«Εναρξη Λειτουργίας Δημοτικού Ανθόκηπου πλατείας Ρίμινι», τιτλοφορείται έγγραφο που απέστειλε στον Δήμο Ρόδου και κοινοποίησε στο Τμήμα Αξιοποίησης – Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας και Κτηματολογίου και στην Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων, η εταιρεία «Ηχος και Φως ΑΕ» ενημερώνοντας ότι από την 14η Ιουλίου 2020 έχει δοθεί σε χρήση και επιτρέπεται η ελεύθερη επίσκεψη στο κοινό, του δημοτικού ανθόκηπου.
Το συγκεκριμένο έγγραφο μένει να διαπιστωθεί και να υπάρξει προς τούτο νομική ερμηνεία για το αν ουσιαστικά αποτελεί απάντηση και «συμμόρφωση» της εταιρείας στο «τελεσίγραφο» που της έχει απευθύνει η δημοτική αρχή και δια εξωδίκου δηλώσεως, περί ολοκλήρωσης του έργου. Θυμίζουμε εξάλλου ότι έχει απορριφθεί το αίτημα της εταιρείας περί χορήγησης 4ης προσθεσμίας ολοκλήρωσης του λήξαντος στις 31η Δεκεμβρίου 2018 χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης εργασιών και χορηγήθηκε προθεσμία να ολοκληρώσει το έργο και να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις στον Δήμο Ρόδου ως την 24η Ιουλίου 2020.
Η δημοτική αρχή δεν διαπραγματεύεται νέα παράταση και θεωρεί ότι ο δημοτικός ανθόκηπος θα πρέπει να λειτουργήσει χωρίς καμία άλλη χρονοτριβή για το καλό του νησιού και να συνεισφέρει ως ατραξιόν στην προσέλκυση κόσμου στο νησί και στην κεντρική αγορά.
Η δημοτική αρχή έχει απαιτήσει την ολοκλήρωση των οικονομικών και τεχνικών παραμέτρων της σύμβασης, «με μοναδικό και αδιαπραγμάτευτο σκοπό, την πλήρη, άριστη και κανονική λειτουργία του οπτικοακουστικού θεάματος «Ήχος & Φως», έως το αργότερον την 25η Ιουλίου 2020 ημέρα της εβδομάδος Σάββατο».
Εχει ζητήσει από την 25 Ιουλίου 2020 η υπηρεσία που έχει αναλάβει η εταιρεία «να είναι σε πλήρη λειτουργία, δεχόμενη κανονικά και εξυπηρετώντας πλήρως τους επισκέπτες».
Η εταιρεία από την άλλη υποστηρίζει ότι το μέχρι σήμερα υλοποιήθηκαν έργα αξίας 1.250.000 € από ιδίους πόρους της εταιρείας και συγκεκριμένα αποκατάσταση αναλημματικών τοίχων, αποκατάσταση παλαιού θεάτρου, αποκατάσταση κτηρίου ελέγχου ηχοθεάματος, σύγχρονες Η/Μ υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης και φωτισμού, υποδομές για πρόσβαση ΑΜΕΑ, κατασκευή 670 τ.μ. στεγασμένων χώρων με WC, αποθήκες και ανελκυστήρες AMEA, αναψυκτήριο, φύτευση 5.000 φυτών και δέντρων, παραγωγή σύγχρονου (3d mapping) ηχοράματος διάρκειας 30 λεπτών σε 6 γλώσσες ταυτόχρονα.
Επισημαίνει ότι στις εξαιρετικά αντίξοες και δύσκολες συνθήκες εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού έχει υλοποιήσει σχεδόν το 80% του έργου.
Εχει ασκήσει ένσταση κατά της αποφάσεως της Οικονομικής Επιτροπής με την οποία δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα της για νέα παράταση.
Με αίτησή της προς τον Δήμο Ρόδου, που κοινοποιήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, την οικονομική επιτροπή και την διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης, η εταιρεία έχει ζητήσει εξάλλου την τροποποίηση της συμβάσεώς της ώστε το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης εργασιών να τροποποιηθεί και η προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών να επιμηκυνθεί έως την 30η Απριλίου 2021.
Σε απάντηση δε της εξωδίκου που δημοσιοποίησε ο Δήμος Ρόδου το περασμένο Σάββατο απήντησε η εταιρεία με εξώδικη δήλωση στην οποία υποστηρίζει ότι η δημοτική αρχή μεροληπτεί και επιδιώκει «σώνει και καλά» την καταγγελία της συμβάσεως, διαμαρτυρόμενη για το ό,τι ο Δήμος Ρόδου απάντησε στην πρόσκληση που του απηύθυνε για την εκδήλωση που πραγματοποίησε την 13η Ιουλίου 2020 με εξώδικο.
Η δημοτική αρχή πρόκειται να εξετάσει το όλο ζήτημα σε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής που προγραμματίζεται για την 21η Ιουλίου 2020 (εκτός απροόπτου) κι εκεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα απαντήσει στις ενστάσεις και αιτήσεις της εταιρείας για παράταση του έργου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η δημοτική αρχή θα αναθέσει τον έλεγχο της όλης υπόθεση και της πορείας της υλοποίησης του έργου σε Επιτροπή Παρακολούθησης η οποία αφού ολοκληρώσει το έργο της θα εισηγηθεί αρμοδίως.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ