ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Γονατίζουν» τα νοικοκυριά στη Ρόδο από την ακρίβεια

news room 3 λεπτά ανάγνωση

Μπορεί οι αριθμοί να ευη­με­ρούν στην Ρόδο λόγω της καλής ποιό­τη­τας ζωής και του του­ρι­σμού, αλλά η πραγ­μα­τι­κό­τητα πίσω από αυτή τη βιτρίνα, είναι άλλη.

Αυτό δήλωσε στην ‘δημοκρατική’ ο επι­κε­φα­λής της Γραμ­μα­τείας Στή­ρι­ξης Ανέργων & Συντα­ξιού­χων που έχει έδρα το Εργα­τικό Κέντρο Ρόδου (και πρό­ε­δρος του Σωμα­τείου των Οικο­δό­μων) κ. Νίκος Τρι­πο­λί­της, εξη­γώ­ντας τους λόγους για τους οποίους έχει δημιουρ­γη­θεί αυτή η κατά­σταση –κυρίως μετά την παν­δη­μία του κορω­νοϊού και τώρα, με την ακρί­βεια και τον πλη­θω­ρι­σμό που έχουν πάρει την… ανιούσα.

«Δυστυ­χώς, ζούμε μια πολύ δύσκολη κατά­σταση, άνευ προη­γου­μέ­νου. Όπως όλοι γνω­ρί­ζουν, είμαι επι­κε­φα­λής της Γραμ­μα­τείας Στή­ρι­ξης Ανέργων & Συντα­ξιού­χων που έχει έδρα το Εργα­τικό Κέντρο Ρόδου, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, προ­σπα­θώ­ντας τόσο σαν ΕΚΡ όσο και σαν Σωμα­τείο Οικο­δό­μων, να απα­λύ­νουμε τον πόνο των ανθρώ­πων που έχουν οικο­νο­μικά προ­βλή­ματα.

Σε καθη­με­ρινή βάση, αντι­με­τω­πί­ζουμε εκα­το­ντά­δες περι­πτώ­σεις συμπο­λι­τών μας, που δεν μπορούν να αντε­πε­ξέλ­θουν στις υπο­χρε­ώ­σεις τους. Εμείς σαν Γραμ­μα­τεία, μοι­ρά­ζουμε κυρίως φαγητό. Είναι αδύ­να­τον να βοη­θή­σουμε όλους τους συμπο­λί­τες μας με την πληρωμή ενοι­κίων, ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος κ.ο.κ. Στη­ρί­ζουμε πάνω από 400 οικο­γέ­νειες με τρόφιμα, εδώ και χρόνια. Λυπού­μαι που θα το αναφέρω, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Παρά το γεγονός πως βγήκαμε από την παν­δη­μία και μπήκαμε σε τροχιά ανά­πτυ­ξης του του­ρι­σμού στο νησί, παρά τις πολλές αφίξεις και την ανά­καμψη μετά τις πυρ­κα­γιές, η κατά­σταση δεν βελ­τιώ­νε­ται. Πάρα πολλοί συμπο­λί­τες μας, είναι εκτός παρα­γω­γής, άλλοι εργά­ζο­νται αλλά δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας τις υπο­χρε­ώ­σεις τους ενώ οι συντα­ξιού­χοι έχουν υποστεί πολ­λα­πλά πλήγ­ματα.

Το βασικό πρό­βλημα τώρα, είναι η ακρί­βεια. Τα νοι­κο­κυ­ριά δεν μπορούν να αντε­πε­ξέλ­θουν με τις τιμές των προ­ϊ­ό­ντων που ανε­βαί­νουν συνεχώς. Δεν υπάρχει κανένας μηχα­νι­σμός που να ρυθ­μί­ζει τις τιμές ή να ελέγχει την αισχρο­κέρ­δεια. Από την άλλη, οι τιμές των καυ­σί­μων και του ηλε­κτρι­κού, είναι πάλι στα ύψη. Είναι πολύ δύσκολο για μια οικο­γέ­νεια –έστω και για όσους έχουν δουλειά- να αντε­πε­ξέλ­θει σε τέτοιες συν­θή­κες.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί άνθρω­ποι που έχουν ανάγκη για τρόφιμα και σίτιση, απευ­θύ­νο­νται στις κοι­νω­νι­κές δομές που υπάρ­χουν, αλλά βρί­σκουν δύσκολη τη δια­δι­κα­σία. Υπάρ­χουν και κάποιοι που δεν θέλουν να ζητή­σουν βοήθεια –έρχο­νται επειδή μας γνω­ρί­ζουν».

Παράλ­ληλα με τα τρόφιμα, πολλοί απευ­θύ­νο­νται στη Γραμ­μα­τεία και για άλλα είδη –όπως τα σχολικά. «Σε λίγο καιρό ανοί­γουν τα σχολεία. Πολλές οικο­γέ­νειες στη Ρόδο δεν έχουν χρήματα να πλη­ρώ­σουν ούτε για να αγο­ρά­σουν τα απα­ραί­τητα σχολικά είδη. Θα προ­σπα­θή­σουμε να τους βοη­θή­σουμε, αφού γνω­ρί­ζουμε ότι δεν περισ­σεύει ούτε ένα ευρώ. Κι αυτό δεν είναι υπερ­βολή. Το πρό­βλημα εστιά­ζε­ται στους εποχικά εργα­ζό­με­νους. Είναι πολύ δύσκολο να αντε­πε­ξέλ­θουν με την ακρί­βεια, με το ρεύμα κ.λπ. Στην πραγ­μα­τική ανάγκη (κάνουμε αυτο­ψίες και γνω­ρί­ζουμε τι συμ­βαί­νει) κάνουμε ακόμη και έρανο. Δυστυ­χώς, η πραγ­μα­τι­κό­τητα δεν είναι η βιτρίνα του του­ρι­σμού. Και μετά τη σεζόν, έρχεται ο χει­μώ­νας που φέτος θα είναι πιο δύσκο­λος αν συνε­χι­στεί έτσι αυτή η κατά­σταση…» -ανέφερε ο κ. Τρι­πο­λί­της.

Φέτος τα πράγ­ματα δυσκό­λε­ψαν πολύ και στην εύρεση κατοι­κίας. Όπως λέει ο κ. Τρι­πο­λί­της, η ανα­ζή­τηση στέγης είναι πλέον ένα καθη­με­ρινό πρό­βλημα για όλους: «Όσοι έρχο­νται με διο­ρι­σμούς είτε στρα­τιω­τι­κοί, είτε εκπαι­δευ­τι­κοί, είτε φοι­τη­τές, δεν βρί­σκουν στέγη. Τα ενοίκια έχουν ανέβει στα ύψη ενώ τα περισ­σό­τερα σπίτια ή δια­με­ρί­σματα έχουν γίνει airbnb. Ακόμη ένα τερά­στιο πρό­βλημα ήρθε να προ­στε­θεί στην δια­μορ­φω­θείσα κατά­σταση. Προ­σπα­θούμε να βοη­θούμε όσο μπο­ρούμε και από την δική μας πλευρά, αλλά και πάλι είναι πολύ δύσκολο».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.