Δεκτή έκανε τελικά το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, στην πρώτη συνεδρίασή του για το νέο έτος, την καταβολή των οφειλομένων της πρώην ΔΕΚΡ (Δημοτικής Επιχείρησης Καθαριότητας Ρόδου) στους εργαζόμενούς της.
Αν και στην συνεδρίαση δεν έγινε ενημέρωση για άλλα θέματα ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος στην τοποθέτησή του πρότεινε να γίνει δεκτή η εισήγηση του νομικού συμβούλου του Δήμου Ρόδου κ. Δημήτρη Σαλαμαστράκη καθώς και η σχετική πρόταση που αφορούσε στην καταβολή των δεδουλευμένων, η οποία, κρίθηκε –ούτως ή άλλως- στα δικαστήρια.
«Τα θέματα αυτά έρχονται κατά παραπομπή από την Οικονομική Επιτροπή η οποία όταν έχει μείζονος σημασίας θέματα μπορεί να τα παραπέμψει απ ευθείας στο δημοτικό συμβούλιο για απόφαση. Το θέμα αφορά σε αποφάσεις δικαστηρίων και Εφετείου και με βάση αυτές για τις αποδοχές επιδομάτων κ.λπ. εργαζομένων της πρώην ΔΕΚΡ (και ορισμένα την περίοδο του 2010 μετά την ισχύ του Καλλικράτη) κατά του Δήμου Ρόδου. Όπως όλοι γνωρίζουμε η πρώην ΔΕΚΡ έκλεισε με την διαδικασία της εκκαθάρισης. Στην πορεία οι αποφάσεις αυτές τελεσιδίκησαν. Ταυτόχρονα η νομική υπηρεσία παρέστη για λογαριασμό του Δήμου Ρόδου. Έχουν ασκηθεί αιτήσεις αναίρεσης κατά των αποφάσεων του Εφετείου που υποχρεώνει την ΔΕΚΡ να αποζημιώσει τους εργαζόμενους. Αυτές οι υποθέσεις δικάζονται την 22α Ιανουαρίου 2019. Εάν δίναμε εντολή στο νομικό παραστάτη να υποστηρίξει τις αναιρέσεις, θα μπαίναμε σε μια ατέρμονη διαδικασία. Από αυτές τις αποφάσεις, προέκυψε μια συζήτηση. Είχαμε έρθει στα πρόθυρα της συνεννόησης να είμαστε μέσα στα νόμιμα πλαίσια σύμφωνα με τις διατάξεις που επιτρέπουν στο δημοτικό συμβούλιο με την τελευταία τροποποίηση του Νόμου 4447/2016, εφόσον έχουμε τεκμηριωμένη εισήγηση από τη νομική υπηρεσία και αιτιολογημένη, να παραιτηθούμε από την άσκηση των ενδίκων μέσων. Κάποιες από αυτές τις αποφάσεις, δικαιώνουν τους εργαζόμενους. Συνεπώς, πηγαίνοντας στον ανώτατο βαθμό, σύμφωνα με τη νομολογία, ο κοινός νους –και όχι μόνον ο νομικός- καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ασκόπως πάμε στην διαδικασία της εκδίκασης των αναιρέσεων. Υπάρχουν όμως και κάποιες από τις αποφάσεις αυτές που έκριναν ως μη νόμιμο το δικαίωμα αυτό. Μετά από πολλή δουλειά κατατέθηκε από πλευράς των εργαζομένων μια εισήγηση που αποδέχονται κάποιες αποφάσεις ενώ παραιτούνται από τα δικαιώματά τους. Συνεπώς, πρότασή μου είναι να γίνει αποδεκτή η αίτηση των εργαζομένων για να καταβάλει ο Δήμος Ρόδου το ποσό των 2.350.000 ευρώ σε τέσσερις ετήσιες (4) ισόποσες δόσεις».
Ο δήμαρχος επισήμανε με έμφαση ότι «αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί εκ του πονηρού και δεν αφορά την προεκλογική περίοδο» αφού όπως δήλωσε, ο στόχος είναι να προστατευτούν τα δικαιώματα και η εικόνα του Δ. Ρόδου.
«Νομίζω πως έχουμε αυτή την δυνατότητα χωρίς να διακινδυνεύσουμε ούτε τα 75 έργα που αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων για να υλοποιηθούν ούτε άλλα έργα που έχουν δρομολογηθεί. Εισηγούμαι στο σώμα να κλείσουμε τις εκκρεμότητες. Να κλείσει και το θέμα για τους εργαζόμενους και για τα δικαστήρια» όπως είπε.
Μιλώντας ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην Καθαριότητα, κ. Γιάννης Ντελλάκης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του λέγοντας: «Παραιτούμαστε από την διεκδίκηση των επιδομάτων. Οι περικοπές ήταν παράνομες» όπως είπε. Σημειώνεται πως η απόφαση αφορά 180 εργαζόμενους.
Αυτό που κατέστησε σαφές ο νομικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Σαλαμαστράκης, είναι ότι στα ποσά που θα κατατεθούν περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές καθώς «Ο Δήμος Ρόδου είναι εύρωστος και μπορεί να πληρώσει αυτά τα ποσά. Άλλωστε κατά την άποψή μας ο Δήμος, πρέπει να λειτουργήσει και υπέρ των εργαζόμενών του. Τα ποσά θα καταβληθούν σε τέσσερις ετήσιες (4) ισόποσες δόσεις στο πρώτο τρίμηνο του κάθε έτους» όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου.
Το θέμα έγινε ομοφώνως αποδεκτό καθώς οι επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, είπαν πως δεν είναι δυνατό να μην συμφωνήσουν.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Μιχάλης Παλαιολόγος ευχαρίστησε το Σώμα εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αναγνώριση της προσπάθειας συνολικά παρά το γεγονός πως ο Νόμος έβαζε περιορισμούς –στηρίζοντας τους εργαζόμενους για την δουλειά τους.
Σημειώνεται πως παρόντες ήταν αρκετοί από τους εργαζόμενους στον τομέα Καθαριότητας δικαιούχοι των ποσών που θα καταβάλλει ο Δήμος Ρόδου, οι οποίοι εμφανίσθηκαν ικανοποιημένοι από την απόφαση.
Επανέρχεται το θέμα
της Νέας Αγοράς
Εντωμεταξύ, στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες θα επανέλθει προς συζήτηση το θέμα με τις εξώσεις στη Νέα Αγορά. Αυτό ανακοίνωσε στη συνεδρίασή του ο πρόεδρος κ. Ευάγγελος Μανδρακός, με αφορμή την προσφυγή του επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργου Υψηλάντη, λέγοντας: «Έχω ζητήσει εισήγηση από το νομικό σύμβουλο μας μετά την προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου του κ. Υψηλάντη. Είχα επικοινωνία με τη νομική μας υπηρεσία και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση που θα γίνει στο τέλος του μηνός» όπως είπε.
Άλλα Θέματα
Της πρώτης συνεδρίασης, προηγήθηκαν η κοπή της Βασιλόπιτας των Δημοσιογράφων και του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου ενώ ακολούθησαν οι βραβεύσεις των συμπολιτών μας κ.κ. Πανορμίτη Γιαννίκου και Γεωργίου Καριώτη για την αξιέπαινη πράξη τους, εύρεσης και παράδοσης στις Αστυνομικές Αρχές, σημαντικών χρηματικών ποσών που είχαν απωλέσει συμπολίτες μας.
Τις ευχές για υγεία δύναμη και πολλές συνεργασίες έδωσε ανοίγοντας τη συνεδρίαση ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος είπε μεταξύ άλλων: «Είθισται να τηρούμε το έθιμο της κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, να ανταλλάσσουμε τις ευχές μεταξύ μας. Εύχομαι να έχουμε έναν χρόνο γεμάτο υγεία και δύναμη, σωστές αποφάσεις, σωστή συνεργασία ώστε να στοχεύουν στην ευημερία στην ανάπτυξη και στην προκοπή του τόπου μας». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων της μειοψηφίας κ.κ. Στράτου Καρίκη, Γιάννη Γιαννακάκη, Ευαγγελίας Παναή και Τάκη Πότσου.
Όσον αφορά τις βραβεύσεις των συμπολιτών μας, και οι δύο είναι υπάλληλοι του Δήμου Ρόδου οι οποίοι χωρίς δεύτερη σκέψη έπραξαν το καθήκον τους. Χαρακτηριστικό είναι πως ο κ. Καριώτης χάρισε σε φτωχές οικογένειες ακόμη και τα εύρετρα που του έδωσαν. «Να κάνουν το ίδιο οι συμπολίτες μας αν βρεθούν στην ίδια θέση. Να μη το σκεφθούν καν», προέτρεψε ο κ. Γιαννίκος, ενώ ο κ. Καριώτης, τόνισε «Μου έδωσε μεγάλη χαρά αυτό που έκανα».
Την πράξη των δύο πολιτών εξήρε τόσο ο κ. Χατζηδιάκος όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ