Συνεντεύξεις

Γ. Nικητιάδης: «Απαιτείται η κατάρτιση ενός τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου»

Με την ιδιότητά του ως Γραμματέας του Τομέα Τουρισμού του ΚΙΝ.ΑΛ. μιλά σήμερα στη “δ”, ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, παρουσιάζοντας τη στρατηγική του κόμματος στον σημαντικό αυτό τομέα.
Ο κ. Νικητιάδης, μεταξύ άλλων, εκτιμά ότι η έξαρση στα ελληνοτουρκικά μπορεί να επηρεάσει τον τουρισμό από τυχόν δυσμενείς εξελίξεις, αναφέρεται στην πάγια θέση του για τη σύσταση ενός νέου πιο σύγχρονου και ευέλικτου ΟΠΡΟΤΟΥΡ και δηλώνει ότι η πρόταση του πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανοίγει “λεωφόρους” στην σύμπνοια που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα της χώρας.
• Κύριε υπουργέ να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από την ανάληψη των καθηκόντων σας ως γραμματέας Τουρισμού του ΚΙΝ.ΑΛ. έναν νευραλγικό τομέα, πόσω μάλλον για τα Δωδεκάνησα. Με δεδομένη την προηγούμενη θητεία σας στο Υπουργείο Τουρισμού, ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι στόχοι που έχετε θέσει;
Για το Κίνημα Αλλαγής και για το ΠΑΣΟΚ ο χώρος του τουρισμού αποτελούσε πάντοτε σημαντική προτεραιότητα για την ανάπτυξη της χώρας μας. Στα χρόνια της κρίσης, ο τουρισμός αποτέλεσε σημαντικό δεκανίκι για να καταφέρουμε να σταθούμε όρθιοι. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η συμβολή της τουριστικής ανάπτυξης στο ΑΕΠ της χώρας μας και στην απασχόληση γίνεται κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερη. Αν στα παραπάνω δεδομένα προσθέσει κάποιος, ότι η περιοχή μας κυριολεκτικώς στηρίζει την οικονομική της ανάπτυξη στον τουρισμό, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι δεν θα μπορούσα να αρνηθώ την πρόταση που μου έγινε να τεθώ Επικεφαλής του Τομέα Τουρισμού στο Κίνημα Αλλαγής. Στόχος μας θα είναι αφ’ενός η προώθηση των θέσεων και των προτάσεων μας για τον τουρισμό μέσα από την κοινοβουλευτική μας ομάδα, αφετέρου μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς του χώρου, η διάχυση των θέσεων μας σε όλη την κοινωνία και κυρίως στους τουριστικούς προορισμούς. Η χάραξη ενός σοβαρού αναπτυξιακού σχεδίου για τον τουρισμό με δεκαετή προοπτική, παρά τις όποιες εξαγγελίες και καλές προθέσεις της κυβέρνησης παραμένει λόγος κενός περιεχομένου. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε σύγχυση με τις ιδεοληψίες που τον διακατέχουν, σε ότι αφορά τον τρόπο που πρέπει να αναπτυχθεί τουριστικώς η χώρα. Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξουμε όποια θετική πρωτοβουλία αναληφθεί από την κυβέρνηση, αλλά ταυτοχρόνως θα ασκήσουμε και έντονη κριτική εκεί που πιστεύουμε ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά.
• Με τα ελληνοτουρκικά να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας θα ήθελα την εκτίμησή σας αν και κατά πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει το ευαίσθητο προϊόν του τουρισμού και επιπλέον πώς εκτιμάτε ότι μπορεί να εξελιχθεί η ρητορική Ερντογάν.
Τα εθνικά μας θέματα εκ των πραγμάτων πλέον αποτελούν πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη. Εμείς οι Δωδεκανήσιοι ευρισκόμενοι στην «πρώτη γραμμή του πυρός» αισθανόμαστε πολύ πιο έντονα την κρισιμότητα των καιρών και την τεράστια αναγκαιότητα για Ειρήνη στην περιοχή μας. Προφανώς αφού με ερωτάτε, ο τουρισμός μπορεί να επηρεαστεί από τυχόν δυσμενείς εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα. Ο κ Ερντογάν και η Τουρκία σπανίως υπήρξαν ωμότεροι και κυνικότεροι στα τελευταία χρόνια. Οφείλουμε, να είμαστε μεν ψύχραιμοι απέναντι στην πολιτική της Τουρκίας, αλλά ταυτοχρόνως να ενισχύουμε το εσωτερικό μας μέτωπο που είναι το καλύτερο όπλο για να αποτρέψουμε δυσάρεστες καταστάσεις.
Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο στη Ρόδο, κυρίως με την αλλαγή σκυτάλης στο Δήμο Ρόδου όπου έχει αναλάβει ένας άνθρωπος που έχει άμεση σχέση με τον τουρισμό. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Το ό,τι εγώ είμαι δικηγόρος, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα ήμουνα και ο καλύτερος υπουργός Δικαιοσύνης. Ο νέος δήμαρχος της Ρόδου τον οποίο συγχαίρω και δημοσίως για την εκλογή του, θα κριθεί από το έργο του. Έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν και δεν θα σταματήσω να το λέω ότι η Ρόδος έχει ανάγκη από έναν νέο πιο σύγχρονο, και πιο ευέλικτο ΟΠΡΟΤΟΥΡ, ο οποίος υπό τον έλεγχο πάντα του Δήμου, αλλά και με ευρύτατη και ουσιαστική συμμετοχή όλων των φορέων του τουρισμού, θα αναλάβει να υλοποιήσει μια συγκεκριμένη στρατηγική για τον τουρισμό του νησιού με ορίζοντα δεκαετίας. Για να υπάρχει ωστόσο στρατηγική απαιτείται και η κατάρτιση ενός τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου για τον τουρισμό, που θα αναδεικνύει τις στρατηγικές τις οποίες θα κληθεί να ακολουθήσει ο φορέας που προανέφερα. Δεν γνωρίζω αν ο φίλος μου ο Αντώνης Καμπουράκης έχει κάτι τέτοιο στο μυαλό του. Σε θετική περίπτωση, προφανώς εμείς στο ΚΙΝΑΛ θα συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις και εγώ προσωπικώς με τις ελάχιστες γνώσεις και εμπειρία μου, θα είμαι δίπλα. Το ενδιαφέρον που διαβάζω ότι επιδεικνύεται για την Μεσαιωνική Πόλη θεωρώ ότι είναι μια καλή αρχή. Να σας θυμίσω ότι έχουν περάσει πάνω από 8 χρόνια από τότε που ως υφυπουργός τουρισμού είχα συνεργαστεί στενά με τον τότε δήμαρχο κ. Χατζηευθυμίου, ο οποίος είχε ξεκινήσει μια αντίστοιχη προσπάθεια. Παρόμοια προσπάθεια έγινε και από τον Τέρη τον Χατζηιωάννου επι δημαρχίας Χατζηδιάκου. Το δικό μου προσωπικό όραμα ήταν και είναι μια Μεσαιωνική Πόλη ανοικτή και λειτουργούσα 365 ημέρες το χρόνο. Δυστυχώς τότε για λόγους που δεν αξίζει να αναφέρω, δεν προχωρήσαμε. Ας ελπίσουμε ότι τώρα θα είναι διαφορετικά. Εν κατακλείδι πάντως, παρά το ό,τι ο δήμαρχος της Ρόδου, όπως και κάθε δήμαρχος, κρίνεται από πολλά θέματα που κυρίως σχετίζονται με την καθημερινότητα του δημότη, στους τουριστικούς προορισμούς όπως η Ρόδος, ο ρόλος του δημάρχου στην τουριστική ανάπτυξη μπορεί να είναι καθοριστικός. Εξίσου σημαντική κυρίως στο οικονομικό επίπεδο μπορεί να είναι και η συμβολή της Περιφερειακής Αρχής στην τουριστική ανάπτυξη, αρκεί όπως είπα να υπάρχει προγραμματισμός, σχέδιο και φορέας υλοποίησης.
• Να περάσουμε και στα του ΚΙΝ.ΑΛ. καταγράφεται μια κινητικότητα στο τελευταίο διάστημα, πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η κατάσταση;
Πράγματι, μετά το τελευταίο μας συνέδριο παρατηρείται εντονότατη κινητικότητα στο χώρο μας. Στις εκδηλώσεις που γίνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, προσέρχεται πάντα μεγάλος αριθμός κόσμου, προερχόμενος τόσο από τις παλαιότερες κοινωνικές ομάδες που εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ, όσο και από την νεολαία που θεωρώ και το πιο σημαντικό. Αυτό εκτιμώ ότι οφείλεται καταρχήν στην παρουσία της κοινοβουλευτικής μας ομάδας παντού και στην ανάδειξη από την πρόεδρό μας θέσεων που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και τις ανάγκες του λαού μας και αφ’ ετέρου στο ότι ο κόσμος συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο ότι ανάμεσα στις συμπληγάδες της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπάρχει μια δυνατή φωνή που θα αντιστέκεται στις συντηρητικές πολιτικές που ασκεί η Ν.Δ και θα μάχεται τις ιδεοληψίες, το λαϊκισμό και τα ατέλειωτα ψεύδη του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε το κόμμα που έβαλε την πατρίδα πάνω από οιαδήποτε μικροπολιτικά συμφέροντα και δυστυχώς αυτό το πληρώσαμε ακριβά. Ο κόσμος όμως, αργά αλλά σταθερά συνειδητοποιεί πλέον ότι αυτοί που γέμιζαν τις πλατείες και οργάνωναν τα Ζάππεια μόνον την πατρίδα δεν είχαν θέσει ως προτεραιότητά τους.
• Δεν θα μπορούσα να μην σας ρωτήσω, για το αν είναι στις προθέσεις σας να είστε υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου, υπό τις συνθήκες όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μετά τις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές.
Αυτή η ερώτηση υποβάλλεται πάντα και αντιλαμβάνομαι ότι έχει το δημοσιογραφικό της ενδιαφέρον. Θα απαντήσω λοιπόν για ακόμη μία φορά. Είμαι πολιτικό ον και θα συνεχίσω να είμαι όσο αναπνέω. Με εκφράζει ιδεολογικά ο χώρος της Σοσιαλδημοκρατίας και πολιτικά το δημοκρατικό κέντρο. Με γνώμονα τα παραπάνω, θα αγωνίζομαι πάντα και θα είμαι παρών όπου και αν κληθώ για την πατρίδα μας και τα νησιά μας. Ειδικώς το τελευταίο διάστημα οι εθνικοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν δεν επιτρέπουν σε κανέναν τη σιωπή και τις ατομικές διεξόδους.
Κλείνοντας, θα ήθελα το σχόλιό σας, για την πρόταση του κ. Μητσοτάκη να επιλέξει ως υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας την κ. Σακελλαροπούλου.
Κρίνω ιδιαιτέρως θετικό το γεγονός ότι ο κ Μητσοτάκης δεν πρότεινε για το ανώτατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας πρόσωπο που να προέρχεται από την συντηρητική παράταξη. Εμείς στο ΚΙΝΑΛ είχαμε ανακοινώσει από την αρχή την άποψή μας ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέρχεται από το χώρο της κεντροαριστεράς. Η κα Σακελλαροπούλου θεωρώ ότι είναι ένα πρόσωπο που όχι απλώς καλύπτει το πολιτικό πλαίσιο που θέσαμε, αλλά παραλλήλως ανοίγει λεωφόρους στην σύμπνοια που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, για άλλη μια φορά εμφανίζονται εκτεθειμένοι αφού στην κυριολεξία σύρονται στο να συναινέσουν στην πρόταση του κ. Μητσοτάκη. Το γεγονός αυτό από μόνο του αναδεικνύει για άλλη μια φορά την πολιτική ανευθυνότητα και την σύγχυσή που διακατέχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μέχρι την τελευταία ώρα, επέμενε στον Καραμανλικό κ. Παυλόπουλο, με στόχο να προκαλέσει ρήγμα στην Ν.Δ. Τέλος καλό όμως όλα καλά. Ας ελπίσουμε ότι η σύμπνοια αυτή θα επιδειχθεί και σε άλλα μεγάλα θέματα της πολιτικής μας ζωής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου