Ειδήσεις

Στο τραπέζι και σενάριο για κλείσιμο της Βουλής

Plan B στην ψήφο εμπιστοσύνης που προβλέπει την ενεργοποίηση των θερινών τμημάτων εξετάζει η κυβέρνηση. Δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Ποιες είναι οι πιθανές ημερομηνίες εκλογών και τι θα τις καθορίζει.

Tο ενδεχόμενο να θέσει σε λειτουργία τα θερινά τμήματα της Βουλής εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Στόχος αυτού του σχεδιασμού, για τον οποίο όμως όπως διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση είναι να περάσει ευκολότερα τα κρίσιμα νομοθετήματα που απαιτεί το Μνημόνιο έχοντας εξασφαλίσει την κατάλληλη σύνθεση, εξαιρώντας δηλαδή βουλευτές που έχουν καταψηφίσει τη συμφωνία.

Σε περίπτωση που επιλεγεί αυτή η λύση πρακτικά απομακρύνεται το ενδεχόμενο να ζητήσει τις επόμενες ημέρες ψήφο εμπιστοσύνης.

Το σενάριο μπαίνει στο τραπέζι ενώ η κυβέρνηση καλείται να πάρει αποφάσεις για το θέμα των εκλογών. Τις τελευταίες 48 ώρες υπάρχει μπαράζ δηλώσεων από υπουργούς υπέρ αυτής της λύσης.

“Η συζήτηση έγινε αλλά ο κύβος δεν ερρίφθη ακόμα”, είναι το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων για την εκλογολογία που έχει θεριέψει τις τελευταίες ώρες. Οπως αναφέρουν, αμέσως μετά την ψηφοφορία της Παρασκευής και την ψυχρολουσία των 32 “όχι” και 11 “παρών”, το κυβερνητικό επιτελείο, που στάθμισε τα δεδομένα στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή, έριξε στο τραπέζι την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά “χωρίς να ληφθούν αποφάσεις”. Αυτό, λένε, θα γίνει την Πέμπτη, μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Οι συσκέψεις όμως θα πάρουν φωτιά από σήμερα καθώς οι μηχανές στο Μαξίμου ξαναπαίρνουν μπροστά μετά την τριήμερη ανάπαυλα του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του. Οπως επιμένουν να επισημαίνουν παράγοντες της κυβέρνησης που συμμετέχουν στις συζητήσεις, το εάν και πότε θα σημάνουν οι… εκλογικές σειρήνες θα εξαρτηθεί από το χρονοδιάγραμμα ψήφισης των εφαρμοστικών νόμων και υλοποίησης των πρώτων μέτρων. Κι επειδή αυτό θα ορισθεί σε συνεννόηση με τους εταίρους, μένει να διασφαλιστεί ένα “χαλαρό” εικοσαήμερο για να γίνουν εκλογές.

Το πρόγραμμα αναμένεται να το παρουσιάσει αύριο ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Σπύρος Σαγιάς.

Πέραν τούτου, το Μαξίμου θέλει να ψηφίσει κάποια νομοσχέδια, εκτός μνημονιακών υποχρεώσεων, που σηματοδοτούν “τη μάχη του κατά της διαπλοκής (όπως αυτό για τις τηλεοπτικές άδειες) και της διαφθοράς (που επεξεργάζεται το υπουργικό δίδυμο Νικολούδης-Πολάκης)”.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που “παίζει” ως πιθανή ημερομηνία εκλογών η 8η Οκτωβρίου -πέραν της 13ης και 20ής Σεπτεμβρίου, εάν επιλεγεί fast track εκλογική διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι εάν επιλεγεί ως εκλογική οδός η ψήφος εμπιστοσύνης, θεωρείται απίθανο να μη στηθούν κάλπες. Κι αυτό επειδή το Μαξίμου ξεκαθάρισε χθες μέσω του υπουργού Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη πως χωρίς 162 «ναι» (δηλαδή χωρίς το σύνολο των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), «η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί».

Προς τι η διευκρίνιση; Διότι στην Αριστερή Πλατφόρμα υπήρξαν σκέψεις να απέχουν από την ψηφοφορία οι 30 βουλευτές της, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των παρόντων και, επομένως, των θετικών ψήφων. Αυτό θα μπορούσε πράγματι να συμβεί εάν απουσίαζαν κι άλλοι 20-30 βουλευτές από την αντιπολίτευση, ώστε οι παρόντες να «πέσουν» στους 240 και τα απαιτούμενα «ναι» να περιοριστούν στα 120, που ορίζει ως ελάχιστο αριθμό το Σύνταγμα.

Η ντρίπλα εξόργισε την «ομάδα Λαφαζάνη», που κατηγορεί το Μαξίμου ότι έχει αποφασίσει εκλογές χρεώνοντας στους ίδιους την πτώση της κυβέρνησης.

Είναι ενδεικτικό το κύριο άρθρο που ανέβηκε χθες στην ιστοσελίδα Iskra, με τίτλο «Πρόταση εμπιστοσύνης; Για ποιο λόγο;». Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει (αφού επιτίθεται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση) είναι: «Η κυβέρνηση θέλει την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ώστε ανεξαρτήτως, σχεδόν, αποτελέσματος, να την αξιοποιήσει ως «καλή» αφορμή προκειμένου να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές-εξπρές εντός του Σεπτεμβρίου. Κι θέλει αυτές τις εκλογές-εξπρές η κυβέρνηση, αν είναι δυνατόν και στις 13 Σεπτεμβρίου, γιατί φοβάται, σχεδόν, τρέμει, ότι η πάροδος του χρόνου τής επιφυλάσσει φθορά και μάλιστα ακατάσχετη και ραγδαία”.

Αλλωστε χθες παρουσιάστηκε άλλη μία σουρεάλ εικόνα: οι “αντάρτες” βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απέρριπταν τις εκλογές, ενώ οι “ηγετικοί” τις εμφάνιζαν ως τη μοναδική και αναγκαία λύση…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου