Δημήτρης Γάκης στα εγκαίνια της έκθεσης της Βουλής για τη «σκοτεινή επταετία 1967-74» στη Ρόδο: «Η ιστορική γνώση είναι σημαντική για τη θωράκιση της Δημοκρατίας μας απέναντι στους εχθρούς της, που υψώνουν φωνές μίσους και απαξίωσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη»

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων, απεύθυνε χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης / ημερίδα με τίτλο: «Σκοτεινή επταετία, 1967-1974: η δικτατορία των συνταγματαρχών», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017 στη Ρόδο.

Στην ομιλία του, ο Δημήτρης Γάκης, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για τη σημαντική αυτή εκδήλωση ιστορικής μνήμης και περισυλλογής που φιλοξενείται στη Ρόδο, επεσήμανε τη σημασία της έρευνας, ώστε το σύνολο των διαθέσιμων τεκμηρίων και αρχειακών υλικών να φωτίσουν με τον πιο αμερόληπτο και αντικειμενικό τρόπο όλες τις πλευρές της πλούσιας και γεμάτης κοινωνικά επιτεύγματα ιστορίας της Ελλάδας.

«Σήμερα, σε μια κρίσιμη, οικονομικά και κοινωνικοπολιτικά, συγκυρία, δεν έχουμε ανάγκη μόνον για εκδηλώσεις μνήμης, αλλά και μια αναφορά για την προοπτική και την ανάπτυξη της Χώρας. Αναπόφευκτα συγκρίνουμε την ιστορική πορεία που βύθισε την Ελλάδα στο 7χρονο σκοτάδι της απομόνωσης και τη συμβολή της οργανωμένης αντίστασης στο εσωτερικό και της διεθνούς στήριξης του αντιδικτατορικού αγώνα στο εξωτερικό, που οδήγησε στη μετάβαση στη Δημοκρατία. Τα μηνύματα της ιστορίας μέσα από τα σημαντικά αρχειακά τεκμήρια της έκθεσης, αναπαριστούν την ίδια τη διαδρομή με τις εξελίξεις του τόπου μας 5 δεκαετίες πριν», επεσήμανε ο βουλευτής και συνέχισε: «Ζούμε σε μια εποχή που δεχόμαστε καθημερινά καταιγισμό πληροφοριών. Πληροφορίες που, όσο διατίθενται ανεπεξέργαστες, δε συνιστούν γνώση, αντίθετα, κάποιες φορές εντείνουν τη σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό. Το παρελθόν το ίδιο, η Ιστορία, όπως έχει γράψει ο μεγάλος ιστορικός της εποχής μας, ο Έντζο Τραβέρσο, αποτελεί ένα συνεχές πεδίο μάχης. Στις ημέρες μας ιδίως, που γίνεται προσπάθεια να ξαναγραφεί η Ιστορία, να λησμονηθούν ή να αναθεωρηθούν οι τραγωδίες ή τα έπη που έγραψαν οι λαοί στην πορεία τους, η ιστορική έρευνα και τεκμηρίωση είναι πολυτιμότερη από ποτέ. Στο πλαίσιο αυτό, η Βουλή των Ελλήνων μέσα από συστηματική προσπάθεια που κάνει τα τελευταία χρόνια «για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης», συμβάλλει καθοριστικά ώστε να ενεργοποιηθούν όλοι: Ιδρύματα, αρχεία, άνθρωποι, συλλογικότητες, θεσμοί, φορείς, ΤΑ, έτσι ώστε το σύνολο των διαθέσιμων υλικών να διαμορφώσουν καθαρή εικόνα, να φωτίσουν με τον πιο αμερόληπτο και αντικειμενικό τρόπο όλες τις πλευρές της πλούσιας και γεμάτης κοινωνικά επιτεύγματα ιστορίας της χώρας μας. Η επταετία υπήρξε όντως μια σκοτεινή εποχή. Μια εποχή βίαιης περιστολής των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, εποχή οπισθοδρόμησης σε πολλούς τομείς, εποχή σκοταδισμού και ανακοπής της πολιτιστικής και κοινωνικής άνθησης που διαφαινόταν λίγα χρόνια πριν. Όλα αυτά φαίνονται σήμερα μακρινά. Ωστόσο η Δημοκρατία οφείλει να επαγρυπνεί, να υπερασπίζεται τον εαυτό της, να επιζητεί διαρκώς την εμβάθυνση και τη διεύρυνσή της και να απαντά στις προκλήσεις του σήμερα. Για τη συνεχή επέκταση των κοινωνικών δικαιωμάτων, για την ενίσχυση της αλληλεγγύης, μέσα στην δίνη της προσφυγικής κρίσης, με τις συνεχείς προσπάθειες για μια ποιοτική Παιδεία», κατέληξε στην ομιλία του ο βουλευτής Δωδεκανήσου.

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ