Ρεπορτάζ

Β. Κινούς: Επιβάλλεται η στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Αναγκαία είναι η ενίσχυση του αναισθησιολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου της Ρόδου με δύο ακόμα ιατρούς αναισθησιολόγους για να μπορέσει το τμήμα να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες που δημιουργούνται από την αυξημένη κίνηση ασθενών στο ΓΝΡ κατά την τουριστική περίοδο. Αυτή τη στιγμή, το τμήμα λειτουργεί με δύο μόνιμους γιατρούς και δύο επικουρικούς, ενώ για την εύρυθμη λειτουργία του απαιτούνται άλλοι δύο μόνιμοι.
Πέρα όμως από την ανάγκη που υπάρχει σε αναισθησιολόγους, αναγκαία θεωρείται και η ενίσχυση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και του τμήματος των επειγόντων περιστατικών, με την πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού ιατρικού προσωπικού, για να μπορέσουν οι νοσοκομειακές αυτές μονάδες να αντεπεξέλθουν τόσο στις έκτακτες απαιτήσεις της καλοκαιρινής περιόδου, όσο και στις μόνιμες ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας. Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου καλύπτει τις ανάγκες σε ιατρικές και νοσοκομειακές υπηρεσίες υγείας όλης της Δωδεκανήσου και συνεπώς η ενίσχυση των διαφόρων τμημάτων και κλινικών του με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι πρώτιστης σημασίας.
Για τις ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό, ο πρόεδρος των ιατρών του Νοσοκομείου, κ. Βασίλης Κινούς, δήλωσε: «Σε γενικές γραμμές το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες. Οι­ συμπολίτες μας θα πρέπει να αισθάνονται σιγουριά για το Νοσοκομείο. Αυτές οι ποιοτικές υπηρεσίες οφείλονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη μεγάλη ψυχική δύναμη του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Παρόλα αυτά, υπάρχει άμεση ανάγκη για την στελέχωση του αναισθησιολογικού τμήματος με δύο ακόμη μόνιμους αναισθησιολόγους, έστω και με απόσπαση ενός γιατρού. Για να καλυφθούν επαρκώς οι εφημερίες, οι δύο μόνιμοι και οι δύο επικουρικοί αναισθησιολόγοι δεν επαρκούν. Ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος και απαιτείται η ενίσχυση του χειρουργικού τομέα.
Επίσης, απαιτείται η ενίσχυση της ΜΕΘ με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν έξι κρεβάτια, ενώ θα μπορούσαν να υπήρχαν άλλα δύο. Με ένα ακόμη γιατρό στη ΜΕΘ και νοσηλευτές θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε ακόμη ένα κρεβάτι τουλάχιστον. Επίσης, απαιτείται η ενίσχυση του τμήματος επειγόντων περιστατικών που είναι η βιτρίνα του Νοσοκομείου. Υπάρχουν μόνο δύο μόνιμοι γιατροί ενώ απαιτούνται τέσσερις παθολόγοι και τέσσερις χειρουργοί για να καλύπτονται όλες οι βάρδιες όλο το 24ωρο».
Στο μεταξύ, εννέα συνολικά θέσεις προκηρύχθηκαν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να καλυφθούν κενά στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (δύο γιατροί ΜΕΘ, 7 νοσηλευτές). Και στη συγκριμένη προκήρυξη, όπως και σε προηγούμενη, δεν εκδηλώθηκε όμως ενδιαφέρον από γιατρούς, καθώς κανείς δεν ενδιαφέρεται να υπηρετήσει στα Δωδεκάνησα, οπότε οι θέσεις μένουν κενές. Αναμένεται ωστόσο να καλυφθούν θέσεις νοσηλευτών μέσω της τελευταίας προκήρυξης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Από αυτούς, μερικοί θα εκπαιδευτούν για να στελεχώσουν την ΜΕΘ.
Σε γενικές γραμμές, παρ’ όλες τις προσπάθειες και τις πρόσφατες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, τα προβλήματα του Νοσοκομείου συνεχίζουν να είναι πολλά. Λόγω των ελλείψεων, αριθμός των αδειών και των ρεπό που εκκρεμούν αυξάνεται, με αποτέλεσμα το υπάρχον προσωπικό να υπερβάλει εαυτό για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και στις ανάγκες που υπάρχουν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου