πλάτη» (και πάλι), για να υπερψηφιστεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και με βουλευτές του.
Και βέβαια, η κυβέρνηση Τσίπρα θα συνεχίσει, χωρίς άμεσες εξελίξεις (προκήρυξη εκλογών).
• Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ακόμα και με λιγότερες από 151 ψήφους, ως κυβέρνηση ανοχής για ένα χρονικό διάστημα και μέχρι να οδηγηθούμε στις εκλογές. Αυτό συνιστά πολιτική «εκτροπή» κατά την άποψή σας;
Η κυβέρνηση δεν στηρίζεται (τυπικά) πλέον από δύο κόμματα και ουσιαστικά έχει χάσει την «δεδηλωμένη» και της Βουλής, γιατί το μόνο κόμμα που την στηρίζει έχει 145 βουλευτές.
Βέβαια, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές και η «εκτροπή» δεν συντελέστηκε.
Όμως, οι έξι (6) που συμπλήρωσαν την απαιτούμενη (από το Σύνταγμα) πλειοψηφία, θυμίζουν τους βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Στέφανο Στεφανόπουλο το 1965. Και ξέρετε ότι, τότε, στην συνείδηση των Ελλήνων & των Ελληνίδων έγινε «εκτροπή».
• Τον προσεχή Μάιο, έχουμε εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ευρωεκλογές. Πώς προετοιμάζεται ο κομματικός μηχανισμός για τις εκλογικές αναμετρήσεις;
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, το Κίνημα Αλλαγής έχει εκφράσει ήδη προ καιρού την εμπιστοσύνη του σε ικανά πρόσωπα, που δήλωσαν την απόφασή τους να είναι υποψήφιοι ή υποψήφιες, σε όλες τις περιφέρειες και σε μεγάλους δήμους.
Και όλο το στελεχιακό δυναμικό του Κινήματος συμβάλλει έμπρακτα στην προσπάθεια αυτών των υποψηφίων. Και αυτό θα συνεχιστεί και θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, μέχρι το Μάη.
Ενώ, σε ό,τι αφορά στις ευρωεκλογές, το Κίνημα Αλλαγής καταρτίζει ήδη το ψηφοδέλτιο και δεν θα αργήσει η ανακοίνωσή του.
Παράλληλα βέβαια, συμμετέχει στην εκπόνηση του προγράμματος που θα προτείνει το Ευρωπ. Σοσιαλιστικό Κόμμα στους Ευρωπαίους (φυσικά και στους Ελληνες) πολίτες, για τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν στην Ευρωπ. Ένωση, κατά την πενταετία 2019 – 2024.
• Είστε ικανοποιημένος από την πορεία του Κινήματος μέχρι σήμερα; Κατά την άποψή σας, θα υπάρξει αλλαγή του κλίματος και στις κάλπες θα λάβει μεγαλύτερα ποσοστά;
Θα είμαι ικανοποιημένος, όταν δω να εφαρμόζεται ανοικτή – μέσα στην κοινωνία – πολιτική δράση, σε όλες τις περιφέρειες, σε όλους τους νομούς, τις επαρχίες και τις πόλεις.
Για να συζητηθούν και να γίνουν γνωστές οι επεξεργασμένες προγραμματικες θέσεις και πολιτικές του Κινήματος Αλλαγής.
Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, θα βελτιωθεί εντυπωσιακά το «κλιμα» και δώσει ο ελληνικός λαός το ποσοστό, που θα καταστήσει το Κίνημα πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής του αύριο. Επιβραβεύοντας την θέση του Κινήματος για «εθνική συνεννόηση», κόντρα στην ακραία πόλωση και τον διχασμό, που καλλιεργεί επίμονα το δίπολο ΣύΡιζΑ – ΝΔ.

• Εάν στις εκλογές κερδίσει η Ν.Δ. θα βλέπατε θετικά την συνύπαρξή σας με τον κ. Μητσοτάκη;
Η ερώτηση είναι υποθετική. Κανείς δε μπορεί να προδικάσει ποιες «εντολές» και ποιο ρόλο θα δώσει η λαΐκη ετυμηγορία στο κάθε κόμμα. Πιστεύω, το Κίνημα Αλλαγής να έχει μια από τις εντολές σχηματισμού κυβέρνησης, για να επιδιώξει την εθνική συνεννόηση, για τον σχηματισμό κυβέρνησης με ευρύτατη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και στον λαό. Πολιτική σταθερότητα! Αυτήν έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα μας και με προγραμματική συμφωνία το Κίνημα Αλλαγής θα προτείνει το προοδευτικό «Πρόγραμμα Ελλάδα» – για να επιτευχθούν:
– θετικό «κλίμα» στο εξωτερικό, ώστε η χώρα μας να «βγει» στις αγορές,
– επενδύσεις, για να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίοι ρυθμοί ανάπτυξης, αίροντας αντικίνητρα,
– αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης & του κοινωνικού κράτους και μόνο τότε θα «βγει» η Ελλάδα από την κρίση και θα επανέλθει στην κανονικότατα.
Με επανάληψη – ακόμη μια φορά – του κυβερνητικού μοντέλου: ένα κόμμα + ένα συμπλήρωμα = κυβέρνηση με ισχνή πλειοψηφία και νέα πολιτική αστάθεια, που θα οδηγήσει πάλι σε αδιέξοδα, σε κρίση εμπιστοσύνης προς την χώρα μας, σε συνέχιση της σημερινής αδυναμίας εξόδου στις αγορές, για αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους, σε νέα δανειακή σύμβαση με νέο μνημόνιο…. Μητσοτάκη (αν «κερδίσει» τις εκλογές, όπως λέτε στην υποθετική ερώτησή σας). Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει την αυτόνομη πορεία του, με στρατηγική την «εθνική συνεννόηση ευρύτατης πλειοψηφίας», για την επόμενη περίοδο εξόδου της χώρας και του λαού μας από την κρίση.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ