ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεσμεύσεις Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μητσοτάκης Κυριάκος
Μέγεθος γραμμάτων

Το κυ­βερ­νη­τι­κό στίγ­μα της ΝΔ, όπως το κα­τα­θέ­τει έως τώρα ο πρό­ε­δρός της. Ποιες με­ταρ­ρυθ­μί­σεις θέτει ως άμε­σες προ­τε­ραιό­τη­τες, με στόχο τη «ρι­ζι­κή επα­νεκ­κί­νη­ση». Το σχέ­διο για τα πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα.

Τις προ­θέ­σεις του για την επό­με­νη μέρα στη χώρα, εφό­σον η ΝΔ επι­κρα­τή­σει στις εκλο­γές, έδει­ξε κατά τη δι­ή­με­ρη πε­ριο­δεία του στη Θράκη ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης. Μέσα από μια σειρά πα­ρεμ­βά­σε­ών του, που συν­δυά­στη­καν με επα­φές του επι­χει­ρη­μα­τί­ες, στε­λέ­χη της Το­πι­κής Αυ­το­διοί­κη­σης, αλλά και απλούς πο­λί­τες, ο πρό­ε­δρος της ΝΔ, άσκη­σε για μία ακόμη φορά δρι­μεία κρι­τι­κή στην συ­γκυ­βέρ­νη­ση, τό­νι­σε την επι­τα­κτι­κή ανά­γκη άμε­σης πο­λι­τι­κής αλ­λα­γής τον τόπο και έδωσε το στίγ­μα του για τις προ­τε­ραιό­τη­τες της κυ­βέρ­νη­σής του.

Ανα­φο­ρι­κά με τα πρό­σω­πα που θα εμπι­στευ­τεί για να στε­λε­χώ­σουν το κυ­βερ­νη­τι­κό σχήμα, εάν τα πράγ­μα­τα εξε­λι­χθούν βάσει του σχε­δια­σμού του, ο κ. Μη­τσο­τά­κης δια­μη­νύ­ει πως θα επι­λέ­ξει «τους κα­λύ­τε­ρους», τόσο σε επί­πε­δο υπουρ­γών όσο και γε­νι­κών γραμ­μα­τέ­ων. «Η Εθνι­κή Ελ­λά­δος θα πρέ­πει να έρθει να παί­ξει μπάλα την επό­με­νη μέρα στο γή­πε­δο της ανόρ­θω­σης της Ελ­λά­δος. Αυτή είναι η δική μου δου­λειά. Αυτό πρέ­πει να εξα­σφα­λί­σω», τό­νι­σε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.

Ως με­γά­λο του στοί­χη­μα, ο πρό­ε­δρος της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης θέτει την απαι­τού­με­νη «ρι­ζι­κή επα­νεκ­κί­νη­ση» της χώρας, με αιχμή του δό­ρα­τος τον οδικό χάρτη που προ­τεί­νει το κόμμα του για έξοδο της Ελ­λά­δας από την κρίση. Η ΝΔ, ως κυ­βέρ­νη­ση, το­νί­ζει, «θα είναι δί­καιη και ακέ­ραια με όλους» που θα προ­βεί σε μια «τολ­μη­ρή και απο­φα­σι­στι­κή από­πει­ρα υλο­ποί­η­σης ση­μα­ντι­κών με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων».

Κά­ποιες από αυτές, σύμ­φω­να με τον κ. Μη­τσο­τά­κη, είναι:

-Η στή­ρι­ξη της υγιούς επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας ως του μόνου τρό­που για την αντι­με­τώ­πι­ση της ανερ­γί­ας, με στα­θε­ρό φο­ρο­λο­γι­κό κα­θε­στώς και μειω­μέ­νους φο­ρο­λο­γι­κούς συ­ντε­λε­στές.

-Οι τολ­μη­ρές αλ­λα­γές στην Παι­δεία, για να δοθεί η ευ­και­ρία σε κάθε παιδί να έχει πρό­σβα­ση σε ένα καλό δη­μό­σιο σχο­λείο.

-Η επι­τά­χυν­ση της απο­νο­μής της Δι­καιο­σύ­νης.

-Η αξιο­λό­γη­ση των δη­μο­σί­ων υπαλ­λή­λων, επι­βρα­βεύ­ο­ντας τους κα­λύ­τε­ρους και τους πιο άξιους.

-Η στενή και κυ­ρί­ως απο­τε­λε­σμα­τι­κή συ­νερ­γα­σία με­τα­ξύ δη­μό­σιου και ιδιω­τι­κού τομέα.

«Όταν μπο­ρέ­σου­με να προ­τά­ξου­με ένα ου­σια­στι­κό σχέ­διο με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων, τότε θα μπο­ρέ­σου­με να επι­διώ­ξου­με τη συ­νο­λι­κή ανα­θε­ώ­ρη­ση των δη­μο­σιο­νο­μι­κών στό­χων. Ει­δι­κά όσον αφορά τα πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα», ση­μειώ­νει ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης, δια­μη­νύ­ο­ντας πως στις επό­με­νες εκλο­γές η ΝΔ θα κα­τέ­βει με το τε­τρά­πτυ­χο «λι­γό­τε­ροι φόροι, απο­κρα­τι­κο­ποι­ή­σεις, με­ταρ­ρυθ­μί­σεις στο κρά­τος και αξιό­πι­στο δίχτυ κοι­νω­νι­κής προ­στα­σί­ας».

Σε πο­λι­τι­κό επί­πε­δο, ο πρό­ε­δρος της ΝΔ υπό­σχε­ται τρία πράγ­μα­τα: Το πρώτο ότι θα λέει πάντα την αλή­θεια και θα δε­σμεύ­ε­ται μόνο για ό,τι μπο­ρεί να υλο­ποι­ή­σει. Το δεύ­τε­ρο ότι η πρό­τα­ση του κόμ­μα­τός του αφορά «τα όνει­ρα και τις προσ­δο­κί­ες των πολ­λών και ιδίως όσων αι­σθά­νο­νται ξε­χα­σμέ­νοι». Και το τρίτο, ότι θα ενώ­σει πάλι όλους τους Έλ­λη­νες, κά­νο­ντας λόγο για ένα «νέο πα­τριω­τι­κό όραμα με το οποίο η χώρα θα βγει από την κρίση και θα στα­θεί ξανά δυ­να­τή και πε­ρή­φα­νη».

Δι­προ­σω­πία

Την ίδια ώρα, στα ύψη βρί­σκε­ται η αντι­πα­ρά­θε­ση της ΝΔ με την κυ­βέρ­νη­ση. Η οδός Πει­ραιώς κα­τη­γο­ρεί τον πρω­θυ­πουρ­γό για δι­προ­σω­πία, καθώς -όπως υπο­στη­ρί­ζουν στο γα­λά­ζιο στρα­τό­πε­δο- άλλα λέει εντός των τει­χών και άλλα εκτός. Ως πα­ρά­δειγ­μα φέ­ρουν την ανα­φο­ρά του Αλέξη Τσί­πρα στην έκτα­κτη οι­κο­νο­μι­κή ενί­σχυ­ση των χα­μη­λο­συ­ντα­ξιού­χων: Στο διάγ­γελ­μά του μί­λη­σε για «13η σύ­ντα­ξη», ενώ λίγες μέρες μετά στις Βρυ­ξέλ­λες μί­λη­σε για «από­φα­ση εφά­παξ».

Η αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση κα­τη­γο­ρεί τους κυ­βερ­νη­τι­κούς εταί­ρους ότι τις τε­λευ­ταί­ες εβδο­μά­δες  πρω­τα­γω­νι­στούν σε ένα σχέ­διο όξυν­σης και δι­χα­σμού, με μόνο στόχο την πο­λι­τι­κή τους επι­βί­ω­ση. Ο πρω­θυ­πουρ­γός, κα­ταγ­γέλ­λει ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης, «είναι σή­με­ρα ο κα­λύ­τε­ρος σύμ­μα­χος όλων εκεί­νων των ακραί­ων φωνών στην Ευ­ρώ­πη που θέ­λουν απο­μό­νω­ση της Ελ­λά­δας. Και στην ανι­κα­νό­τη­τά του, πα­τά­νε οι ακραί­οι της Ευ­ρώ­πης», προ­κει­μέ­νου να δη­μιουρ­γή­σουν νέα προ­βλή­μα­τα στη χώρα μας.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.