Ειδήσεις

Επενδυτικό «σαφάρι» μέσω κινηματογράφου

Τις 30 έφτασαν οι αιτήσεις από παραγωγές, που θέλουν να κάνουν γυρίσματα στη χώρα μας. Μέσα σε ένα εξάμηνο έχουν δημιουργηθεί 4.500 θέσεις εργασίας. Σε 75 εκατομμύρια ευρώ την τριετία ο προϋπολογισμός του ειδικού προγράμματος.

Εκστρατεία προσέλκυσης επενδύσεων από το χώρο της έβδομης τέχνης είναι σε εξέλιξη και τα πρώτα 15 έργα έχουν ήδη λάβει έγκριση. Πρόκειται για κινηματογραφικές ταινίες και δύο τηλεοπτικές σειρές, με τα γυρίσματα να “απλώνονται” από την Κρήτη έως τη Χαλκιδική.

Σε μια προσπάθεια να καταστεί η χώρα ελκυστικός προορισμός έκανε φέτος «πρεμιέρα» το ελληνικό πρόγραμμα ενίσχυσης των οπτικοακουστικών παραγωγών, δηλαδή το Greek Cash Rebate Program. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και την διαχείριση έχει το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ Α.Ε.).

Οι παραγωγοί καταθέτουν αίτηση η οποία περνά από την επιτροπή ελέγχου και ακολούθως από την επιτροπή αξιολόγησης. Εφόσον τηρούνται τα κριτήρια (οικονομικά, πολιτιστικά κ.α.) γίνεται θετική εισήγηση στο υπουργείο και εκδίδεται η απόφαση. Με την ολοκλήρωση του έργου προσκομίζονται τα παραστατικά και καταβάλλεται η επιδότηση (δηλαδή το cash rebate), που είναι 35%.

Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει πως υπάρχει ενδιαφέρον τόσο για ευρωπαϊκές συμπαραγωγές όσο και για projects από την Αμερική αλλά και την Αυστραλία. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει «φλερτ» από την Κίνα και μεταξύ άλλων υπάρχει συζήτηση για μία παραγωγή την άνοιξη του 2019 στην Κρήτη.

Τα γυρίσματα των ξένων παραγωγών «απλώνονται» σε όλη τη χώρα και δεν περιορίζονται μόνο στην Αττική. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Κέρκυρα γίνονται γυρίσματα για τη βρετανική σειρά «The Durrells» που εξιστορεί τη ζωή του γνωστού συγγραφέα Τζέραλντ Ντάρελ. Μάλιστα για τις ανάγκες των γυρισμάτων έχουν δημιουργηθεί τα κατάλληλα σκηνικά, που θυμίζουν ένα χωριό των αρχών του 20ου αιώνα.

Μέχρι τώρα τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί από τις πρώτες παραγωγές -ταινίες και τηλεοπτικές σειρές- υπολογίζονται στα δέκα εκατομμύρια ευρώ. Τρία εκατομμύρια θα επιστρέψουν πίσω στους παραγωγούς με τη μορφή του Rebate. Όσον αφορά στις νέες θέσεις εργασίας, υπολογίζονται σε 4.500.

Για την περαιτέρω ενίσχυση του οπτικοακουστικού τομέα είχε πρόσφατα συνάντηση ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν η προοπτική της οπτικοακουστικής παραγωγής στην Ελλάδα καθώς και η πορεία των νέων επενδυτικών κινήτρων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το τι αναζητούν οι ξένοι παραγωγοί, που θέλουν να πραγματοποιήσουν γυρίσματα στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ Πάνος Κουάνης έχει επισημάνει ότι ρωτάνε κυρίως τέσσερα βασικά πράγματα: αν υπάρχουν οι τοποθεσίες (πέρα από τη θάλασσα και τις αμμουδιές που είναι ήδη γνωστές), αν μπορούν να βρουν εξειδικευμένα συνεργεία, εάν υπάρχουν τα μηχανήματα και αν η διεκπεραίωση του Cash Rebate θα είναι σύντομη και σωστή.

Στόχος της προσπάθειας είναι η χώρα να προσφέρει ένα ελκυστικό πακέτο για την προσέγγιση κινηματογραφικών παραγωγών, σε μια έντονα ανταγωνιστική αγορά. Η στρατηγική του προγράμματος βασίζεται στο ότι μπορούν να στηριχτούν και πιο χαμηλού κόστους παραγωγές, γι’ αυτό το Cash Rebate ξεκινά από τα 100.000 ευρώ.

πηγή euro2day.gr

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου