Τοπικές Ειδήσεις

Pόδος και Kαστελόριζο σε πρώτο πλάνο μέσω του ντοκιμαντέρ “Aκρα” – Tο επίτευγμα Xρυσικόπουλου και Mπαμπαδήμα

Μπορεί να έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από το εγχείρημα του υπεραθλητή Σπύρου Χρυσικόπουλου να κολυμπήσει από τη Ρόδο μέχρι το Καστελόριζο, όμως το ντοκιμαντέρ που βασίστηκε σε αυτή του την υπερπροσπάθεια «ταξιδεύει» στον κόσμο και μαζί του «ταξιδεύουν» και τα Δωδεκάνησα.
Στη συγκυρία αυτή, που τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, το Καστελόριζο, το οποίο έχει από καιρό στοχοποιήσει ο Ταγίπ Ερντογάν, προβάλλεται στον κόσμο μέσα από την ματιά της πολλά υποσχόμενης σκηνοθέτιδος Δήμητρας Μπαμπαδήμα και την υπερπροσπάθεια του Σπύρου Χρυσικόπουλου δίνοντας μια διαφορετική διάσταση προσέγγισης, πέρα από τις «τουρκικές κορώνες».

H Δήμητρα Mπαμπαδήμα

Το ντοκιμαντέρ «Ακρα», προβλήθηκε πριν από μερικές ημέρες στην Κίνα με μεγάλη επιτυχία, προβάλλοντας την Ρόδο και το Καστελόριζο σε μια τεράστια αγορά, στο πλαίσιο του παγκοσμίου εμβέλειας φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, Guangzhou International Documentary Film Festival, το οποίο προσελκύει κάθε χρόνο, από το 2003, το ενδιαφέρον εκατομμυρίων θεατών.

Πριν από την Κίνα το ντοκιμαντέρ «ταξίδεψε» στο Διεθνές Φεστιβάλ Cardiff 2019, που πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 27 Οκτωβρίου.
Στην Νέα Υόρκη, στο 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, που πραγματοποιήθηκε από τις 17 έως τις 23 Οκτωβρίου όπου προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία το ντοκιμαντέρ, η Δήμητρα Μπαμπαδήμα, απέσπασε το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη. Την περασμένη Κυριακή, το ντοκιμαντέρ «Άκρα» έκανε τηλεοπτική πρεμιέρα στις 21:00 στο κανάλι History της COSMOTE TV.
Με εικόνες που διαφημίζουν τη Ρόδο, το Καστελόριζο, τη θάλασσα, την άλλη πλευρά της Ελλάδας η σκηνοθέτιδα Δήμητρα Μπαμπαδήμα, αναδεικνύει τη δύναμη που κρύβει ο ανθρώπινος νους για να μπορέσει να κατευθύνει το σώμα, έχοντας στο επίκεντρο τον υπεραθλητή Σπύρο Χρυσικόπουλο.
Τον Οκτώβριο του 2018 o υπεραθλητής Σπύρος Χρυσικόπουλος πέφτει στην θάλασσα από τον Ν.Ο.Ρ. για να διανύσει μια απόσταση που για τον κοινό νου φαντάζει ακατόρθωτη.
Μια απόσταση 140 συνεχόμενων χιλιομέτρων κολύμβησης στο ανοιχτό Αιγαίο πέλαγος. Το ταξίδι του Σπύρου από τη Ρόδο στην Ακριτική Μεγίστη (Καστελόριζο) κολυμπώντας δεν αποτελεί μόνο μια εσωτερική και υπαρξιακή αναζήτηση του ίδιου, αλλά πρόκληση για κάθε άνθρωπο να ανακαλύψει τις μεγαλύτερες επιθυμίες μέσα από τους φόβους του και να “κολυμπήσει” μακριά από την ασφάλεια που πιστεύει ότι του δίνει η “στεριά” που πατάει.
Μέσα από την ταινία “AΚΡΑ” που δημιουργήθηκε με αφορμή την κάλυψη του εγχειρήματος του Σπύρου Χρυσικόπουλου, φωτίζεται η απεριόριστη ανθρώπινη δύναμη που αποκτά κανείς όταν καταφέρει να δείξει στον ίδιο του τον εαυτό πως ο φόβος μπορεί να είναι απλά και η κινητήριος δύναμη που θα τον οδηγήσει στον μεγαλύτερο στόχο του. Μια αλληλουχία φιλοσοφικών ρήσεων και μηνυμάτων “Συντροφεύει” τον Σπύρο στο τόλμημα του , μέσα από την εμβληματική μορφή και κυρίως τον καθαρό λόγο του εικαστικού Αλέξανδρου Ζυγούρη. Οι δυό τους δεν θα γνωριστούν ποτέ, παρά μόνο μετά το πέρας όλων, στην πολυπόθητη “Ιθάκη” που τη θέση της παίρνει η Ακριτική Μεγίστη (Καστελλόριζο).
Μετά την ταινία ” H20: 2 parts heart, 1 part obsession” που αποτέλεσε εισαγωγή ενός εσωτερικού τρόπου προσέγγισης της κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα, τα “ΑΚΡΑ” έρχονται να αφυπνίσουν τον θεατή και να τον παρακινήσουν να κατακτήσει τις δικές του μικρές η μεγάλες προσωπικές κορυφές.


Ο υπεραθλητής, παρά το γεγονός πως δεν κατόρθωσε να επιτύχει τον στόχο του και να κολυμπήσει μέχρι το Καστελόριζο, η υποδοχή που του επεφύλαξαν οι μαθητές του νησιού στο νησί ήταν συγκινητική.
Όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος στη «δ», μπορεί να μην κατάφερε να τερματίσει, αλλά ο μεγάλος στόχος να ξαναμπεί το Καστελόριζο στο χάρτη, τελικά επετεύχθη μέσα από την προβολή της υπερπροσπάθειάς του. «Είναι ανάμεικτα τα συναισθήματά μου, γλυκόπικρα. Δεν πέτυχα τον στόχο να καταφέρω να κολυμπήσω μέχρι το Καστελόριζο, όμως όλοι οι υπόλοιποι επιμέρους στόχοι επιτεύχθηκαν.
Με την δημοσιότητα που πήρε το εγχείρημα σε Ελλάδα και εξωτερικό, το Καστελόριζο, το άκρο της Ελλάδας, ξαναμπήκε στον “χάρτη”. Η υποδοχή που μου επεφύλαξαν τα παιδιά στο νησί ήταν συγκινητική, με υποδέχθηκαν σαν να τα είχα καταφέρει κι αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μένα και για την ψυχολογία που είχα παίρνοντας την δύσκολη απόφαση να εγκαταλείψω την προσπάθεια για την οποία προετοιμαζόμουν δύο χρόνια», είχε αναφέρει ο αθλητής στη «δ» ο οποίος τόνισε παράλληλα πως ο στόχος δεν έχει εγκαταλειφθεί.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι έπειτα από 30 και πλέον ώρες συνεχούς κολύμβησης στο ανοιχτό πέλαγος, 100 χλμ απόσταση, ανέμους έως και 6 μποφόρ, ένα ξαφνικό μπουρίνι, υψηλό κυματισμό και πολλά ρεύματα, ο υπεραθλητής Σπύρος Χρυσικόπουλος, την 2η νύχτα του εγχειρήματος, έλαβε την απόφαση να διακόψει την προσπάθειά του, καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν πλέον απαγορευτικές για να συνεχίσει.


Παρά την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε και τις 30 ώρες εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών για να συνεχίσει να φτάσει μέχρι το Καστελόριζο κι επειδή οι δυνατοί άνθρωποι βρίσκουν τη δύναμη και για τις δύσκολες αποφάσεις, ο Σπύρος σωστά έκρινε ότι προέχει η υγεία και η ασφάλειά του, κι έτσι δέχθηκε να ανέβει στο σκάφος περίπου στις 4 το πρωί της Τετάρτης, το οποίο τον μετέφερε ασφαλή στο Καστελόριζο, όπου δέχθηκε ιατρική φροντίδα για να ξεπεράσει τις στομαχικές διαταραχές που τον ταλαιπώρησαν στις τελευταίες ώρες της υπερπροσπάθειάς του, στο ανοιχτό πέλαγος.
Το ντοκιμαντέρ, που δεν απευθύνεται μόνο σε κολυμβητές αλλά σε ανθρώπους που ονειρεύονται, βάζουν στόχους και δεν φοβούνται να «πέσουν στην θάλασσα και να κολυμπήσουν» και οπωσδήποτε δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι ο Σπύρος θα επιστρέψει, στα… γνώριμα νερά για να ολοκληρώσει το εγχείρημά του!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου