Συνέντευξη στην Πέγκυ Ντόκου
«Είμαι Ροδίτισσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Νιοχώρι. Αυτή η πόλη, αυτό το νησί είναι οι μνήμες μου, είναι οι δικοί μου άνθρωποι. Θέλω να κάνω το καλύτερο γι αυτήν. Να γίνει ακόμα πιο όμορφη, αντάξια της φήμης και της ιστορίας της» , δηλώνει η Λίνα Δελαπόρτα – Πανά, υποψήφια στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, με τον συνδυασμό του Αντώνη Καμπουράκη. “Με δύναμη για τη Ρόδο”. «Ό,τι δεν συντηρείται και δεν ανανεώνεται, είναι καταδικασμένο στην παρακμή» δηλώνει και προσθέτει ότι ο Αντώνης Καμπουράκης θα είναι ο δήμαρχος που θα κάνει επιτέλους τη διαφορά για τη Ρόδο.
Η Λίνα Δελαπόρτα – Πανά είναι απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διευθύντρια σήμερα του ΕΣΥ στο τμήμα του Αξονικού και Μαγνητικού Τομογράφου του Νοσοκομείου Ρόδου.
Με τη πρόσληψη της οργανώθηκε και λειτούργησε το 1998 για πρώτη φορά το τμήμα του Αξονικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο της Ρόδου, που εξυπηρετούσε παράλληλα και τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, διενεργώντας μέχρι σήμερα περισσότερες από 75000 εξετάσεις.
Άσκησε τα καθήκοντά της με υπευθυνότητα και ζήλο για να παραμείνει το τμήμα σε λειτουργία το οποίο τότε αριθμούσε μόνο δύο ιατρούς.
Εξειδικεύτηκε για 6 μήνες στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης στην διαγνωστική προσέγγιση μαγνητικών τομογραφιών.
Έχει διατελέσει αναπληρωματικό μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Γ.Ν. Ρόδου.
Είναι μέλος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας.
Η συνέντευξη
• Πώς μια επιστήμονας όπως εσείς αποφασίζει να μπει στο χώρο της πολιτικής;
Διότι πιστεύω ότι κανένας δεν πρέπει να απέχει από τη διαχείριση των κοινών πραγμάτων του τόπου που ζει, που μεγαλώνει τα παιδιά του, που εργάζεται, που δημιουργεί. Μπορεί οι αφετηρίες όλων μας να είναι διαφορετικές, αλλά ο στόχος είναι κοινός. Να βοηθήσουμε όλοι, ο καθένας από την δική του οπτική, με τις δικές του δυνάμεις, με τις δικές του ιδέες να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο. Ένας άνθρωπος της προσφοράς, πιστεύω ότι είμαι κι εγώ, μακριά από την πολιτική με τη στενή έννοια του όρου, αλλά κοντά στην επιστήμη που υπηρετώ και στον ίδιο τον άνθρωπο. Είμαι Ροδίτισσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Νιοχώρι. Αυτή η πόλη, αυτό το νησί είναι οι μνήμες μου, είναι οι δικοί μου άνθρωποι. Θέλω να κάνω το καλύτερο γι αυτήν. Να γίνει ακόμα πιο όμορφη, αντάξια της φήμης και της ιστορίας της. Η Ρόδος έχει ανάγκη από ένα νέο ξεκίνημα.
• Γιατί με τον Αντώνη Καμπουράκη;
O Αντώνης Καμπουράκης έχει προσφέρει στη Ρόδο και η προσφορά είναι η πυξίδα της υποψηφιότητάς του. Έχει τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τις επαφές και τις σχέσεις που απαιτούν οι καιροί από έναν σύγχρονο Δήμαρχο. Γι αυτό και βγήκε μπροστά. Για να τολμήσει. Για να διεκδικήσει. Για να γυρίσει όλο τον κόσμο. Για να βρει πάντα τους καλύτερους που μπορούν να βοηθήσουν το νησί μας να κάνει το μεγάλο άλμα μπροστά. Ο Αντώνης Καμπουράκης είναι άνθρωπος των λύσεων, όχι της διαχείρισης των προβλημάτων. Δίνει δείγματα γραφής ενός διαφορετικού τρόπου αντίληψης της διαχείρισης των κοινών μας πραγμάτων. Και σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια είναι τιμή μου να είμαι μαζί του, δίπλα του. Να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε όλα αυτά που η Ρόδος έχει στερηθεί, παρά τη μεγάλη προσφορά της στον τουρισμό και στην εθνική οικονομία.
• Τι θέλετε να αλλάξει στη σημερινή Ρόδο;
Πιστεύω ότι η Ρόδος, η πόλη και ολόκληρο το νησί, έχουν μείνει στάσιμα εδώ και δεκαετίες. Σαν να θεωρείται πια δεδομένη, κανένας δεν κάνει ένα βήμα να την εξελίξει περισσότερο, να της δώσει ένα πρόσωπο πιο σύγχρονο. Η Ρόδος εξελικτικά, έχει μείνει στην εποχή των Ιταλών. Τίποτα ανάλογο δεν δημιουργήθηκε από τότε. Επαναπαυτήκαμε όλοι στις δάφνες της, στη φήμη της. Και ό,τι δεν συντηρείται, δεν ανανεώνεται, είναι καταδικασμένο στην παρακμή και εν τέλει στην καταστροφή. Η Ρόδος χρειάζεται αναζωογόνηση, μια φρέσκια ματιά, νέες ιδέες, μια καινούργια σύγχρονη πινελιά που θα συνδυάζει αρμονικά το παλιό με το καινούργιο. Αυτό το βλέπουμε σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, που χωρίς να απαρνούνται το παρελθόν και την ιστορία τους, ανανεώνονται, αποτυπώνουν την εποχή τους, εξελίσσονται. Αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει και στη Ρόδο, μια πόλη που αποτελεί ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς διεθνώς.
Θα πάμε λοιπόν μπροστά ή θα μείνουμε στο παρελθόν; Ο κάθε πολίτης θα απαντήσει μόνος του στο δίλημμα αυτό, με ευθύνη απέναντι στο μέλλον και τις επόμενες γενιές αλλά και με το αλάθητο ένστικτο του.
• Θεωρείτε αποτυχημένη τη σημερινή δημοτική αρχή της Ρόδου;
Η σημερινή δημοτική αρχή δοκιμάστηκε, προσέφερε αυτά που μπορούσε αλλά σίγουρα δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των πολιτών, τίποτα ουσιαστικό δεν έγινε και δεν άλλαξε στη θητεία της. Πιστεύω ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για μια θεαματική αλλαγή. Και ο Αντώνης Καμπουράκης θα είναι ο δήμαρχος που θα κάνει επιτέλους τη διαφορά. Οι Ροδίτες το ξέρουν και θα του δώσουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να οδηγήσει τη Ρόδο στο λαμπερό μέλλον που της αξίζει.
• Γυναίκες και πολιτική. Κατά την άποψή σας, είναι ικανοποιητικό το ποσοστό συμμετοχής τους στα κοινά;
Δεν μου αρέσει η συζήτηση που αφορά την παρουσία και τη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά να είναι μια συζήτηση που περιστρέφεται γύρω από ποσοστά και αριθμούς. Δεν το θεωρώ καθόλου κολακευτικό αλλά και καθόλου δίκαιο. Θέλω η σύγκριση και η επιλογή να γίνεται επί ίσοις όροις με τους άνδρες, με κριτήρια ικανότητας και αξιοσύνης. Εγώ, ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος, έτσι θα ήθελα να κριθώ και με αυτά τα κριτήρια να με επιλέξουν οι συμπολίτες μου.
Ως ιατρός, ως γονέας και ως πολίτης, απευθυνόμενη στους φίλους και συμπολίτες μου, τους διαβεβαιώνω, ότι εφόσον με τιμήσουν, θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις προσδοκίες και στην εμπιστοσύνη τους.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ