ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άγριος καβγάς στη Βουλή – Τσακαλώτος: Είσαι αποτυχημένος – Βενιζέλος: Είσαι αλαζών και ανεπίγνωστος

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Τσακαλώτος

Άγριο καβγά είχαν ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών, Ευκλεί­δης Τσα­κα­λώ­τος, και ο πρώην αντι­πρό­ε­δρος της κυβέρ­νη­σης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Βαγ­γέ­λης Βενι­ζέ­λος, κατά τη συζή­τηση που γίνεται στη Βουλή για τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2018. Οι χαρα­κτη­ρι­σμοί ξέφυγαν στο τέλος της αντι­πα­ρά­θε­σης, με τον κ. Τσα­κα­λώτο να χαρα­κτη­ρί­ζει απο­τυ­χη­μένο πολι­τικό τον κ. Βενι­ζέλο και τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να χαρα­κτη­ρί­ζει αλαζόνα και ανε­πί­γνω­στο τον υπουργό Οικο­νο­μι­κών.

Στην ομιλία του, ο κ. Βενι­ζέ­λος υπο­στή­ριξε ότι η προη­γού­μενη κυβέρ­νηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε δρο­μο­λο­γή­σει την έξοδο της χώρας από τα μνη­μό­νια και ανα­φέρ­θηκε σε απόφαση του Eurogroup του Νοεμ­βρίου 2014 για τη χορή­γηση προ­λη­πτι­κής πιστω­τι­κής γραμμής στή­ρι­ξης για την έξοδο της Ελλάδας από τα προ­γράμ­ματα.

Τόνισε, επίσης, ότι τα μέτρα για την ελά­φρυνση του χρέους, που συζη­τού­νται σήμερα, είχαν τεθεί στην ατζέντα από το 2012 και ότι η πρό­σφατη ανταλ­λαγή ομο­λό­γων απο­τε­λούσε την ολο­κλή­ρωση του PSI του έτους εκείνου.

Η έξοδος, είπε, από το τρίτο πρό­γραμμα τον Αύγου­στο του 2018, στην οποία ανα­φέ­ρε­ται η κυβέρ­νηση, θα απο­τε­λεί γέφυρα για ένα τέταρτο πρό­γραμμα και τα απο­θέ­ματα για την έξοδο από το πρό­γραμμα θα προ­έλ­θουν από την υπερ­φο­ρο­λό­γηση των Ελλήνων.

Η απά­ντηση Τσα­κα­λώ­του

Απα­ντώ­ντας, ο κ. Τσα­κα­λώ­τος είπε ότι το Eurogroup του Νοεμ­βρίου 2012 ανέφερε ότι θα εξέταζε με καλό μάτι μία αίτηση της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης για την παροχή προ­λη­πτι­κής πιστω­τι­κής γραμμής στή­ρι­ξης, εφόσον ολο­κλη­ρω­νό­ταν η πέμπτη αξιο­λό­γηση του δεύ­τε­ρου προ­γράμ­μα­τος. Αντί­θετα, είπε, το Eurogroup του Ιουνίου 2017 ανέφερε ότι, καθώς τελειώ­νει το πρό­γραμμα τον Αύγου­στο του 2018, δεσμεύ­ε­ται να βοη­θή­σει την Ελλάδα να επι­στρέ­ψει στις αγορές με τη δημιουρ­γία buffers, για να μπο­ρέ­σει να στη­ρι­χθεί στα πόδιά της. Το 2014, είπε, δεν γινόταν λόγος για buffers, ενώ είπε ότι αυτά δεν θα προ­έλ­θουν από την υπερ­φο­ρο­λό­γηση των Ελλήνων αλλά από τον ESM.

Ανα­φο­ρικά με το χρέος, ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών είπε ότι η πρό­σφατη ανταλ­λαγή των ελλη­νι­κών ομο­λό­γων οδήγησε σε μείωση των απο­δό­σεων τους, επειδή τερ­μα­τί­σθηκε το PSI, ενώ υπο­στή­ριξε ότι ο κ. Βενι­ζέ­λος παρα­βλέ­πει τα βρα­χυ­πρό­θε­σμα μέτρα για το χρέος, με τα οποία ένα μεγάλο μέρος του μετα­τρέ­πε­ται σε στα­θε­ρού επι­το­κίου από κυμαι­νό­με­νου επι­το­κίου, κάτι που είναι πολύ σημα­ντικό. Είπε, ακόμα, ότι τα μέτρα για το χρέος περι­λαμ­βά­νουν και τη γαλλική πρόταση για σύνδεση της απο­πλη­ρωμή του με την ανά­πτυξη, κάτι που δεν υπήρχε στο παρελ­θόν. Ακόμη και αν τα πράγ­ματα δεν πάνε καλά, γιατί μπορεί να έρθετε εσείς στην εξουσία, θα έχουμε μεγα­λύ­τερη επέ­κταση των περιό­δων απο­πλη­ρω­μής του χρέους από τα 0-15 χρόνια, είπε.

Ανα­φε­ρό­με­νος στη θέση του κ. Βενι­ζέ­λου ότι το e-mail Χαρ­δού­βελη ήταν «παιδική χαρά» μπροστά στα μέτρα που έχει εφαρ­μό­σει η κυβέρ­νηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσα­κα­λώ­τος ρώτησε, απευ­θυ­νό­με­νος στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, για ποιο λόγο δεν έκλεισε τότε η προη­γού­μενη κυβέρ­νηση για να έχει ένα πραγ­μα­τικό success story.

Έχουμε σχέδιο για το χρέος και τη στήριξη του Eurogroup για να μπο­ρέ­σουμε να βγούμε στις αγορές, ενώ εσείς δεν είχατε τίποτε από αυτά, είπε στον κ. Βενι­ζέλο, προ­σθέ­το­ντας: «Χρειά­ζε­ται να μείνετε άλλα τέσσερα χρόνια στην αντι­πο­λί­τευση».

Η αντα­πά­ντηση Βενι­ζέ­λου

Ο κ. Βενι­ζέ­λος είπε ότι αυτό που μεσο­λά­βησε μεταξύ του Eurogroup του Νοεμ­βρίου 2014, που έδωσε την έγκριση στην προ­λη­πτική πιστω­τική γραμμή στή­ρι­ξης, και του Eurogroup του Δεκεμ­βρίου 2014, ήταν η εκλογή Προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τίας και η προ­ο­πτική των πρόωρων εθνικών εκλογών. Για αυτό, είπε, το Eurogroup έδωσε τη δυνα­τό­τητα στην ελλη­νική κυβέρ­νηση που θα προ­έ­κυ­πτε από τις εκλογές να υπο­βά­λει αίτημα για προ­λη­πτική γραμμή στή­ρι­ξης έως τις 20 Φεβρουα­ρίου. Εσείς, είπε, απευ­θυ­νό­με­νος στον υπουργό Οικο­νο­μι­κών, υπο­γρά­ψατε τη συμ­φω­νία στις 20 Φεβρουα­ρίου, αλλά δεν τη φέρατε στη Βουλή και φθάσαμε στα γεγο­νότα του καλο­και­ριού του 2015. Υπο­στή­ριξε, επίσης, ότι το κόστος μετα­τρο­πής των δανείων από κυμαι­νό­με­νου σε σταθερό επι­τό­κιο το πλη­ρώ­νει η Ελλάδα. Για τα δια­θέ­σιμα, είπε, ότι συν­δέ­ο­νται με τα μέτρα που έχει επι­βά­λει η κυβέρ­νηση για μετά το 2018 που απο­τε­λούν το τέταρτο μνη­μό­νιο.

«Αφού τα έχετε κάνει τόσο καλά, γιατί είστε τόσο απο­τυ­χη­μέ­νος πολι­τι­κός»; ρώτησε ο κ. Τσα­κα­λώ­τος, για να του αντα­πα­ντή­σει ο κ. Βενι­ζέ­λος: «Χαί­ρο­μαι, που είστε επι­τυ­χη­μέ­νος, αλαζών και ανε­πί­γνω­στος. Την απά­ντηση θα λάβετε από τον ελλη­νικό λαό και τον ιστο­ρικό του μέλ­λο­ντος, Και να ξεκα­βα­λι­κέ­ψετε».

Δείτε το βίντεο από τη Βουλή:

Πηγή: enikonomia.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.