Η Ρόδος υποδέχθηκε χθες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο μετά από πολλούς μήνες. Στο World Explorer με σημαία Πορτογαλίας, επέβαιναν 61 άτομα, εκ των οποίων οι 55 Γερμανοί και 85 άτομα πλήρωμα. Ένα μικρό κρουαζιερόπλοιο με λίγους επιβάτες, έκανε ποδαρικό στο λιμάνι της Ρόδου τη φετινή σεζόν. Φορείς και επιχειρηματίες το υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό (βλέπε επ’ αυτού και σελ. 7)
Σαφώς και οι 61 επιβάτες του World Explorer δεν έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην τοπική αγορά. Όπως όμως δηλώνει ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της Μεσαιωνικής Πόλης (ΣΕΕΜΠ), Βασίλης Δοντάς, όλως τυχαίως, η κίνηση εντός των τειχών ήταν την Παρασκευή αυξημένη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.
«Ενώ τις προηγούμενες ημέρες η κίνηση στη Μ. Πόλη ήταν υποτονική, όλως τυχαίως την Παρασκευή, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των επισκεπτών εντός των τειχών. Κινήθηκαν κάπως καλύτερα τα εστιατόρια και οι καφετέριες και γενικώς υπήρχε μία εικόνα ζωντάνιας που δεν τη βλέπουμε τόσο συχνά», δήλωσε ο κ. Δοντάς.
Η φετινή σεζόν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού απαιτεί μεγάλες αντοχές και ανθεκτικότητα. Ήδη επιχειρήσεις εστίασης που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις δυσκολίες και στις απαιτήσεις, έχουν αρχίσει να κλείνουν.
«Δεν μπορώ να πω ότι τα πράγματα είναι εύκολα. Σίγουρα θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα μπροστά μας. Κάποιες ελάχιστες επιχειρήσεις έχουν ήδη κλείσει, ενώ άλλοι επιχειρηματίες και καταστηματάρχες επιμένουν να είναι ανοιχτοί, πιστεύοντας πώς έτσι η τύχη τους δουλεύει καλύτερα, παρά όταν κατεβάσουν ρολά. Καθένας έχει υπερβάλει εαυτόν φέτος. Είναι αναγκαία η στήριξη της επιχειρηματικότητας από το κράτος. Ήταν σωστά και ικανοποιητικά τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ. Χρειάζονται όμως κι άλλα», δήλωσε ο κ. Δοντάς.
Η επιμήκυνση της σεζόν
Την ίδια στιγμή, φαίνεται όλο και πιο ρεαλιστική η προοπτική της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Τουρ οπερέιτορς όπως ο FTI και ο Jet2Holidays έχουν εκφράσει εγγράφως την πρόθεσή τους να συνεχίσουν και το Νοέμβριο τα προγράμματά τους στη Ρόδο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο FTI έχει ήδη ανακοινώσει την αύξηση των πτήσεων προς Ρόδο (και Κω) τον Οκτώβριο λόγω της μεγάλης ζήτησης.
Το παράδειγμά των δύο πρώτων αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι μεγάλοι τουρ οπερέιτορς (βλ. TUI). Βασική προϋπόθεση για να πετύχει το συγκεκριμένο εγχείρημα, είναι η συμμετοχή όλων των φορέων και επαγγελματικών κλάδων ώστε να παραμείνει «ζωντανός» ο προορισμός και συνεπώς να είναι ελκυστικός για τον επισκέπτη.
«Μεγάλοι τουρ οπερέιτορς έχουν δηλώσει εγγράφως την πρόθεσή τους να συνεχίσουν την παρουσία τους στη Ρόδο και το Νοέμβριο. Χρειάζεται ωστόσο να υπάρξει συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων μερών για να παραμείνει ανοικτός ο προορισμός. Πρέπει να λειτουργήσει η αγορά, να λειτουργήσουν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια κ.λ.π. Ήδη έχει ενημερωθεί η Fraport και θα βοηθούσε σημαντικά στην επιτυχία της προσπάθειας αυτής η παροχή κάποιων κινήτρων από την πλευρά της στους τουρ οπερέιτορς ή στις αεροπορικές εταιρείες», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Γιώργος Ματσίγκος.
Ο στόχος των 500.000 επισκεπτών είναι εφικτός για τον κ. Ματσίγκο, ο οποίος δηλώνει πώς εάν η Ρόδος υπερβεί τον αριθμό αυτό, θα έχει κάνει την υπέρβαση. Αναλυτικότερα ανέφερε τα εξής: «Η σεζόν εξελίσσεται φυσιολογικά. Όπως είχα πει τον Απρίλιο, θεωρώ πώς θα είναι μεγάλη επιτυχία εάν φθάσουμε τις 500.000 αφίξεις. Οτιδήποτε περισσότερο, σημαίνει πώς θα έχουμε κάνει την υπέρβαση! Όπως και να έχει θέσαμε ήδη γερές βάσεις για την επόμενη σεζόν. Έχουμε μάθει πλέον πώς να λειτουργούμε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, και επειδή όπως όλα δείχνουν, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα, είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι να προσφέρουμε ένα ποιοτικό και ασφαλές προϊόν, να προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, προσαρμοσμένες σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν. Κυρίως όμως είμαστε έτοιμοι να βρεθούμε το 2021 στην γραμμή εκκίνησης από την πρώτη στιγμή».
Όπως επεσήμανε ο κ. Ματσίγκος, ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, ενημερώθηκε πολύ νωρίς για τα πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας, υιοθετώντας αυτά που είχαν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες του κόσμου, πριν ακόμη εκδοθούν τα πρωτόκολλα από την ελληνική κυβέρνηση. Έτσι ο χρόνος προσαρμογής στα ελληνικά πρωτόκολλα ήταν σύντομος και οι υπηρεσίες που παρείχαν τα ξενοδοχεία της Ρόδου, ήταν πάντα υψηλές. Παράλληλα ο κ. Ματσίγκος σημείωσε ότι βοήθησαν σημαντικά τα σεμινάρια της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και του ΚΕΚ Γεννηματάς, όπου συμμετείχαν χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν πάνω στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η γνώση και η ενημέρωσή τους, συνετέλεσε στο να αποδεχθούν να εργαστούν κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία. «Δεν υπήρξαν φόβος και αμφισβήτηση ως προς την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Υπήρξε πλήρης αποδοχή. Γι’ αυτό και τα καταφέραμε τόσο καλά», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Γ. Ματσίγκος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ