Μιλώντας στην εκδήλωση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου στην Κοζάνη, την επομένη της πρώτης άκαρπης ψηφοφορίας για Πρόεδρο Δημοκρατίας, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε ακόμη ένα βήμα για την ίδρυση κόμματος.

Σε μια ομιλια, με αιχμές κατά του Ευ. Βενιζέλου, ο πρώην πρωθυπουργός περιέγραψε τα βασικά χαρακτηριστικά του «Κινήματος» καλώντας του παρευρισκόμενους σε αυτοοργάνωση.

Είπε χαρακτηριστικά:«Ήρθε η ώρα να ακουστεί η δικιά μας φωνή για…Ένα Κίνημα προοδευτικών αξιών, απέναντι στο συντηρητικό κυνήγι της εξουσίας.Ένα Κίνημα αλήθειας, απέναντι στον ανορθολογισμό.Ένα Κίνημα – πρωταγωνιστικό προοδευτικό πόλο ευρύτερων συνεργασιών, όχι «πατερίτσα» της δεξιάς ή αριστερής συντήρησης.Ένα Κίνημα Συμμετοχής και Αυτοοργάνωσης, απέναντι στον ελιτισμό και τα παιχνίδια κορυφής, που δεν αφορούν κανέναν.»

Ο πρώην πρωθυπουργός επιτέθηκε στην κυβέρνηση και πρότεινε την διαμόρφωση «συμφωνίας με τους δανειστές που θα αποτελούσε παράλληλα και ένα Εθνικό Συμβόλαιο με τον Ελληνικό λαό για τα παραπέρα βήματα που καθιστούν την Ελλάδα χώρα διαφάνειας, χρηστής διοίκησης, δικαιοσύνης και βιώσιμης ανάπτυξης. Γι’ αυτό, πιστεύω βαθειά, ότι χρειάζεται συνεννόηση και συναίνεση. Ακόμη και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχει χρόνος, αν έστω και αυτήν την ύστατη ώρα, πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Παράλληλα πρότεινε τη συγκρότηση κυβέρνησης που θα πρέπει: .

Να στηρίζεται σε ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο.
Να επιδιώξει στοιχειώδη συνεννόηση οικοδόμησης διαπραγματευτικού πλαισίου για την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρα έναντι των εταίρων της.
Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση – προτείνω και διεθνή διάσκεψη με πρωτοβουλία μας – για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους.
Να προχωρήσει σε ουσιαστική, προοδευτική, ιστορικής σημασίας Συνταγματική Αναθεώρηση.
Να αξιοποιήσει τον θεσμό του δημοψηφίσματος, δηλαδή, τη δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος ο πολίτη, για την προώθηση μεγάλων θεσμικών τομών στη χώρα
Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφαλή μετάβαση στην «επόμενη μέρα».

thetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ