Συνεντεύξεις

M. Παπαβασιλείου: «Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχει ορίζοντα μακράς πνοής»

Το Νότιο Αιγαίο αναγνωρίζεται ως η “ατμομηχανή” του ελληνικού τουρισμού, πετυχαίνοντας σημαντικές πρωτιές σε όλους τους δείκτες. H αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού Μαριέττα Παπαβασιλείου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη “δημοκρατική”, μιλά για τη “στρατηγική της επιτυχίας” στους τομείς ευθύνης της.

«Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός έχει ορίζοντα μακράς πνοής. Και είμαι βέβαιη ότι θα έχουμε την δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτή τη δουλειά που εξασφάλισε πολλές πρωτιές και επιτυχίες στο Νότιο Αιγαίο», αναφέρει μεταξύ άλλων. Η κα Παπαβασιλείου μιλά και για τη νέα της υποψηφιότητα στις περιφερειακές εκλογές και αναλύει γιατί θα πρέπει να επιλέξει κανείς την παράταξη του Γιώργου Χατζημάρκου, σημειώνοντας ότι η περιφερειακή αρχή υπό τον Γιώργο Χατζημάρκο, πέτυχε εξαιρετικές επιδόσεις σε σημαντικούς τομείς, καθώς δεν έμεινε καν στην απλή διαχείριση των πραγμάτων!

  • Καταρχάς θα θέλαμε να προβείτε σε ένα απολογισμό των πεπραγμένων σας στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, που ανήκουν στις δικές σας αρμοδιότητες…

Η ενίσχυση της ελκυστικότητας και της δυναμικής της ανταγωνιστικής τουριστικής ταυτότητας της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων και ταυτόχρονα η ενίσχυση της θέσης τους στη διεθνή τουριστική βιομηχανία αποτέλεσε για εμάς στόχο, πάνω στον οποίο δουλεύουμε ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων μας. Από το 2016 θέσαμε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο τριετές στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης τουρισμού και ανάδειξης των προορισμών που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ και την Marketing Greece.

Επενδύσαμε στη διαδικτυακή προβολή, δημιουργήσαμε μία ενιαία επικοινωνιακή καμπάνια για το σύνολο των νησιών, με στόχο την προώθηση και προβολή τους στο ελληνικό αλλά κυρίως διεθνές κοινό ως “Aegean Islands”. Καταφέραμε να αφήσουμε δυνατό το ψηφιακό μας αποτύπωμα διεθνώς. Η καμπάνια αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων και εργαλείων ψηφιακής επικοινωνίας, συγκεντρώνοντας 150.000.000 Social Media Impressions, για να αναφέρω μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ευρείας απήχησης που είχε!

Ακολουθώντας γενικότερα μία εξωστρεφή πολιτική προβληθήκαμε στο CNN, το μεγαλύτερο δίκτυο στον κόσμο, φιλοξενήσαμε δημοσιογράφους που συνεργάζονται με σημαντικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και bloggers με μεγάλη επιρροή σε ένα ευρύ κοινό ανά τον κόσμο. Επιπλέον, συμμετέχουμε σε 20-25 διεθνείς εκθέσεις τουρισμού κάθε χρόνο με δικά μας περίπτερα, με μοντέρνα αισθητική και νησιωτικό χαρακτήρα, παρέχοντας χώρο στα νησιά μας δωρεάν.

Συνδέσαμε τον τουρισμό με τους τομείς του αθλητισμού και του πολιτισμού, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την προϊοντική μας γκάμα. Στην αρχή και στο τέλος της σεζόν, διοργανώνουμε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, όπως ο Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου με στόχο την άμβλυνση της εποχικότητας.

Και δεν είναι μόνο ο Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου που υλοποιείται την αμέριστη υποστήριξη της Περιφέρειας. Ο κατάλογος με τις αθλητικές εκδηλώσεις που συνδιοργανώνει η ΠΝΑΙ είναι μακρύς. Θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι την πρώτη φορά που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετείχε στην Ergo Marathon Expo, είχε στο περίπτερό της μόλις τέσσερις αγώνες συμπεριλαμβανομένου του Μαραθωνίου της Ρόδου. Φθάσαμε στο σημείο να φιλοξενούμε στο περίπτερό μας περισσότερους από 20 αγώνες που πραγματοποιούνται στα νησιά μας, γεγονός που μας χαροποιεί πολύ!

Όλα αυτά τα αθλητικά event υποστηρίζουν και συμπληρώνουν το ένα το άλλο και όλα μαζί βοηθούν στην ενίσχυση της φήμης του Νοτίου Αιγαίου ως προορισμού αθλητικών διοργανώσεων, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού.

Είμαστε πάντα κοντά στα αθλητικά σωματεία, υποστηρίζοντας τις δράσεις τους. Στηρίζουμε επίσης τους πολιτιστικούς συλλόγους και τις καλλιτεχνικές ομάδες σε όλα τα νησιά μας.

  • Είστε ικανοποιημένη από το έργο που επιτελέσατε; Θεωρείτε πως οι αρχικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί;

Όπως γνωρίζετε, προέρχομαι από τον επιχειρηματικό τομέα. Είχα μάθει να λειτουργώ κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες με αυτές του Δημοσίου. Όλη αυτή η γραφειοκρατία που διέπει τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μου ήταν παντελώς ξένη. Πολύ γρήγορα συνειδητοποίησα ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Και πραγματικά δεν μας πτόησε το δαιδαλώδες δημοσιονομικό περιβάλλον. Θέσαμε στόχους και εργαστήκαμε με μεθοδικότητα και για να τους υλοποιήσουμε!

Έχουμε ολοκληρώσει σε σημαντικό ποσοστό όλα όσα προγραμματίσαμε. Προφανώς ο εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο. Μπορώ όμως να πω ότι είμαι ικανοποιημένη απ΄όλα όσα έχουμε πετύχει μέχρι τώρα!

  • Το Νότιο Αιγαίο αναδείχθηκε πρωταθλητής στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια, συνεισφέροντας τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία. Πιστεύετε ότι, σε αυτό συνέβαλε και η στρατηγική που χάραξε η παρούσα περιφερειακή αρχή και υλοποιείτε εσείς από την θέση της αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού – Αθλητισμού και Πολιτισμού;

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής του Ελληνικού Τουρισμού. Αν ανατρέξουμε στο προηγούμενο έτος, κατέγραψε σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ εισπράξεις, (αύξηση 21,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017) και 45,98 εκατ. διανυκτερεύσεις (αύξηση 11,5%)!

Το Νότιο Αιγαίο, ο πρωταθλητής του ελληνικού τουρισμού, συνεχίζοντας μια σταθερή ανοδική πορεία, έφθασε στην πιο ψηλή κορυφή της κατάταξης των δημοφιλέστερων ελληνικών προορισμών. Άφησε για πρώτη φορά στα χρονικά, σε μεγάλη απόσταση άλλες δημοφιλείς τουριστικές περιφέρειες της χώρας που κατέγραψαν μείωση αφίξεων και εισπράξεων (βλ. Κρήτη) και αποκαλείται σήμερα η ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ του ελληνικού τουρισμού!

Αυτή η επιτυχία δεν ήρθε τυχαία. Οφείλεται αφενός στη σκληρή προσπάθεια, στις στοχευμένες δράσεις προώθησης και προβολής που εφαρμόζουμε από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας, στις στρατηγικές συνεργασίες και στο όραμά μας για την ενίσχυση της θέσης του Νοτίου Αιγαίου στην τουριστική βιομηχανία διεθνώς! Οφείλεται αφετέρου στις ενέργειες και στις δράσεις των επαγγελματιών του τουρισμού, με τους οποίους επιδιώκουμε συνεργασία, πιστεύοντας ότι ο τουρισμός αποτελεί “ομαδικό άθλημα” και ότι μέσα από τη συνένωση δυνάμεων μπορεί να πετύχει κανείς τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα!

Προφανώς όμως η επιτυχία του Ν. Αιγαίου οφείλεται και στο απέραντο τουριστικό μεγαλείο των νησιών μας, τα οποία θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με την ίδια αφοσίωση! Αυτή η μεγάλη πρωτιά μας χαρίζει μεγάλη ικανοποίηση, ταυτόχρονα όμως μας δίνει μεγάλη δύναμη να αγωνιστούμε για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα! Τα νησιά μας αξίζουν πάντα το καλύτερο!

Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι ο τουρισμός, ο μοναδικός μοχλός ανάπτυξης στην Ελλάδα της κρίσης, δίνει πολλές ευκαιρίες, φτάνει μόνο να ξέρεις να τις αξιοποιήσεις σωστά!

  • Ποιές είναι οι προτεραιότητές σας για την επόμενη τετραετία;

Ο βασικός στόχος είναι να αποτελέσει το Νότιο Αιγαίο ένα από τους κορυφαίους προορισμούς του τουρισμού εμπειρίας παγκοσμίως μέσα από την εφαρμογή μιας στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης, διαφοροποίησης του προϊόντος και δημιουργίας ταυτότητας προορισμού.

Μένουμε προσανατολισμένοι σε αυτή την κατεύθυνση. Αναδεικνύουμε τη μοναδικότητα του προορισμού που λέγεται “Νότιο Αιγαίο”, το πολυσχιδές τουριστικό προϊόν και τις ιδιαίτερες ομορφιές κάθε νησιού ξεχωριστά, με σχέδιο, με στοχευμένες δράσεις, με στρατηγικές συνεργασίες. Δίνουμε πάντα έμφαση στη διαδικτυακή προβολή, στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, στην παραγωγή νέων βίντεο για τα νησιά μας, στις φιλοξενίες δημοσιογράφων και bloggers, στις συνεργασίες με τουριστικούς φορείς και tour operators κλπ.

Να αναφέρω επίσης ότι το άνοιγμα των νέων τουριστικών αγορών και δη των ΗΠΑ και της Κίνας αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών, διοργανώσαμε πρόσφατα στη Ρόδο το συνέδριο της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων των ΗΠΑ (ASTA) που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, φέρνοντάς μας πιο κοντά στον στόχο.

Επίσης στη Σαντορίνη και στη Μύκονο φιλοξενήσαμε την ετήσια συνάντηση των πωλητών του Collette Tours, του μεγαλύτερου τουρ οπερέιτορ στην Αμερική. Παράλληλα, προετοιμάζουμε ένα event ομαδικού γάμου ζευγαριών από την Κίνα που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Ρόδο!

Διαθέτουμε την τεχνογνωσία και επενδύουμε σε στρατηγικές συνεργασίες. Γνωρίζουμε πολύ καλά πώς θα πορευτούμε από εδώ και πέρα. Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός έχει ορίζοντα μακράς πνοής. Και είμαι βέβαιη ότι θα έχουμε την δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτή τη δουλειά που εξασφάλισε πολλές πρωτιές και επιτυχίες στο Νότιο Αιγαίο!

  • Γιατί επιλέξατε να συμπορευτείτε εκ νέου με τον Γιώργο Χατζημάρκο;

Δεν θα μπορούσα να μη συστρατευθώ και πάλι με τον Γιώργο Χατζημάρκο σε αυτές τις περιφερειακές εκλογές. Μαζί του ξεκίνησε αυτή η συναρπαστική περιπέτεια το 2014 και τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του και την άριστη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια! Ο Γιώργος Χατζημάρκος με το παράδειγμά του, με την εργατικότητα, το ήθος και το όραμά του αποτελεί πηγή έμπνευσης! Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή συμμετέχω κι εγώ στην προσπάθεια να φέρουμε το Νότιο Αιγαίο #μπροστά, όπως αξίζει στα νησιά μας και στους ανθρώπους!

  • Οι πολίτες της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων γιατί πρέπει να εμπιστευτούν και για την επόμενη τετραετία τον Γιώργο Χατζημάρκο και την παράταξή του;

Η περιφερειακή αρχή Νοτίου Αιγαίου, υπό τον περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο, κατάφερε σε αυτή τη θητεία να αφήσει έντονο το στίγμα των αρχών και προτεραιοτήτων της! Είναι η περιφερειακή αρχή η οποία πέτυχε εξαιρετικές επιδόσεις σε σημαντικούς τομείς, που δεν πτοήθηκε από την τη βαθιά δημοσιονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, που δεν χρησιμοποίησε τη συγκυρία ως άλλοθι για να μείνει αδρανής. Δεν έμεινε καν στην απλή διαχείριση των πραγμάτων! Μετέτρεψε την πρόκληση σε ευκαιρία, καταφέρνοντας να ξεκλειδώσει νέες αναπτυξιακές προοπτικές για τα νησιά μας. Ολοκλήρωσε μεγάλα έργα που παρέμεναν βαλτωμένα για πάρα πολλά χρόνια. Πέτυχε την αλλαγή του χρηματοδοτικού στάτους της Περιφέρειάς μας, την πλέον υποχρηματοδοτούμενης περιφέρειας της χώρας, με την επαναφορά της, μετά από πολλά χρόνια, στον Στόχο 1, γεγονός που συνεπάγεται το διπλασιασμό των χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκούς πόρους και την πρόσβαση σε νέα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία. Άνοιξε τη λεωφόρο των χρηματοδοτήσεων προς την ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων…

Είναι πραγματικά πάρα πολλά τα επιτεύγματα που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια μίας και μόνο θητείας. Η περιφερειακή αρχή αυτά τα πέντε χρόνια δούλεψε με πάθος, αποφασιστικότητα και συνέπεια. Θα χρησιμοποιήσω στο σημείο αυτό τα λόγια του ίδιου του Γιώργου Χατζημάρκου, ότι το Νότιο Αιγαίο είναι η Περιφέρεια των 365 εργάσιμων ημερών, που εργάζεται αδιάκοπα με αφοσίωση και με αγάπη για τα νησιά και τους νησιώτες. Με υπευθυνότητα και με πνεύμα συνεργασίας, βάζει πάνω απ’ όλα το συμφέρον τους! Υπάρχει λοιπόν κάθε λόγος να εμπιστευθεί κανείς το Γιώργο Χατζημάρκο και την παράταξη #μπροστά το Νότιο Αιγαίο! Δεν είναι άλλωστε εποχές για πειράματα και πισωγυρίσματα, πράγμα που είμαι βέβαιη ότι συναισθάνονται οι συμπολίτες μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου