Ειδήσεις

«Ελληνική PISA»: Κανονικά σήμερα οι εξετάσεις μαθητών

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών η απεργία των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών κατά της «Ελληνικής PISA» στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά. Ετσι, θα διεξαχθεί κανονικά η διαδικασία του διαγωνισμού σήμερα.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε χθες από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως μέσω ανάρτησής της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Πρωτοδικείο Αθηνών κήρυξε παράνομη και καταχρηστική την απεργία – αποχή που είχαν ανακοινώσει η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ από τις εξετάσεις για τους μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης δημοτικών και της Γ΄ Τάξης γυμνασίων σε θέματα γενικών γνώσεων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών. Οι εξετάσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και θα οργανωθούν δειγματοληπτικά σε περίπου 6.000 μαθητές και 300 σχολεία ανά τάξη. «Θα αξιοποιήσει επιτέλους και η χώρα μας ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο για τη βελτίωση της εκπαίδευσης. #Προχωράμε Η Παιδεία αλλάζει #ΣτηνΠράξη», έλεγε στην ανάρτησή της η υπουργός.

Θα διεξαχθούν κανονικά σήμερα οι εξετάσεις μαθητών για την «Ελληνική PISA».
Σύμφωνα με το υπουργείο, «με τις εν λόγω εξετάσεις θεσμοθετείται ένα κατοχυρωμένο πλαίσιο που θα συλλέγει συστηματικά, δειγματοληπτικά, σε εθνικό επίπεδο και σε ανώνυμη βάση, μετρήσιμα στοιχεία για την ποιότητα της εκπαίδευσης, μέσω έγκυρης και αξιόπιστης διάγνωσης των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών».

Από την πλευρά της, η ΔΟΕ χαρακτήρισε αντιδραστική εξέλιξη την προσφυγή στη Δικαιοσύνη του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης, και τους κατηγόρησε για αντιδημοκρατικό κατήφορο.

Πάντως, η τακτική να κηρύσσεται απεργία ώστε να δημιουργηθούν προβλήματα στην εφαρμογή των κυβερνητικών αποφάσεων κρίνεται από συνδικαλιστικές παρατάξεις ατελέσφορη. Συνδικαλιστές ανέφεραν στην «Κ» πως τέτοιες αποφάσεις δεν έχουν απήχηση στους εκπαιδευτικούς, είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα, χωρίς πολιτικό βάθος και δεν δείχνουν συνδικαλιστική συνέπεια. Ενδεικτικά, φέτος πραγματοποιήθηκε χωρίς αντιδράσεις η διαγωνιστική διαδικασία του προγράμματος PISA του ΟΟΣΑ (τη φιλοσοφία του οποίου υιοθετεί ο ελληνικός διαγωνισμός, εξ ου και η ονομασία του ως «ελληνική PISA») αλλά δεν προκηρύχθηκε απεργία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου