ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Γεραπετρίτης: Στόχος ακόμη περισσότερες νέες, σταθερές, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Γεραπετρίτης

Το κυ­βερ­νη­τι­κό σχέ­διο για την «άνοι­ξη» της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας και, μέσω αυτής, τη δη­μιουρ­γία νέων, στα­θε­ρών και καλά αμει­βό­με­νων θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας, πε­ριέ­γρα­ψε ο υπουρ­γός Επι­κρα­τεί­ας Γιώρ­γος Γε­ρα­πε­τρί­της, σε συ­νέ­ντευ­ξή του στον ρα­διο­φω­νι­κό σταθ­μό της Πά­τρας, «MAX FM 93,4».

Ο υπουρ­γός Επι­κρα­τεί­ας έκανε, συ­γκε­κρι­μέ­να, λόγο για «ένα πολύ θε­τι­κό επί­τευγ­μα ως κοι­νω­νία, ως Πο­λι­τεία», που δεν είναι άλλο από τη «μεί­ω­ση, εν μέσω κρί­σης, της ανερ­γί­ας κατά 3 πο­σο­στιαί­ες μο­νά­δες, φαι­νό­με­νο μο­να­δι­κό στην Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση». Κάτι που επι­τεύ­χθη­κε μέσω της «πολύ με­γά­λης στή­ρι­ξης» του χώρου της ερ­γα­σί­ας, «με πολλά και και­νο­τό­μα ερ­γα­λεία, με τις ανα­στο­λές, με τις ενι­σχύ­σεις, με τα προ­γράμ­μα­τα που έδω­σαν κε­φά­λαιο κί­νη­σης στην αγορά και με τις επι­στρε­πτέ­ες προ­κα­τα­βο­λές -όλο αυτό το μείγ­μα οδή­γη­σε σε μεί­ω­ση της ανερ­γί­ας».

Όμως, τώρα, «πρέ­πει να πάμε σε μια επό­με­νη φάση, τη δη­μιουρ­γία ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρων νέων και καλά πλη­ρω­μέ­νων αμει­βό­με­νων θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας. Αυτό θα γίνει με δύο τρό­πους: πρώ­τον με την ενί­σχυ­ση της ερ­γα­σί­ας, ήδη από την 1η Ια­νουα­ρί­ου του τρέ­χο­ντος έτους έχουν τεθεί σε εφαρ­μο­γή ορι­ζό­ντια μέτρα, με πε­ραι­τέ­ρω μεί­ω­ση ασφα­λι­στι­κών ει­σφο­ρών και με το πρό­γραμ­μα “πρώτο έν­ση­μο”. Από την άλλη πλευ­ρά, υπάρ­χει ένα με­γά­λο ανα­πτυ­ξια­κό ρεύμα, το οποίο, πι­στεύ­ου­με, θα με­τα­τρα­πεί στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα σε μια ερ­γα­σια­κή ανα­βάθ­μι­ση συ­νο­λι­κά. Το πιο ση­μα­ντι­κό είναι να υπάρ­ξει μια ανα­πτυ­ξια­κή τάση στην ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία, από όπου θα πα­ρα­χθούν και­νού­ριες και στα­θε­ρές θέ­σεις ερ­γα­σί­ας», υπο­γράμ­μι­σε ο υπουρ­γός Επι­κρα­τεί­ας.

Και, ευ­και­ρί­ας δο­θεί­σης, ανα­φέρ­θη­κε στην «αρ­κε­τά ση­μα­ντι­κή» 2η αύ­ξη­ση του κα­τώ­τα­του μι­σθού από την 1η Μαΐου, αλλά και στις φο­ρο­ε­λα­φρύν­σεις, είτε από το προη­γού­με­νο έτος είτε νέες, σε νοι­κο­κυ­ριά και επι­χει­ρή­σεις, μέσω των οποί­ων «έχου­με αύ­ξη­ση του πραγ­μα­τι­κού δια­θέ­σι­μου ει­σο­δή­μα­τος. Το συν­θε­τι­κό μείγ­μα, αύ­ξη­ση μι­σθών και μεί­ω­ση φο­ρο­λο­γί­ας, θα οδη­γή­σει σε μια πολύ κα­λύ­τε­ρη και βιώ­σι­μη οι­κο­νο­μι­κή κα­τά­στα­ση όλων των πο­λι­τών».

Μι­λώ­ντας για την ακρί­βεια δια­βε­βαί­ω­σε πως «σε ό,τι χρεια­στεί θα εί­μα­στε εδώ». Από την άλλη, πρό­σθε­σε, «ορι­ζό­ντια μέτρα που θα μπο­ρού­σαν να θέ­σουν σε δια­κιν­δύ­νευ­ση τη δη­μο­σιο­νο­μι­κή στα­θε­ρό­τη­τα δεν έχου­με τη δυ­να­τό­τη­τα να το κά­νου­με κάτι τέ­τοιο. Είναι ση­μα­ντι­κό για μας να έχου­με στο­χευ­μέ­νη ενί­σχυ­ση σε εκεί­νους που έχουν πραγ­μα­τι­κά ανά­γκη χωρίς να θέ­σου­με σε κίν­δυ­νο τη στα­θε­ρό­τη­τα της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας».

Υπο­μο­νή για τα μέτρα κατά της παν­δη­μί­ας

Στα της παν­δη­μί­ας, ο υπουρ­γός Επι­κρα­τεί­ας ζή­τη­σε «να βρι­σκό­μα­στε σε εγρή­γορ­ση, μο­λο­νό­τι όλα δεί­χνουν ότι υπάρ­χει μια σχε­τι­κή επι­πέ­δω­ση των κρου­σμά­των της με­τάλ­λα­ξης “Όμι­κρον”». Και τούτο, γιατί, όπως εξή­γη­σε, «χρεια­ζό­μα­στε κά­ποιο καιρό ακόμη για να μπο­ρέ­σου­με να βρε­θού­με σε μια κα­τά­στα­ση κα­νο­νι­κό­τη­τας, πρέ­πει να μην εφη­συ­χά­ζου­με (…) θα πρέ­πει για λίγο ακόμη να κά­νου­με υπο­μο­νή».

Ει­δι­κό­τε­ρα, «θα ακού­σου­με την άποψη των ει­δι­κών, που σή­με­ρα θα ει­ση­γη­θούν τα σχε­τι­κά μέτρα. Αί­σθη­σή μου είναι ότι πη­γαί­νου­με προς μια πιο ήπια κα­τά­στα­ση, μο­λο­νό­τι ακόμη υπάρ­χουν τα υπό­λοι­πα της με­τάλ­λα­ξης “Δέλτα” που επι­βα­ρύ­νουν το σύ­στη­μα υγεί­ας και εξ αυτής της επι­βά­ρυν­σης ίσως θα πρέ­πει λι­γά­κι ακόμη να πε­ρι­μέ­νου­με».

Πα­ρεμ­βαί­νο­ντας, εξάλ­λου, στην πο­λι­τι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση για την κα­τά­στα­ση στην οποία βρί­σκε­ται ο χώρος της Υγεί­ας σή­με­ρα, δή­λω­σε ότι «έχει υπάρ­ξει πολύ με­γά­λη επαύ­ξη­ση της ικα­νό­τη­τας του Εθνι­κού Συ­στή­μα­τος Υγεί­ας, είναι αντι­κει­με­νι­κά τα δε­δο­μέ­να. 557 κλί­νες ΜΕΘ πα­ρα­λά­βα­με, εί­μα­στε στις 1.300. Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι μία: 557 υπήρ­χαν το 2015 που ανέ­λα­βε η προη­γού­με­νη δια­κυ­βέρ­νη­ση, 557 πα­ρέ­δω­σε», ανέ­φε­ρε ο Γ. Γε­ρα­πε­τρί­της. Συ­μπε­ρα­σμα­τι­κώς, από τη ση­με­ρι­νή κυ­βέρ­νη­ση έχει υπάρ­ξει «με­γά­λη αύ­ξη­ση και σε προ­σω­πι­κό, πέραν των 10.000, και υπερ­δι­πλα­σια­σμός σε κλί­νες εντα­τι­κής θε­ρα­πεί­ας». Ενώ θύ­μι­σε ότι «εί­χα­με ένα Εθνι­κό Σύ­στη­μα Υγεί­ας, το οποίο για πολλά χρό­νια είχε πα­ρα­μεί­νει πίσω από άποψη υπο­δο­μών και προ­σω­πι­κού. Προ­σπα­θού­με εν μέσω της κρί­σης να το ανα­βαθ­μί­σου­με ση­μα­ντι­κά και σε κά­ποιο βαθμό έχει γίνει αυτό», κα­τέ­λη­ξε.

Με αφορ­μή ποι­νι­κές υπο­θέ­σεις που βρί­σκο­νται στην επι­και­ρό­τη­τα τε­λευ­ταία, ο Γ. Γε­ρα­πε­τρί­της τό­νι­σε ότι «με την τε­λευ­ταία αλ­λα­γή στον Ποι­νι­κό Κώ­δι­κα διορ­θώ­θη­καν κά­ποιες αστο­χί­ες που είχαν υπάρ­ξει με την προη­γού­με­νη τρο­πο­ποί­η­ση του 2019. Υπήρ­ξε ανα­βάθ­μι­ση ποι­νών για ορι­σμέ­να αδι­κή­μα­τα τα οποία είναι, δυ­στυ­χώς, στην επι­και­ρό­τη­τα και απει­λούν ιδιαι­τέ­ρως την κοι­νω­νι­κή συ­νο­χή, όπως είναι η πε­ρί­πτω­ση του ομα­δι­κού βια­σμού, του βια­σμού ανη­λί­κου, αλλά και ο σκό­πι­μος εμπρη­σμός, η αν­θρω­πο­κτο­νία εκ προ­θέ­σε­ως. Σε όλα αυτά τα αδι­κή­μα­τα προ­βλέ­πε­ται πλέον αυ­ξη­μέ­νη ποινή, η ποινή των ισο­βί­ων και η κοι­νω­νία στέ­κε­ται αρω­γός σε αυτό». Κά­λε­σε δε «να αφή­σου­με την ανε­ξάρ­τη­τη Δι­καιο­σύ­νη να κάνει τη δου­λειά της. Εμείς, ως Πο­λι­τεία οφεί­λου­με να πα­ρέ­χου­με ένα πλαί­σιο κυ­ρώ­σε­ων το οποίο θα είναι ανα­λο­γι­κό και θα αντα­πο­κρί­νε­ται συ­νο­λι­κά στην απα­ξία των αδι­κη­μά­των αυτών απέ­να­ντι στην κοι­νω­νία».

Στο θέμα της εκλο­γο­λο­γί­ας, αφού διέ­ψευ­σε εν­δε­χό­με­νο πα­ρά­τα­σης των αυ­το­διοι­κη­τι­κών εκλο­γών, ο υπουρ­γός Επι­κρα­τεί­ας επε­σή­μα­νε: «Θα πο­ρευ­θού­με κα­νο­νι­κά με όσα προ­βλέ­πει η συ­νταγ­μα­τι­κή μας τάξη και στο κομ­μά­τι των εκλο­γών της Το­πι­κής Αυ­το­διοί­κη­σης και στο κομ­μά­τι των εθνι­κών εκλο­γών. Όπως ο ίδιος ο πρω­θυ­πουρ­γός έχει δη­λώ­σει, υπάρ­χει πολλή δου­λειά που πρέ­πει να γίνει. Αυτή τη στιγ­μή δεν υπάρ­χει κά­ποιος λόγος να ανα­κο­πεί η ανα­πτυ­ξια­κή πο­ρεία της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας και κοι­νω­νί­ας».

Κατά τη διάρ­κεια της συ­νέ­ντευ­ξης, έγινε ανα­φο­ρά και στα «πολλά έργα στη Δυ­τι­κή Ελ­λά­δα, τα οποία έχουν εντα­χθεί και στο Τα­μείο Ανά­καμ­ψης και στο νέο ΕΣΠΑ», με ει­δι­κή μνεία στον οδικό άξονα Πα­τρών – Πύρ­γου που ήταν «από τις υψη­λό­τε­ρες προ­τε­ραιό­τη­τες της κυ­βέρ­νη­σης», όπως τό­νι­σε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ο κ. Γε­ρα­πε­τρί­της. Για το έργο αυτό, συ­νέ­χι­σε, «δό­θη­κε μια μάχη – και το λέω μετά λόγου γνώ­σε­ως – κυ­ρί­ως από το Υπουρ­γείο Με­τα­φο­ρών, αλλά και από τον πρω­θυ­πουρ­γό τον ίδιο, για να μπο­ρέ­σου­με να πά­ρου­με τις απαι­τού­με­νες εγκρί­σεις από τρεις δια­φο­ρε­τι­κές Διευ­θύν­σεις της Ευ­ρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής. Έτσι ώστε να μπο­ρέ­σει το έργο να απε­μπλα­κεί από τις αμαρ­τί­ες του πα­ρελ­θό­ντος και να εντα­χθεί σε ένα πρό­γραμ­μα πα­ρα­χω­ρή­σε­ων, το οποίο θα κι­νη­θεί πάρα πολύ γρή­γο­ρα. Εί­μα­στε πάρα πολύ ικα­νο­ποι­η­μέ­νοι, αυτό το momentum θα συ­νε­χι­σθεί, υπάρ­χει και ο μο­χλός του Πα­νε­πι­στη­μί­ου ο οποί­ος λει­τουρ­γεί πά­ντο­τε πολύ ανα­πτυ­ξια­κά στην πόλη. Η Δυ­τι­κή Ελ­λά­δα, και ιδίως η Αχαΐα, έχουν λόγο να είναι αι­σιό­δο­ξοι», ση­μεί­ω­σε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.