Συνολικά 157 καθαρίστριες διαθέτουν τα σχολεία της Ρόδου. Οι 109, προσελήφθησαν με την νέα διαδικασία (προκήρυξη) μέσω του Δήμου Ρόδου, όπως ορίζεται από τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ οι 30 εξ αυτών είναι μερικής απασχόλησης.
Για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, ο δήμος Ρόδου προέβη στην πρόσληψη 27 επιπλέον καθαριστριών τετράμηνης απασχόλησης. Παράλληλα υπάρχουν στη διάθεση του δήμου 21 σχολικές καθαρίστριες αορίστου χρόνου (κάποιες εκ των οποίων μερικής απασχόλησης) οι οποίες είναι διορισμένες σε συγκεκριμένα σχολεία.
Και μπορεί να αντιστοιχεί μία καθαρίστρια σε κάθε σχολική μονάδα (σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και δύο), είναι όμως δύσκολο να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας, κυρίως στα σχολεία όπου υπάρχει μερικής απασχόλησης καθαρίστρια.
Η τοποθέτησή τους από την αρμόδια διεύθυνση του δήμου Ρόδου στις σχολικές μονάδες έγινε με κάθε επιμέλεια έτσι ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η διεύθυνση του δήμου έχει μεριμνήσει ακόμη και για τη μεταφορά καθαριστριών από τη Ρόδο στα χωριά, όπως η Λάρδος ή η Λίνδος (σημειώνεται ότι στη σχετική προκήρυξη δεν προβλεπόταν γεωγραφικά κριτήρια, που σε ένα μη συνεκτικό δήμο, όπως αυτός της Ρόδου, κρίνονται απαραίτητα).
Οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού καθιστούν ωστόσο αναγκαία την ενίσχυση του τομέα καθαριότητας των σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος Ρόδου είχε αιτηθεί την πρόσληψη 200 περίπου καθαριστριών στο Υπουργείο, το οποίο ενέκρινε τελικά την πρόσληψη σχεδόν των μισών.
Ο δήμος Ρόδου φέρεται να εξετάζει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, να αναθέσει σε ιδιώτη μία μικρή εργολαβία καθαριότητας των σχολείων σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Δεν έχει όμως τη δυνατότητα να προβεί σε προσλήψεις επιπλέον καθαριστριών, όπως είχε κάνει την περίοδο μετά την καραντίνα, καθώς η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία είχαν γίνει οι προσλήψεις, πλέον δεν έχει καμία ισχύ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στον χρόνο που λειτούργησαν τα σχολεία μετά το διάστημα του κοινωνικού αποκλεισμού, είχε ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό το επίπεδο καθαριότητας στα σχολεία από το δήμο Ρόδου. Το αποτέλεσμα ήταν εμφανές και οι εκπαιδευτικοί δήλωναν ότι δεν έχουν υπάρξει ποτέ ξανά στο παρελθόν τόσο καθαρά τα σχολεία!
Πάντως την τρέχουσα εβδομάδα δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερο πρόβλημα σχετικά με την καθαριότητα των σχολείων, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν λειτούργησαν με πλήρες ωράριο. Από την επόμενη εβδομάδα που όλα τα σχολεία θα λειτουργούν κανονικά, αναμένεται να είναι οριακή η καθαριότητα. Όπως σημειώνουν εκπαιδευτικοί, ακόμη και σε ένα σχολείο όπου υπάρχει καθαρίστρια πλήρους απασχόλησης, θα υπάρχει κενό. Τα σχολεία λειτουργούν έως και οκτώμισι ώρες την ημέρα, ενώ το πλήρες ωράριο απασχόλησης μίας καθαρίστριας δεν ξεπερνά τις 6.30 ώρες. Ακόμη πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στα σχολεία (συνήθως σχολεία με λιγότερα από δέκα τμήματα) που διαθέτουν μερικής απασχόλησης καθαρίστρια η οποία εργάζεται συνολικά τρεις ώρες.
Όπως επισημαίνουν διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικοί, την εποχή της κανονικότητας μπορεί το επίπεδο της καθαριότητας με το υπάρχον προσωπικό να ήταν υποφερτό. Ωστόσο, η πανδημία και η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων καθιστούν αναγκαία την αύξηση του προσωπικού καθαριότητας (προφανώς με την πρόσληψη επιπλέον καθαριστριών μέσω του υπουργείου).

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ