Πρόχειρο καταυλισμό προσπάθησαν να δημιουργήσουν στην περιοχή Κόβα και συγκεκριμένα στην οδό Αυστραλίας χθες, μετανάστες που ήρθαν από τη Συρία και το Αφγανιστάν.
Οι παράτυποι μετανάστες αφίχθησαν αρχικά στη Χάλκη. Αφού ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες από τις λιμενικές και αστυνομικές αρχές έλαβαν τα σχετικά έγγραφα, επιβιβάστηκαν στο πλοίο της γραμμής και αφίχθησαν στη Ρόδο.
Λίγο μετά την αποβίβασή τους στη Ρόδο 30 παράτυποι μετανάστες, μεταξύ των οποίων αρκετές γυναίκες και μικρά παιδιά, βρήκαν καταφύγιο στον παραλιακό δρόμο που οδηγεί από την περιοχή Κόβα στο κέντρο της πόλεως. Συγκέντρωσαν τα λιγοστά υπάρχοντά τους και έστρωσαν κομμάτια από χαρτοκιβώτια στο πεζοδρόμιο για να κοιμηθούν!
Οι παράτυποι μετανάστες εντοπίστηκαν όμως από το νδήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, ο οποίος τους ζήτησε να μεταφερθούν στο χώρο που βρίσκεται έξω από το κτήριο που λειτουργούσε παλαιότερα ως σφαγείο.
Τουλάχιστον 15 μετανάστες από τη Συρία αντέδρασαν έντονα και έφυγαν από το σημείο, που τους υπέδειξε ο δήμαρχος, γιατί θεώρησαν πως δεν ήταν ασφαλές.  Μάλιστα σημειώθηκε και φραστικό επεισόδιο μεταξύ του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου και του επικεφαλής της ομάδας των Σύρων μεταναστών.  Παρόλα αυτά η δημοτική αρχή φρόντισε να μεταφερθούν με λεωφορείο της ΡΟΔΑ στο αεροδρόμιο, καθώς ήταν εφοδιασμένοι με εισιτήρια για να αναχωρήσουν αεροπορικώς για τη Θεσσαλονίκη.
Οι υπόλοιποι 15 μετανάστες από το Αφγανιστάν είχαν προγραμματίσει να αναχωρήσουν από τη Ρόδο ακτοπλοϊκώς την Τετάρτη, 19 Αυγούστου. Πείσθηκαν από τους αρμοδίους και έμειναν στα παλαιά Σφαγεία. Δήλωναν όμως συνεχώς  τόσο στο δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο όσο και στους λιμενικούς ότι δεν αισθάνονταν ασφάλεια στο συγκεκριμένο χώρο και ήθελαν να φύγουν. Οι γυναίκες ζητούσαν επίμονα τηλεφωνικές κάρτες για να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους!
«Στο χώρο που έχετε συγκεντρωθεί είστε ασφαλείς. Αν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα δεν έχετε παρά να μας καλέσετε και θα παρέμβουμε», τόνισαν στους παράτυπους μετανάστες οι λιμενικοί.
Ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος έδωσε εντολή στους υπηρεσιακούς παράγοντες να προσφέρουν φαγητό και νερό στους παράτυπους μετανάστες. Ζήτησε επίσης από τα συνεργεία του Δήμου να ξεκινήσουν εργασίες για να δημιουργηθούν τουλάχιστον οι στοιχειώδεις υποδομές για να μείνουν οι δεκαπέντε μετανάστες.
Ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε πως οι παράτυποι μετανάστες που θα εντοπίζονται στη Ρόδο θα φιλοξενούνται στο εξής στα παλαιά σφαγεία.
Στα παλαιά σφαγεία έσπευσαν επίσης χθες ο υπολιμενάρχης κ. Σπύρος Τάτης, ο πρόεδρος του δημοτικού λιμενικού ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Χριστοδούλου, η προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσιών του ΔΛΤΝΔ κ. Μαρίκα Δεληγιάννη, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος αρμόδιος για θέματα πρασίνου κ. Στέφανος Κυριαζής και υπηρεσιακοί παράγοντες .
«Ενημερώθηκα από τους συνεργάτες μου ότι σήμερα το πρωί στην περιοχή Κόβα εντοπίστηκαν 30 παράτυποι μετανάστες. Ήρθα να εξετάσω την κατάσταση. Διαπίστωσα πως στον παραλιακό δρόμο που οδηγεί από τα παλαιά Σφαγεία στο κέντρο είχαν συγκεντρωθεί δυο ομάδες παράτυπων μεταναστών. Πρόκειται για 15 Αφγανούς και 15 Σύρους», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως οι 15 Σύροι διέθεταν εισιτήρια και επρόκειτο να αναχωρήσουν χθες το απόγευμα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.
«Οι 15 υπόλοιποι Αφγανοί διαθέτουν εισιτήρια για να αναχωρήσουν την Τετάρτη, 19 Αυγούστου με το Blue Star με προορισμό τον Πειραιά. Είχα επικοινωνία με τον λιμενάρχη κ. Νίκο Αρμπουνιώτη και τον αστυνομικό διευθυντή κ. Φώτη Νικολόπουλο προκειμένου να αναχωρήσουν σήμερα οι 15 Αφγανοί μετανάστες με πλοίο της Blue Star Ferries. Διαπιστώθηκε πως δεν ήταν δυνατό», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.
Ο δήμαρχος τόνισε πως οι 30 παράτυποι μετανάστες ήρθαν στη Ρόδο από τη Χάλκη .
«Διαθέτουν όλοι τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα. Οι Σύροι μπορούν να κινούνται ελεύθερα. Δεν επιθυμούμε όμως να δημιουργηθούν φαινόμενα σαν αυτά που βλέπουμε στην Αθήνα και στην Κω. Δεν θέλουμε να γίνει η Ρόδος σαν το Πεδίον του Άρεως. Εμείς διαθέτουμε το κτήριο που λειτουργούσε παλαιότερα ως σφαγείο στη χερσαία ζώνη της Ακαντιάς. Προτιμώ να μένουν σε αυτό παρά να βρίσκουν κατάλυμα στα πάρκα της πόλεως. Χρειάζεται όμως και η συνδρομή της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος.
Ο δήμαρχος έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες να γίνουν εργασίες μέσα στο κτήριο των παλαιών Σφαγείων και στον χώρο που το περιβάλλει.
«Θα φροντίσουμε να υπάρχουν στο χώρο οι απαραίτητες υποδομές δηλαδή μια ντουζιέρα και μια – δύο χημικές τουαλέτες . Έτσι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν οι μετανάστες . Αυτό είναι προτιμότερο από το να μένουν στα πάρκα», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως θα πρέπει να δοθεί επιτέλους οριστική λύση στο πρόβλημα.
Σχετικά με τις ανακοινώσεις στις οποίες προέβη προχθές για το πρόβλημα η αρμόδια υπουργός κ. Τασία Χριστοφιλοπούλου, ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε ότι η ευθύνη ανήκει στο κράτος και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης είναι ευρωπαϊκή και κρατική υπόθεση. Δεν μπορεί να φέρουν ευθύνη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου. Εμείς θα είμαστε επί ποδός για να αντιμετωπίσουμε ό,τι παρουσιαστεί με τη βοήθεια των λιμενικών και αστυνομικών αρχών. Δεν έχουμε να προσφέρουμε κάτι περισσότερο πέρα από το συγκεκριμένο χώρο. Αν θέλουν κάτι καλύτερο ας δημιουργηθούν υποδομές σε ένα από τα δημόσια ακίνητα που έχουμε υποδείξει», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.
Παράτυποι μετανάστες εντοπίστηκαν αργά το απόγευμα και στο πάρκο της οδού Βύρωνος και μεταφέρθηκαν στα παλαιά Σφαγεία.

3 σχόλια στο Προσπάθησαν να δημιουργήσουν πρόχειρο καταυλισμό στην περιοχή «Κόβα» και προκάλεσαν επεισόδια!

  1. Avatar Ο/Η Aris Tsioukanis λέει:

    Εάν είχαν μαζί τους μερικές κούτες τσιγάρα, θα γράφατε πως κατασχέθηκαν “παράτυπα τσιγάρα”;

  2. Avatar Ο/Η giorgos λέει:

    na toys balatai kalitera stin kenouria marina ekei pou to exoun kanei gketo oi tsigkanoi

  3. Avatar Ο/Η Nemo λέει:

    ΟΧΙ μεταναστες…λαθρομεταναστες!!!

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ