Ειδήσεις

Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο: Οχι διάλογος με την Τουρκία υπό καθεστώς έντασης

Ναι σε διάλογο με την Τουρκία αλλά με αντικείμενο μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και όχι όσο η Άγκυρα προκαλεί ένταση σε θάλασσα, αέρα και ξηρά, τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Τουρκία “αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου”, ενώ παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια “απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία”.

Ως γνωστόν, η σημερινή τηλεδιάσκεψη κορυφής είχε ως αντικείμενο τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης αρχικώς μίλησε για “θλιβερές εικόνες βίαιης καταστολής” που κάνουν τον γύρο του κόσμου υπογραμμίζοντας την ανάγκη να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης στους πολίτες της Λευκορωσίας. Στο πλαίσιο αυτό και αναφερόμενος στην προηγηθείσα παρέμβαση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συμφώνησε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί “δύο μέτρα και δύο σταθμά” για τη Λευκορωσία και για την Τουρκία, προσθέτοντας ότι η προσέγγιση της ΕΕ σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου δεν μπορεί να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία.

Όπως προαναφέρθηκε, ο πρωθυπουργός μιλώντας για την προοπτική ενός διαλόγου με την Τουρκία επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. “Όχι, όμως, όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ενόψει του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 27 Αυγούστου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις με την Τουρκία στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, τέλος, επαναβεβαιώθηκε -σύμφωνα με έγκυρες πηγές- ότι όλες οι επιλογές – συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων – για την Τουρκία βρίσκονται στο τραπέζι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου