Να λειτουργήσουν ξανά οι κατασκηνώσεις του Προφήτη Ηλία σε συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες της Ρόδου, επιχειρεί η δημοτική αρχή.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η κατάσταση των κατασκηνώσεων που δεν λειτουργούν τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι αποκαρδιωτική. Οι εγκαταστάσεις κατέληξαν να είναι βορρά βανδαλιστών, ενώ θα μπορούσαν να είναι ένας χώρος που θα εξυπηρετούσε πολλούς σκοπούς. Οι εθελοντικές ομάδες της Ρόδου πρότειναν να ανακαινιστούν οι εγκαταστάσεις με ίδιες δυνάμεις, εφόσον ο δήμος Ρόδου διαθέσει τα απαιτούμενα υλικά.
Ο δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, είπε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα με την συντήρηση και ανακαίνιση των εγκαταστάσεων. Μετά τον «Καλλικράτη» ο δήμος Ρόδου δεν έχει τη δυνατότητα να προσλάβει το απαιτούμενο προσωπικό για τη λειτουργία των κατασκηνώσεων. Για το λόγο αυτό άλλωστε έκλεισαν οι κατασκηνώσεις. Είπε ότι μπορεί να συσταθεί ένας κοινός φορέας διαχείρισης, ενώ η αποκατάσταση και ανακαίνιση θα ανατεθεί στις υπηρεσίες του δήμου. Ακόμη, ο δήμαρχος ανέφερε ότι ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού έχουν ζητήσει να χρησιμοποιούν κατά τη θερινή περίοδο τις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων στα Κολύμπια, θέμα που θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Χατζηδιάκος εμφανίστηκε αισιόδοξος δηλώνοντας ότι εφόσον υπάρχει ανταπόκριση, μπορεί να βρεθεί άμεσα η καλύτερη δυνατή λύση για την επαναλειτουργία των κατασκηνώσεων, Πρότεινε δε να συνταχθεί ένα καταστατικό λειτουργίας της ομάδας διαχείρισης των κατασκηνώσεων που να ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο.
Ο Περιφερειακός Έφορος, των προσκόπων Κυριάκος Μητρόπουλος, δήλωσε θετικός στην στήριξη της προσπάθειας επαναλειτουργίας των κατασκηνώσεων. Ζήτησε ωστόσο να παραχωρηθεί ένα μέρος στους προσκόπους για την υλοποίηση των δράσεών τους. Σημείωσε ότι το παγκόσμιο προσκοπικό γραφείο ζητά χώρους σε όλη την Ελλάδα και δη στη Ρόδο κατασκηνώσεις για τη φιλοξενία παιδιών που θα πρέπει όμως να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
Ο αρχηγός του Τμήματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ρόδου Κώστας Τζάνος τόνισε: «Υπάρχουν στις εθελοντικές ομάδες μέλη που μπορούν να εργαστούν για την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων εθελοντικά. Λυπούμαστε που ερημώνει αυτό το μέρος. Φροντίζουμε πάντα να καθαρίζουμε το χώρο, μετά από κάθε εκπαίδευση που κάνουμε εκεί. Είμαι βέβαιος ότι με τη στήριξη του δήμου θα γίνει μία ουσιαστική παρέμβαση, ώστε κατά τη διάρκεια του χειμώνα να μπορούμε να χρησιμοποιούμε το χώρο των κατασκηνώσεων για τις εκπαιδεύσεις μας. Σε κάθε περίπτωση είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε την όποια προσπάθεια για να ανοίξουν και πάλι οι κατασκηνώσεις».
Ο πρόεδρος της ΕΘΟΜΑΚ Σαλάκου, Παναγιώτης Εγγλέζος τόνισε ότι αποτελεί πάγιο αίτημα των εθελοντικών ομάδων η λειτουργία των κατασκηνώσεων στον Προφήτη Ηλία. Ο βασικός λόγος για τη λειτουργία της συγκεκριμένης ομάδας, όπως είπε, ήταν η προστασία των κατασκηνώσεων. «Διαπιστώνουμε κάθε χρόνο ότι η εγκατάλειψη και οι λεηλασίες παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις. Για να το αποφύγουμε αυτό, μπορεί να γίνει ένας χώρος εθελοντισμού-πολιτισμού, ένα κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων το καλοκαίρι. Εάν γίνει αυτό, πιστεύω ότι η περιοχή θα αξιοποιηθεί. Με τη στήριξη του δήμου, όλες οι εθελοντικές ομάδες και οι πολίτες είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Εγγελέζος.
Τέλος ο αντιδήμαρχος Αγαπητός Πάλλας, εξήρε τη συνεργασία του τομέα πολιτικής προστασίας του δήμου Ρόδου με τις εθελοντικές ομάδες. Δήλωσε ότι κάθε ομάδα συνδράμει ανά πάσα στιγμή όπου χρειαστεί. Για τις κατασκηνώσεις του Προφήτη Ηλία είπε ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί εδώ και χρόνια τις δημοτικές αρχές. Δήλωσε ότι πρέπει πλέον να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη συντήρηση, αποκατάσταση των εγκαταστάσεων και τη χρήση τους. Τόνισε ότι οι εθελοντικές ομάδες θα συνεισφέρουν σημαντικά σε μία τόσο σημαντική προσπάθεια.
Ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Απολλώνων είπε ότι οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων για την προστασία τους, έχουν σταλεί στην Αθήνα για να αναλυθεί το υλικό που έχει συγκεντρωθεί και να βρεθούν οι υπαίτιοι των βανδαλισμών. Τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι κατασκηνώσεις οι οποίες μπορούν να εξυπηρετήσουν πάρα πολλούς σκοπούς.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ