Μπορεί ακόμα και σήμερα το Υπουργείο Τουρισμού να καλλιεργεί μεγάλες προσδοκίες για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, όμως διανύοντας το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι απώλειες πολύ δύσκολα θα καλυφθούν.
Η πλειονότητα των ξενοδόχων εκτιμά πλέον ότι η τουριστική σεζόν 2019 θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο, έπειτα από πολλά χρόνια την ώρα που τα ενοικιαζόμενα καταλύματα της Ρόδου «φυτοζωούν».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι συγκρότημα 16 ενοικιαζομένων καταλυμάτων στο Φαληράκι όπου, όπως δήλωσε η ιδιοκτήτριά του στην «δ» για ολόκληρο τον μήνα Ιούνιο έχει μια μόλις κράτηση, ενώ με τέσσερις κρατήσεις έκλεισε συνολικά ο μήνας Μάιος, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να μειώσει το προσωπικό που απασχολεί και όσοι έμειναν, να εργάζονται part time, με την ίδια και τον σύζυγό της να καλύπτουν τις περισσότερες βάρδιες.
«Από τα τέλη Μαΐου μέχρι και σήμερα, το συγκρότημα είναι κλειστό. Θα ανοίξουμε ξανά στις 23 Ιουνίου που έχουμε μια κράτηση δύο ατόμων για ένα από τα 16 δωμάτιά μας. Δυστυχώς ακόμα και πολυτελή ξενοδοχεία έχουν αναγκαστεί να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών προκειμένου να καλύψουν τα κενά, με αποτέλεσμα να πλησιάζουν τις δικές μας τιμές χωρίς εμείς να μπορούμε να τα ανταγωνιστούμε στις παροχές υπηρεσιών. Εχουμε εγκλωβιστεί. Εχουμε κενά ακόμα και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, έπειτα από πολλά χρόνια. Αυτό δεν είναι δείγμα μιας “εξαιρετικής τουριστικής χρονιάς” όπως κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν», λέει η ιδιοκτήτρια.
Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος κ. Παναγιώτης Τοκούζης, με δηλώσεις του στη «δ», επιβεβαίωσε την κακή πορεία της τουριστικής περιόδου για τα καταλύματα όχι μόνο για τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα αλλά για όλη τη χώρα, λέγοντας πως η τελευταία χρονιά που καταγράφηκαν τόσες πολλές απώλειες και τόσα πολλά κενά ήταν το 2013. «Ο τουρισμός φέτος, αντί μπροστά πήγε έξι χρόνια πίσω. Από τις επαφές που έχω με επιχειρηματίες σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, μπορώ να σας περιγράψω την κατάσταση ως απελπιστική. Ανακαινισμένα παραθαλάσσια καταλύματα παραμένουν κλειστά ακόμα και τον μήνα που διανύουμε, παρά τις προσφορές στις οποίες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν λόγω του τεράστιου ανταγωνισμού από τα ξενοδοχεία που έφτασαν να διαθέτουν τα δωμάτιά τους, σε τιμές ίδιες ή και χαμηλότερες από τις δικές μας», λέει ο κ. Π. Τοκούζης, σημειώνοντας ότι στη Ρόδο καταγράφεται τεράστια πτώση στις κρατήσεις.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ