Τοπικές Ειδήσεις

Πρωταρχικός στόχος του Δήμου Ρόδου η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του

Στον προϋπολογισμό του Δήμου Ρόδου για το έτος 2022 που εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή, αναφέρθηκε αναλυτικά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κώστας Ταρασλιάς. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, συγκεκριμένα υπογράμμισε τα εξής:
«Ο μήνας Νοέμβριος, όπως γνωρίζετε, είναι ο μήνας του προϋπολογισμού για το Δήμο Ρόδου. Μετά από μία συστηματική εργασία την οποία πραγματοποίησαν οι οικονομικές υπηρεσίες –αφού κατατέθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα από τις δύο μεγάλες διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών και Μεσαιωνικής Πόλης- καταρτίσαμε τον προϋπολογισμό του Δήμου Ρόδου για το έτος 2022, ο οποίος εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή.
Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσόν των 191.747.000 ευρώ και θεωρούμε ότι μετά από δύο χρόνια κρίσης και μεγάλης δυσκολίας που αντιμετώπισε η κοινωνία της Ρόδου, θα αποτελέσει το εφαλτήριο ώστε να εκτελεστούν τα μεγάλα έργα και να εφαρμόσουμε τις πολιτικές που θέλει η δημοτική αρχή. Είμαστε απόλυτα εναρμονισμένοι με τους πέντε πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης και του Μέτρου 2.0, το οποίο αναφέρεται σε μία σειρά από θέματα όπως:
-η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να εξελίξουμε τα προγράμματά μας σε αυτό τον τομέα
-έμφαση στις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη. Ήδη και στην τελευταία μας παραταξιακή συνάντηση, ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης θεωρώντας ότι υπήρξε μια εξαιρετική σεζόν (τηρουμένων των αναλογιών), υπερτόνισε την ανάγκη αυτή. Αυτό ωστόσο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να μειώσουμε τα αντανακλαστικά μας και να μην φροντίσουμε να είμαστε δίπλα στις κοινωνικές ομάδες του νησιού μας, οι οποίες έχουν ανάγκη.
-προσβασιμότητα, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι
-τα έργα ανάπτυξης
Το 2022 εκτιμούμε ότι θα είναι μια χρονιά κατά την οποία, εκτιμούμε ότι η καθημερινότητα που αφορά στις Τεχνικές Υπηρεσίες, η οδοποιία του νησιού θα είναι στο προσκήνιο.
Το 2022 θα είναι μια χρονιά που θα υλοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.
Περιμένουμε μέχρι το τέλος του μήνα να έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο».
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Ταρασλιάς ξεκαθάρισε πως είναι γεγονός ότι οι εγγραφές που γίνονται σε σχέση με τα έσοδα, πρέπει σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, να έχουν μία οροφή. «Η αλήθεια είναι όμως, ότι εμείς προσδοκούμε (εφόσον το 2022 θα είναι μια, ακόμη καλύτερη χρονιά για την οικονομία του νησιού της Ρόδου) να υπάρξει μεγαλύτερη δυνατότητα από τους πολίτες, να προβούν σε εξοφλήσεις χρεών προς τον Δήμο. Όμως έχω αναφέρει κι άλλοτε, ότι μας δυσαρέστησε πολύ το γεγονός πως μια σειρά τελών δεν εκκαθαρίστηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή, καθώς επίσης δεν εισπράχθηκαν ενοίκια καταστημάτων και γενικότερα, ακινήτων του Δήμου. Αυτό, πρέπει να επαναλάβω, αποτελεί μια πράξη, η οποία θεωρείται ποινικά μεμπτή. Οι ταμειακές υπηρεσίες του Δήμου είναι υπόλογες απέναντι στο νόμο εφόσον έχουμε υποχρέωση να προβούμε στην διεκδίκηση των οφειλών. Θα προβούμε στις απαραίτητες ρυθμίσεις αλλά στο πλαίσιο τις ισοπολιτείας, θα διεκδικήσουμε και αυτά που μας οφείλονται.
Το 2022 προσδοκούμε να προβούμε σε αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Ρόδου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το μεγάλο ακίνητο του Δήμου που είναι η Νέα Αγορά θα προχωρήσει και θα αξιοποιηθεί ενώ υπάρχουν και άλλα, μικρότερα ακίνητα που σε συνεργασία με τον δήμαρχο θα τα συζητήσουμε και θα ξεκινήσουμε να τα τακτοποιούμε ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα, αφενός σε πολίτες να τα αξιοποιήσουν και αφετέρου, να κερδίσει ο Δήμος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις υπό εκκαθάριση εταιρείες του Δήμου Ρόδου, όπως η ΡΟΔΩΝ ΑΕ, ο κ. Ταρασλιάς, ήταν κατηγορηματικός:
«Είναι ένα μεγάλο ζήτημα αυτές οι εταιρείες. Η ΡΟΔΩΝ ΑΕ φτάνει πλέον στο τέλος. Οι εκκαθαριστές έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες κι εκτιμώ πως θα είναι η πρώτη εταιρεία η οποία θα μας δώσει το τελικό πόρισμα ώστε να λήξει. Θα γίνει η μεταφορά των ακινήτων στον Δήμο Ρόδου (στη Διεύθυνση Ακίνητης Περιουσίας) και αντιστοίχως έχουμε σε εκκρεμότητα κάποιες άλλες εταιρείες, που αποτελούν έναν… από τους μεγάλους ‘πονοκεφάλους’ μας, καθώς ύστερα από έντεκα χρόνια λειτουργίας του Καλλικράτη, δεν προέβη κανείς και σε αυτές τις απαραίτητες κινήσεις. Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι έχω σωρεία δικαστικών, τελεσίδικων αποφάσεων που ζητούν πληρωμές από αυτές τις εταιρείες με αποτέλεσμα να έρχεται σ’ εμάς η ‘καυτή πατάτα’ για να δώσουμε λύσεις. Ο περίφημος μύθος περί κραταιού Δήμου, δεν είναι αλήθεια, όταν σε συμπολίτες μας που παρείχαν υπηρεσίες ή προϊόντα, παραμένουν χρέη δεκαετιών».
Σημειώνεται πως η ΡΟΔΩΝ ΑΕ έχει ακόμη έσοδα ενώ υπάρχουν άλλες εταιρείες (όπως εκείνες στ’ Αφάντου) που τελούν υπό εκκαθάριση κι έχουν αφήσει πολλά χρέη.
Μεγάλο στοίχημα πάντως για τις οικονομικές υπηρεσίες παραμένει αφενός η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και αφετέρου η τακτοποίηση των χρεών δημοτικών ακινήτων που βρίσκονται σε όλο το νησί (μερικά εξ αυτών αποτελούν και φιλέτα).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου