Ρεπορτάζ

Ροδίτισσα διεκδικεί αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία για ζημιές από τη φονική πλημμύρα

Χρηματική αποζημίωση συνολικού ύψους 265.120 € διεκδικεί από ασφασλιστική εταιρεία με αγωγή που υπέβαλε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, μια κάτοικος της Ιαλυσού, που υπέστη σοβαρές ζημιές στην περιουσία της από τη νεροποντή του Νοέμβρίου του 2013.

Η ενάγουσα για την προστασία του ακινήτου της από φυσικές καταστροφές και άλλες αιτίες, συνήψε με την εναγομένη ασφαλιστική εταιρεία το από 10-2-2011 ασφαλιστήριο συμβόλαιο περιουσίας, ισχύος από 8-2-2011 μέχρι και 8-2-2012 και το οποίο ανανεώνει ετησίως μέχρι και σήμερα.
Στις παροχές που προέβλεπε το συμβόλαιο καλύπτονταν περιοριστικά ζημίες από πυρκαγιά, κεραυνό, πυρκαγιά δάσους, έκρηξη, καπνό, πτώση αεροσκαφών και πρόσκρουση οχήματος.
Μάλιστα, στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο ήταν συνημμένος ένας πίνακας καλύψεων, ο οποίος περιελάμβανε τα ανώτατα όρια αποζημίωσης ανά ασφαλιζόμενο κίνδυνο.  Σε κάθε δε περίπτωση,  σύμφωνα  με τον παραπάνω πίνακα, το ανώτερο όριο κάλυψης ήταν το ποσό των 175.120,00 €.
Στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2013 στη Ρόδο σημειώθηκαν ισχυρότατες καταιγίδες και βροχοπτώσεις, οι οποίες προκάλεσαν πρωτοφανείς, για το νησί της Ρόδου, καταστροφές και πλημμύρες και είχαν ως αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να χάσουν άδοξα τη ζωή τους, παρασυρόμενοι από χείμαρρους, ενώ έγιναν 350 κλήσεις στην πυροσβεστική για άντληση υδάτων και απεγκλωβισμούς, καθώς και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, που οφείλονταν σε πτώσεις κεραυνών, ακόμα και σε κατοικημένες περιοχές.
Δυστυχώς, ένα από τα θύματα της παραπάνω καταστροφής υπήρξε και η ίδια.
Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της ισχυρής βροχόπτωσης, ένας κεραυνός έπεσε κυριολεκτικά πάνω στην οικία της και έπληξε το στύλο του ΟΤΕ έξω από αυτή, καταστρέφοντας το κουτί (κατανεμητή) και το καλώδιο  με αποτέλεσμα να διακοπεί η τηλεφωνική σύνδεση όλης της περιοχής και να καταστραφούν όλες οι τηλεφωνικές συσκευές και οι πρίζες.
Παράλληλα, νερά είχαν αρχίσει να εισρέουν στην οικία της και μάλιστα η στάθμη του νερού έφτασε πάνω από ένα μέτρο ύψος!
Η ίδια από την πρώτη στιγμή, που αντιλήφθηκε το μέγεθος της θεομηνίας, είχε οργανωθεί και σχεδίαζε να διοχετεύσει τα νερά έξω από την οικία της, με τη χρησιμοποίηση τριών αντλιών που της παραχωρήθηκαν από γείτονες, κατόπιν παρακλήσεών της.
Πλην όμως, λόγω της διακοπής του ρεύματος από την πτώση του κεραυνού σε όλη την περιοχή και της καταστροφής όλων των πριζών, δεν κατέστη εφικτή η λειτουργία των αντλιών.
Αμέσως μετά το πέρας της θεομηνίας, ξεκίνησε να υπολογίζει το μέγεθος της ζημίας που υπέστη. Διαπίστωσε, λοιπόν, ότι ο φέρων οργανισμός του κτηρίου είχε επηρεαστεί και δημιουργήθηκε πρόβλημα στη θεμελίωση της οικοδομής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κλίσεις σε αυτόν και στην τοιχοποιία. Τα παραπάνω δυστυχώς συνεπάγονται κίνδυνο άμεσης κατάρρευσης για την οικία και το μέγεθος των βλαβών είναι τέτοιο που είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση νέων καταπονήσεων από μία νέα θεομηνία δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις ασφαλούς διαβίωσης.
Τα παραπάνω, φυσικά δεν αποτελούν προσωπικές της εκτιμήσεις, αντιθέτως αποτελούν πορίσματα από πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε από τους μηχανικούς και διαπιστώσεις της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Ρόδου και της Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων του Δήμου Ρόδου.
Αναφορικά με το περιεχόμενο της οικίας, σχεδόν το σύνολο των ηλεκτρικών συσκευών που υπήρχαν καταστράφηκαν ολοσχερώς, μαζί με πλήθος από είδη σπιτιού, όπως κουρτίνες, ρούχα, τραπέζια, καναπέδες, καρέκλες κ.λ.π. Μάλιστα, πλέον της καταστροφής της δικής της περιουσίας, καταστράφηκαν ολοσχερώς και τα ρούχα και τα προσωπικά αντικείμενα των παιδιών της.
Το παραπάνω πιστοποιείται και από έγγραφη βεβαίωση της Δημοτικής Ενότητας Ιαλυσού.
Συνεπεία των ανωτέρω, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την οικία της και για ένα μικρό χρονικό διάστημα την φιλοξένησαν συγγενείς της στο σπίτι τους. Επίσης, για διάστημα περίπου 3 εβδομάδων διέμεινε σε ξενοδοχείο και από 1-1-2014 ενοικιάζει κατοικία,.
Μετά τα παραπάνω στράφηκε στην εναγόμενη ασφαλιστική εταιρεία ζητώντας αποζημίωση βάσει του ασφαλιστηρίου συμβολαίου της.
Εντούτοις, η εναγόμενη από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε να μιλήσει μαζί της για το ενδεχόμενο αποζημίωσής της και επέμενε να περιμένει την πραγματογνωμοσύνη που θα συνέτασσε για τη ζημία της, την οποία συνέταξε εν τέλει για λογαριασμό της συνεργαζόμενη με αυτήν εταιρεία πραγματογνωμόνων και η οποία της γνωστοποιήθηκε στις 23-5-2014, δηλαδή έξι ολόκληρους μήνες μετά το πέρας της θεομηνίας της 22-11-2013.
Ανατρέχοντας όμως στο περιεχόμενό της, η ενάγουσα τονίζει ότι προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία προχειρότατη, αντιφατική και παντελώς ατεκμηρίωτη έκθεση.
Αναφορικά με τις ζημίες του κτηρίου η έκθεση πραγματογνωμοσύνης αναφέρει ότι δεν βρήκε κάποιο πρόβλημα με τα υποστυλώματα ή τις δοκούς του σπιτιού, παρά τις αντίθετες απόψεις τόσο των μηχανικών που προσέλαβε η ίδια όσο και της Υπηρεσίας Δόμησης και της Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων του Δήμου Ρόδου.
Διατείνεται ότι μπορούν να επισκευαστούν με συνολικό κόστος εργασιών 80.574 €.
Παρ’ όλ’ αυτά, αναφέρει επί λέξει ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν «χωρίς όμως να μπορούμε να αποκλείσουμε, τον εκ της καθίζησης επηρεασμό στοιχείων του φέροντος οργανισμού». Ήτοι, παραδέχεται η εταιρεία που διεξήγαγε την πραγματογνωμοσύνη ότι δεν εξέτασε όσο αναλυτικά θα έπρεπε τον φέροντα οργανισμό του κτηρίου.
Η ενάγουσα τονίζει ότι η εναγομένη της δηλώνει ότι παρά το αντίθετο συμπέρασμα πλείστων όσων πραγματογνωμόνων θα πρέπει να ρισκάρει να διαμένει σε μία κατοικία χαρακτηρισμένη ως ετοιμόρροπη, επειδή εκείνη δεν εξέτασε αναλυτικά εάν έχει επηρεαστεί ο φέρων οργανισμός της οικίας της, μετά από έξι ολόκληρους μήνες.
Η πραγματογνωμοσύνη καταλήγει ότι: «Δεν καλύπτονται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ζημίες προκαλούμενες από κάθε είδους καιρικά φαινόμενα (πλημμύρα, καταιγίδα κ.λ.π.) ή σεισμό».
Το παραπάνω, όπως τονίζει η Ροδίτισσα, δεν είναι αληθές, διότι αναφέρεται ξεκάθαρα στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό της ότι υπό τον όρο «ΠΥΡΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗ», καλύπτονται κίνδυνοι από πυρκαγιά και από κεραυνό.
Την υπόθεση χειρίζεται το δικηγορικό γραφείο Ρωμαίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου