ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προσωρινά κρατούμενοι και οι 4 συλληφθέντες για διαρρήξεις σε πρατήρια και καταστήματα

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΑ

Προ­σω­ρινά κρα­τού­με­νοι κρί­θη­καν, μετά την απο­λο­γία τους, με ομόφωνη απόφαση του τακτι­κού Ανα­κριτή και της Εισαγ­γε­λέως Υπη­ρε­σίας και οι 4 συλ­λη­φθέ­ντες ηλικίας 16 έως 22 ετών, που κατη­γο­ρού­νται για δια­κε­κρι­μέ­νες κλοπές κατ’ εξα­κο­λού­θηση, κατά συναυ­τουρ­γία, και ένταξη σε εγκλη­μα­τική οργά­νωση.

Οι κατη­γο­ρού­με­νοι φέρεται να είχαν συγκρο­τή­σει οργα­νω­μένη ομάδα με σκοπό τη διά­πραξη διαρ­ρή­ξεων σε πρα­τή­ρια υγρών καυ­σί­μων και κατα­στή­ματα.

Η δράση τους διήρ­κεσε από τις 26 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου 2025 και είχε ως απο­τέ­λε­σμα την πρό­κληση σημα­ντι­κής οικο­νο­μι­κής ζημιάς στους ιδιο­κτή­τες των επι­χει­ρή­σεων. Κινού­νταν τις πρώτες πρωινές ώρες, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας δύο αυτο­κί­νητα, με κου­κού­λες, γάντια και συγκε­κρι­μένα ρούχα για να μην εντο­πί­ζο­νται από κάμερες ασφα­λείας.

Πανο­μοιό­τυπη μεθο­δο­λο­γία

Όλες οι επι­θέ­σεις πραγ­μα­το­ποιού­νταν τις πρώτες πρωινές ώρες, σε πρα­τή­ρια καυ­σί­μων και κατα­στή­ματα, όπου οι δράστες έσπαγαν γυά­λι­νες ή αλου­μι­νέ­νιες πόρτες και αφαι­ρού­σαν χρη­μα­τικά ποσά και αντι­κεί­μενα. Σε αρκετές περι­πτώ­σεις κατα­γρά­φη­καν από κάμερες ασφα­λείας. Τα ποσά που αφαι­ρέ­θη­καν κυμαί­νο­νται από 25 έως και 25.000 ευρώ ανά επι­χεί­ρηση, ενώ σημειώ­θη­καν και φθορές σε εξο­πλι­σμό.

Τα μέλη της σπείρας χρη­σι­μο­ποιού­σαν δύο οχήματα –ένα μαύρο επι­βα­τικό Ford Focus και ένα αγρο­τικό Nissan επίσης μαύρου χρώ­μα­τος– εναλ­λάσ­σο­ντάς τα για να δυσκο­λέ­ψουν τον εντο­πι­σμό τους. Κατά τις έρευνες βρέ­θη­καν ρούχα και παπού­τσια που φαί­νο­νται να είχαν χρη­σι­μο­ποι­η­θεί κατά τη διάρ­κεια των κλοπών, καθώς και μικρο­πο­σό­τητα κάν­να­βης.

Η ταυ­τό­τητα των υπόπτων

Προ­σω­ρινά κρα­τού­με­νοι έχουν κριθεί:

• Ένας 21χρονος ημε­δα­πός με βεβα­ρη­μένο παρελ­θόν για παρό­μοιες πράξεις.

• Ένας 22χρονος αλλο­δα­πός που εντο­πί­στηκε ως οδηγός του Ford Focus.

• Ένας 16χρονος ανή­λι­κος επίσης αλλο­δα­πής κατα­γω­γής που φαί­νε­ται να συμ­με­τείχε ενεργά.

• Ένας ακόμη 20χρονος που ανα­γνω­ρί­στηκε από βιντε­ο­λη­πτικό υλικό.

Κατά την ανά­κριση, δύο από τους κατη­γο­ρού­με­νους ομο­λό­γη­σαν τη συμ­με­τοχή τους και υπέ­δει­ξαν τους συνερ­γούς τους. Οι πλη­ρο­φο­ρίες αυτές επι­βε­βαιώ­θη­καν από παρα­κο­λού­θηση και ανάλυση οπτικού υλικού, ενώ οι έρευνες συνε­χί­ζο­νται για να διε­ρευ­νη­θεί αν έχουν δια­πρά­ξει και άλλες αξιό­ποι­νες πράξεις στο παρελ­θόν.

Οι συλ­λή­ψεις και η τελική φάση

Η σύλληψη των δραστών έγινε σε δια­φο­ρε­τικά σημεία του νησιού. Το Ford Focus εντο­πί­στηκε να κινεί­ται στην Ε.Ο. Ρόδου – Λίνδου, όπου ακι­νη­το­ποι­ή­θηκε και συνε­λή­φθη­σαν οι επι­βαί­νο­ντες. Στη συνέ­χεια, κατόπιν πλη­ρο­φο­ρίας, εντο­πί­στηκε και ο τέταρ­τος ύποπτος σε ενοι­κια­ζό­μενα δωμάτια στις Καλυ­θιές. Αρνή­θηκε να εξέλθει κατά την πρώτη πρό­σκληση των αστυ­νο­μι­κών, αλλά τελικά συνε­λή­φθη παρου­σία συνη­γό­ρου.

Από την έρευνα στην κατοι­κία του κατα­σχέ­θη­καν χρήματα, ρούχα και κινητό τηλέ­φωνο που φέρεται να είχε χαθεί από τον ίδιο κατά τη διάρ­κεια διάρ­ρη­ξης – στοι­χείο που απο­τέ­λεσε καθο­ρι­στικό κρίκο στην αλυσίδα στοι­χείων.

Ανα­λυ­τικά οι έντεκα διαρ­ρή­ξεις

1. 11 Ιουλίου, 04:20, 21ο χλμ. Ρόδου – Λίνδου, περιοχή Αφάντου

Οι δράστες εισέ­βα­λαν σε πρα­τή­ριο υγρών καυ­σί­μων, παρα­βιά­ζο­ντας την κεντρική πόρτα. Αφαί­ρε­σαν 1.000 ευρώ από ένα χρη­μα­το­κι­βώ­τιο και 25.000 ευρώ από δεύτερο. Οι κινή­σεις τους κατα­γρά­φη­καν από κάμερες.

2. 11 Ιουλίου, πρώτες πρωινές ώρες, Απόλ­λωνα Ρόδου

Σε δεύτερο πρα­τή­ριο, έσπασαν την πόρτα, μπήκαν στον χώρο και πήραν 100 ευρώ από την ταμειακή μηχανή.

3. 11 Ιουλίου, πρώτες πρωινές ώρες, Λάρδος

Και πάλι σε πρα­τή­ριο, με ίδια μέθοδο, άρπαξαν 150 ευρώ.

4. 10 Ιουλίου, πρώτες πρωινές ώρες, Ε.Ο. Έμπωνας – Σιαννών

Σε πρα­τή­ριο ιδιω­τι­κής επι­χεί­ρη­σης, έσπασαν τη γυάλινη πόρτα και έκλεψαν 25 ευρώ, ενώ προ­κά­λε­σαν φθορές αξίας 125 ευρώ.

5. 10 Ιουλίου, πρώτες πρωινές ώρες, Μονό­λι­θος

Παρα­βί­α­σαν κατά­στημα και έκλεψαν 150 ευρώ.

6. 8 Ιουλίου, πρώτες πρωινές ώρες, 28ης Οκτω­βρίου, Καλυ­θιές

Σε πρα­τή­ριο, παρα­βί­α­σαν πόρτα και τζα­μα­ρία από την πίσω πλευρά, εισήλ­θαν και έκλεψαν 500 ευρώ από συρτάρι γρα­φείου.

7. 8 Ιουλίου, 05:00, οδός Χρήστου Τσι­γά­ντε

Έσπασαν την πόρτα σε πρα­τή­ριο, έκλεψαν 80 ευρώ από την ταμειακή και προ­κά­λε­σαν φθορές 600 ευρώ.

8. 07 προς 08 Ιουλίου, Θεο­λό­γος

Εισέ­βα­λαν σε πρα­τή­ριο από παρά­θυρο τουα­λέ­τας. Έσπασαν εσω­τε­ρική πόρτα και πήραν 30 ευρώ από την ταμειακή.

9. 26 Ιουνίου, πρώτες πρωινές ώρες, Φάνες

Διέρ­ρη­ξαν πρα­τή­ριο και αφαί­ρε­σαν 700 ευρώ και καπνικά προ­ϊ­ό­ντα αξίας 300 ευρώ.

10. 26 Ιουνίου, πρώτες πρωινές ώρες, Καλα­βάρδα

Εισέ­βα­λαν σε κατά­στημα με την επω­νυ­μία “OLD KAMEIROS” και έκλεψαν 400 ευρώ.

11. Μη καθο­ρι­σμένη ημε­ρο­μη­νία, Ρόδος

Από­πειρα διάρ­ρη­ξης χωρίς επι­τυ­χία· εντο­πί­στηκε βιντε­ο­λη­πτικό υλικό, αλλά δεν ημειώ­θηκε κλοπή.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.