Πολιτιστικά

Οι Σφουγγαράδες της Καλύμνου στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος , από την Πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος”

Η Πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος”, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος (Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, τηλ. 210 4516264) ξεκινά σειρά εκπαιδευτικών παρουσιάσεων για μαθητές Ε’ & ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου, με τίτλο “Οι Σφουγγαράδες της Καλύμνου”.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις ενότητες: Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζεται, με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, η εξέλιξη της σπογγαλιείας και οι τρόποι αλίευσης του φυσικού σφουγγαριού ανά τους αιώνες.
Τα παιδιά ακολουθώντας  ένα σφουγγαράδικο καΐκι, την εποχή της ακμής της σπογγαλιείας, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την προετοιμασία των σφουγγαράδων για το πολύμηνο ταξίδι τους, το ψάρεμα των σφουγγαριών καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι «ήρωες» αυτοί των θαλασσών.
Στη δεύτερη ενότητα, γίνεται αναφορά στον “χορό του μηχανικού” και αναλύεται η “νόσος των δυτών” .
Στην τελευταία  ενότητα οι μαθητές θα γνωρίσουν τα είδη των σφουγγαριών, τα στάδια επεξεργασίας τους και τις χρήσεις τους.
Στο χώρο της παρουσίασης οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα  σκάφανδρο, εξαρτήματα από τη στολή του δύτη, καθώς και μία έκθεση φυσικών σφουγγαριών.

Εισηγητές: Ευδοκία Βουβάλη, Νίκος Παπαδόπουλος από την Πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος”
Διάρκεια προγράμματος: 1 ώρα και 30′

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου