Τοπικές Ειδήσεις

Νέα γέφυρα Κρεμαστής: «Σημείο αναφοράς αλλά και το τέλος μιας εποχής»

«Σημείο» αναφοράς αλλά και το τέλος μιας εποχής, αποτελεί για την περιφερειακή αρχή η έναρξη των εργασιών στην…ταλαίπωρη γέφυρα της Κρεμαστής –μόλις 8 μέρες μετά την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης με τον ανάδοχο, που έλαβε χώρα στις 7 Σεπτεμβρίου 2021.

Στο εργοτάξιο μετέβη την περασμένη Πέμπτη ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, με τους συνεργάτες του, Νίκο Λυμπερόπουλο, προϊστάμενο Τμήματος Μελετών Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δωδ/σου και Νίκο Παπασταματίου, εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας, μαζί με τον χωρικό αντιδήμαρχο Δημοτικών Ενοτήτων Αφάντου και Πεταλούδων, Τάσο Σπανό.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, ο κ. Χατζημάρκος του χρόνου τέτοια μέρα, θα έχουμε επιτέλους μια νέα γέφυρα:
«Πραγματικά, είναι μεγάλη η χαρά όλων μετά από τόσα χρόνια και τόσα… βάσανα, να έχουμε πλέον την έναρξη των εργασιών μόλις μια εβδομάδα μετά την υπογραφή της σχετικής εργολαβικής σύμβασης. Θέλουμε να κερδίσουμε όλο το χρόνο τον οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε και να εκμεταλλευτούμε το συντομότερο δυνατόν για να ολοκληρώσουμε το έργο. Έχω δεσμευτεί ότι του χρόνου, σ’ εκείνη την θέση θα υπάρχει μια πολύ σύγχρονη κατασκευή και αυτό που είδαμε μαζί με τους μηχανικούς ήταν το εξής: μπορούμε -και το επιβεβαιώσαμε με τους εκπροσώπους της τεχνικής εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο- επειδή πηγαίνει πάρα πολύ καλά η αεροπορική κίνηση και οι αφίξεις συνεχίζουν να είναι πολύ καλές τόσο για τον Σεπτέμβριο, όσο και για τον Οκτώβριο, θα προσπαθήσουμε στις επόμενες 40 ημέρες να γίνονται όλες οι συνοδές παράλληλες εργασίες στο εργοτάξιο, χωρίς να κλείσουμε την κυκλοφορία στη Γέφυρα. Για μερικούς μήνες θα γίνει εκτροπή της κυκλοφορίας για να ολοκληρωθεί το έργο, αλλά τώρα, θέλουμε να κερδίσουμε αυτές τις 40 ημέρες λόγω της εξέλιξης της τουριστικής περιόδου.
Συμφωνήσαμε πώς θα γίνει και ποιες θα είναι οι εργασίες που απαιτούνται, χωρίς να χάσουμε χρόνο και χωρίς να χάσουμε το έργο στο χρονοδιάγραμμά του. Μέχρι τις 20 – 25 Οκτωβρίου, θα κρατήσουμε ανοιχτή τη γέφυρα στο ρεύμα προς το αεροδρόμιο και αμέσως μετά θα πάμε σε εκτροπή κυκλοφορίας για να αναπτυχθεί το εργοτάξιο στις επόμενες εργασίες που απαιτούνται.
Μέσα στα τόσα που έχουμε κληρονομήσει, η γέφυρα της Κρεμαστής έχει έναν συμβολισμό, ο οποίος είναι πολλαπλός.
Είναι το έργο που χρησιμοποιήθηκε στη ρητορική κάποιων, ως σύμβολο ανικανότητας της διοίκησης, ως σύμβολο κινδύνου αφού εκεί, έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές. Για εμάς, αυτό το έργο είναι το ‘τέλος μιας εποχής’. Το «να τελειώνουμε με το χτες το είπα και το εννοώ, αφού τελειώνουμε με έναν τρόπο πιεστικό. Είναι η ώρα να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα στα τόσα που μας κληρονόμησαν όλα τα… καλά παιδιά, οι ευαίσθητοι δημοκράτες που από την πολλή ευαισθησία… ρήμαξαν τον τόπο! Κλείνουμε όλες τις πληγές, στην πιο δύσκολη περίοδο.
Τις πληγές αυτές, τις δημιούργησαν την περίοδο της ευμάρειας, όταν τα χρήματα ήταν άπειρα, οι διαδικασίες ήταν ελάχιστες, οι δημοπρατήσεις γίνονταν μέσα σε γραφεία και τα προβλήματα στις δημοπρατήσεις δεν τα μάθαινε κανείς… δεν υπήρχε Διαύγεια, δεν υπήρχε ούτε Ελεγκτικό Συνέδριο. Σήμερα, αυτές οι πληγές έχουν να κάνουν με το νερό, με το οδικό δίκτυο, με γέφυρες, με σχολικές μονάδες κ.λπ. Όλα αυτά ΤΑ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ».
Ο κ. Χατζημάρκος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα υπάρχει νέα γέφυρα στην Κρεμαστή, δεσμευόμενος ότι ‘θα κάνουμε και μεγάλα εγκαίνια –τα οποία θα κοστίσουν παραπάνω από 21.564 ευρώ που στοίχισαν τα εγκαίνια της γέφυρας Μάκκαρη… (!) για να έχουν και οι ‘μοιρολογίστρες’ δουλειά, όπως ανέφερε.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΕΖΟΝ
Αναφερόμενος στην πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν, ο περιφερειάρχης ήταν κατηγορηματικός, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για όλη την συλλογική προσπάθεια που κατέβαλαν οι εργαζόμενοι, οι φορείς, οι αρχές κ.λπ. σε Ρόδο και στα άλλα νησιά:
«Πλησιάζουμε τα 2,5εκ. αφίξεις μόνο από διεθνείς πτήσεις στα πέντε διεθνή αεροδρόμιά μας. Μόνον η Ρόδος, ξεπέρασε το 1εκ. τουρίστες, η Κως τις 500.000 και ακολουθούν τα άλλα νησιά.
Ο Σεπτέμβριος για την πορεία του οποίου είχαμε την αγωνία, εξελίσσεται πολύ καλά γιατί από τον περασμένο Μάιο δουλεύαμε πάνω σε αυτό.
Αυτή την στιγμή, ο Σεπτέμβριος προχωράει με πάνω από 10.000 αφίξεις μέσο όρο την ημέρα στην Ρόδο ενώ έχουμε και την πρώτη, ασφαλή εικόνα του Οκτωβρίου (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου από εξωγενείς παράγοντες).
Θα προσπαθήσουμε ανά εβδομάδα να πηγαίνουμε όσο πιο μακριά γίνεται. Αυτό που θέλω να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο τον κόσμο, στους εργαζόμενους, στους επιχειρηματίες, στους επαγγελματίες από όλους τους κλάδους, όλους όσους συνεργάστηκαν κι έκαναν κάτι (τόσο το 2020 όσο και φέτος, το 2021) που είναι μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κανένας άλλος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη, δεν έχει τα αποτελέσματα που έχουμε εμείς στο Νότιο Αιγαίο. Κι επειδή πάντα η συζήτηση ήταν για τις οικονομικές απολαβές και όχι μόνον για τις αφίξεις, κι εκεί τα στοιχεία που έχουμε από την ΤτΕ είναι πάρα πολύ καλά.
Η μέση δαπάνη έχει αυξηθεί σημαντικά και φαίνεται ότι στο τέλος της περιόδου, η πτώση στις αφίξεις σε σχέση με το 2019, δεν θα έχει σχέση με τον τζίρο. Και φυσικά, ό,τι έγινε το 2020 και το 2021, αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον…»

ΤΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ – Η ΥΔΡΕΥΣΗ
Ο κ. Χατζημάρκος, μίλησε και για το μεγάλο έργο που αφορά στην ύδρευση στη Νότια Ρόδο: «Το να έχει νερό η Λίνδος και η Νότια Ρόδος, που υποφέρουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Εμείς βάλαμε και δικά μας χρήματα για να δημοπρατηθεί το έργο και να προχωρήσουμε προς την υπογραφή της σύμβασης (β’ φάση του φράγματος Γαδουρά).
Είχαμε μια εκκρεμότητα με τις απαλλοτριώσεις. Στείλαμε όλο το φάκελο στο υπουργικό συμβούλιο με την νέα νομοθεσία περί απαλλοτριώσεων, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την τελευταία αλλαγή για τα δημόσια έργα και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι λάβαμε το ΦΕΚ –και άρα μπορούμε να προχωρήσουμε στην κήρυξη της απαλλοτρίωσης (μία λωρίδα, έκτασης περίπου 65.000 τ.μ. – όχι μερίδες ολόκληρες). Καθυστερήσαμε λίγο τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου του Σεπτεμβρίου, ώστε να συμπεριληφθεί και η σχετική απόφαση.
Ο νέος νόμος έχει μικρύνει πολύ το χρόνο για τις διαδικασίες κι έτσι, η άλλη μεγάλη είδηση είναι πως κλείνουμε και με αυτή την ‘πληγή’. Τον προσεχή Ιανουάριο, θα έχουμε ένα εργοτάξιο που θα ξεκινήσει για την κατασκευή αυτού του έργου…»

ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ
Ερωτηθείς από την «δ» ο περιφερειάρχης σχετικά με τις εξελίξεις για τους Δασικούς Χάρτες, δήλωσε πως το θέμα το παρακολουθεί ειδική επιτροπή:
«Παρακολουθούμε τη δουλειά που γίνεται στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή. Να θυμίσουμε τι έχει γίνει όμως, μέχρι τώρα. Από το 1948 που είμαστε Ελλάδα, εδώ ίσχυε το Τεκμήριο Κυριότητας του Δημοσίου. Για κάποιους, ήταν ένα όνειρο δεκαετιών να πάψει να ισχύει. Αυτό έγινε από εκείνους που ήθελαν να δημευτεί η ιδιωτική περιουσία, βάζοντας σε περιπέτεια δεκαετιών τον καθένα. Τελειώσαμε με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τώρα βρισκόμαστε στο κομμάτι των χορτολιβαδικών.
Εδώ γίνονται δύο πράγματα ταυτόχρονα: καταρχάς, έχει συσταθεί για το θέμα μια Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της οποίας τις εργασίες, παρακολουθούμε ανελλιπώς κάθε εβδομάδα προκειμένου να φτιαχτεί το νομικό πλαίσιο που θα πάει σαν τροπολογία στη Βουλή και θα θεραπεύσει όλα αυτά που έχουμε εντοπίσει στην κατάταξη των γιαών ενώ, το υπουργείο αναθέτει την Αναθεώρηση των Δασικών Χαρτών. Προσωπικά, πιστεύω πως στα τέλη Οκτωβρίου θα είμαστε έτοιμοι, οπότε θα είμαστε πολύ κοντά στη λύση. Το ξεκινήσαμε πρώτοι από το 2017 περίπου, ενώ η συζήτηση έχει περάσει από… 40 κύμματα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, απαντώντας ο περιφερειάρχης στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τις χρεωστικές κάρτες μελών της διοίκησης του Αναπτυξιακού Οργανισμού της ΠΝΑι, δήλωσε:
«Οι χρεωστικές κάρτες έχουν να κάνουν με τον πλήρη έλεγχο ανά πάσα στιγμή, τη διασταύρωση στοιχείων και μετρητών. Είναι ο δρόμος που έχει επιλέξει όλος ο σύγχρονος κόσμος για να πατάξει φαινόμενα πάσης φύσεως. Όλοι οι οργανισμοί, χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα γιατί αφήνει ίχνη και μπορούν να ελεγχθούν όλα.
Οι ‘εραστές του μετρητού’ ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών επειδή… δεν θέλουν να υπάρχει έλεγχος στην Περιφέρεια! Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι από αυτούς (συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής της αντιπολίτευσης) ανήκαν σε μια δημοτική αρχή, που όταν πήγαν οι ελεγκτικές αρχές να τους ελέγξουν, απάντησαν ότι…. έχασαν τα εντάλματα επειδή τα πήραν οι πλημμύρες (!) Τ
έτοια συμφορά τους βρήκε… Να σου έρθει το νερό και να σου πάρει τα εντάλματα… Ο κ. Γλυνός έχει ασθενή μνήμη περί των ελεγκτικών μηχανισμών», κατέληξε.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου