ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακίνητα: Έχασαν τη μισή τους αξία στη διάρκεια της κρίσης

news room 1 λεπτό ανάγνωση
πολυκατοικια

Σχεδόν τη μισή εμπο­ρική τους αξία απώ­λε­σαν τα οκτώ χρόνια της οικο­νο­μι­κής κρίσης τα ακίνητα​ στη χώρα μας, ενώ σε σημα­ντικό ποσοστό υπο­χώ­ρη­σαν και οι αγο­ρα­πω­λη­σίες ακι­νή­των οι οποίες έχουν πλέον περιο­ρι­στεί σε μερικές χιλιά­δες κάθε έτος.

Σύμφωνα με στοι­χεία της Τρά­πε­ζας της Ελλάδος σωρευ­τικά τα χρόνια της κρίσης τα ακίνητα (κατοι­κίες,γραφεία, κατα­στή­ματα) έχασαν την εμπο­ρική τους αξία σε ποσοστό 43% ,με την πτώση των τιμών να είναι ακόμη μεγα­λύ­τερη στα παλαιά δια­με­ρί­σματα των μεγάλων αστικών κέντρων.

Σύμφωνα με στοι­χεία της Eurostat η υπο­χώ­ρηση των τιμών σε κάθε κατη­γο­ρία ακι­νή­των συνε­χί­στηκε,σε περιο­ρι­σμένο όμως ποσοστό της τάξης του 1,1% ,και το πρώτο 9μηνο του 2017,απο­τε­λώ­ντας η χώρα μας μαζί με την Ιταλία τις μονα­δι­κές χώρες στην Ευρω­παική Ενωση όπου κατα­γρά­φηκε πέρυσι υπο­χώ­ρηση των αγο­ραίων τιμών στα ακίνητα.

Η πτώση των τιμών συνο­δεύ­ε­ται και με περιο­ρι­σμένο,τα χρόνια της κρίσης, αριθμό αγο­ρα­πω­λη­σιών ακι­νή­των,έναντι των εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων που κατα­γρά­φη­καν τη δεκα­ε­τία του 2000.Σύμφωνα με έρευνα αγοράς επί πραγ­μα­τι­κών συναλ­λα­γών αγο­ρα­πω­λη­σίας ακι­νή­των που πραγ­μα­το­ποί­ησε η Ενωση Μεσιτών Πιστο­ποι­η­μέ­νων Πραγ­μα­το­γνω­μό­νων Ελλάδος σχεδόν οι 9 στους 10 Ελληνες που αγό­ρα­σαν πέρυσι ακίνητο το έπραξαν κατα­βάλ­λο­ντας μετρητά ,ενώ μόλις ένας στους δέκα έκανε την αγορά με τρα­πε­ζική χρη­μα­το­δό­τηση.

Οι αγο­ρα­πω­λη­σίες αφο­ρού­σαν σε ποσοστό 75,2% αγορές κατοι­κιών για στέγαση η για επεν­δυ­τι­κούς σκοπούς ,σε ποσοστό 14,9% αγορά αγρο­τε­μα­χίων καθώς και λοιπές αγορές γρα­φείων ,κατα­στη­μά­των ,απο­θη­κών κλπ.

Από τις αγο­ρα­πω­λη­σίες κατοι­κιών αυτές σε ποσοστό 58,3% αφο­ρού­σαν ακίνητο σε αστικό ιστό , σε ποσοστό 15,8% αγορά εξο­χι­κού και σε ποσοστό 25,85 % ακίνητα σε περί­χωρα πόλεων και κωμο­πό­λεων.

Ανα­φο­ρικά με τα χρήματα που πλή­ρω­σαν οι αγο­ρα­στές ακι­νή­των η αγρο­τε­μα­χίων αυτά σε ποσοστό 90% κυμαί­νο­νταν από ελά­χι­στες χιλιά­δες ευρώ μέχρι 250.000 ευρώ, ενώ μόλις το 10% των αγορών ήταν άνω των 250.000 ευρώ.

newpost.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.