Σάλος ξέσπασε χθες στη Ρόδο από την αποκάλυψη της «δημοκρατικής» για το νέο περιστατικό bullying με θύμα μια έφηβη, που ξυλοκοπήθηκε από δύο συνομήλικές της δημοσίως, για ασήμαντη αφορμή.
Το ρεπορτάζ αναπαρήχθη δεκάδες φορές τόσο από άλλα ενημερωτικά μέσα ανά την Ελλάδα όσο και από γονείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο την ευαισθητοποίηση αλλά και την ενημέρωση της κοινωνίας για τον «σκληρό κόσμο» των παιδιών.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, πως με αφορμή το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», πολλοί γονείς αναφέρθηκαν στο διαδίκτυο σε περιστατικά που έχουν βιώσει τα παιδιά τους, εντός και εκτός σχολείων της Ρόδου, από λεκτική κακοποίηση μέχρι και ξυλοδαρμό, καθώς το θέμα του bullying παραμένει μια αιμορραγούσα πληγή στον κόσμο των παιδιών.
Όπως δήλωσαν στη «δ» καλά γνωρίζοντες, τα περιστατικά που τελικώς καταγγέλλονται σε σχέση με τον πραγματικό αριθμό είναι πολύ λίγα, λόγω της τρομοκρατίας που ασκείται στα θύματα τα οποία φοβούνται να μιλήσουν στους γονείς τους αλλά κι επειδή υπάρχουν γονείς που δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία.
Ως προς το περιστατικό του ξυλοδαρμού της νεαρής μαθήτριας, η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και πολύ σύντομα αναμένονται εξελίξεις στην υπόθεση.
Όπως δήλωσε στη «δ» ο πατέρας της ανήλικης, είναι ευκαιρία με αφορμή το περιστατικό αυτό να σπάσει επιτέλους το απόστημα του bullying και στη Ρόδο, το οποίο τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Όπως έγραψε χθες η «δ», τις προηγούμενες ημέρες νεαρό κορίτσι δέχθηκε επίθεση από δύο συνομήλικές της για ασήμαντη αφορμή, αφού είχαν προηγηθεί απειλές κάνοντας κυριολεκτικά τη ζωή της ανήλικης «κόλαση».
Οι γονείς της ανήλικης σε επικοινωνία τους με τη «δ» (τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση της εφημερίδας) επισημαίνουν ότι αυτό που συνέβη στο δικό τους παιδί μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και σε άλλα παιδιά, καθώς μετά τη δική τους καταγγελία στην Αστυνομία, αποκαλύφθηκαν κι άλλα παρόμοια περιστατικά, τα οποία όμως δεν είχαν καταγγελθεί επισήμως.
Στην περίπτωση της ανήλικης, όπως κατήγγειλε ο πατέρας της στη «δ», τις ημέρες που προηγήθηκαν του ξυλοδαρμού δεχόταν απειλές και ψυχολογικό πόλεμο από τις συνομήλικές της, με αποτέλεσμα το παιδί να παρουσιάσει αρρυθμίες στην καρδιά και να χρειαστεί οι γονείς να συμβουλευτούν γιατρό, ωστόσο όπως προέκυψε στην συνέχεια, αυτό ήταν αποτέλεσμα του bullying που δεχόταν και για το οποίο δεν είχε μιλήσει σε κανέναν, μέχρι την ημέρα του ξυλοδαρμού.
Ακόμα και όταν υπέστη ξυλοδαρμό σε κεντρικό δρόμο της πόλης προσπάθησε να αποκρύψει το γεγονός, καθώς την είχαν τρομοκρατήσει να μην μιλήσει σε κανέναν.
Το κορίτσι, δεν έχει συνέλθει ακόμα από το σοκ του δημόσιου ξυλοδαρμού, της διαπόμπευσης και των απειλών που δέχθηκε από τις νεαρές με τις οποίες η ίδια δεν είχε καμία προηγούμενη διένεξη. Αφορμή για το ξυλοδαρμό της στάθηκε, όπως αποκαλύφθηκε, ένα κολακευτικό σχόλιο που έγινε από ένα αγόρι το οποίο διατηρούσε σχέση με μια από τις δύο που επιτέθηκαν στο κορίτσι, χωρίς η ίδια να έχει την παραμικρή ιδέα και καμία σχέση μαζί του.
Ο εκφοβισμός (bullying) αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα και ανησυχητικά φαινόμενα των τελευταίων ετών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Η σταδιακή αύξηση των περιστατικών του εκφοβισμού και οι ορισμένες φορές απόκρυψή τους εντείνουν την ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το φαινόμενο. Δυστυχώς στην Ελλάδα, ο σχολικός εκφοβισμός εκδηλώνεται κυρίως στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, στις ηλικίες 13-18 ετών έχοντας πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Σύμφωνα με έρευνα του Χαμόγελου του Παιδιού 1/3 μαθητές έχει υποστεί κάποια μορφή σχολικού εκφοβισμού, ενώ ½ μαθητές έχει γίνει μάρτυρας παρόμοιου συμβάντος. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση σε 41 κράτη στην εκδήλωση φαινομένων σχολικού εκφοβισμού στην Ευρώπη, με ποσοστό 32%. To 85% των νέων με ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές προτιμήσεις βιώνουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό παρενόχληση στον χώρο του σχολείου, ενώ 6,3% των παιδιών έχει δεχθεί διαδικτυακό εκφοβισμό.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ