Ειδήσεις

Χαρδαλιάς: Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι παράνομη και αναθεωρητική

Για την συνεχιζόμενη προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας ενημέρωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, τους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε στο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας τον μεγάλο αριθμό παραβιάσεων και υπερπτήσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 27 Απριλίου 2022, αντίστοιχο της κρίσης του 2020 που καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ. Τόνισε παράλληλα ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι παράνομη και αναθεωρητική, στρέφεται κατά της ελληνικής κυριαρχίας και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, στο Συμβούλιο συζητήθηκαν η εφαρμογή της «Στρατηγικής Πυξίδας», με ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματικότητα των αποστολών και επιχειρήσεων Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) και οι στρατιωτικές διαστάσεις και πτυχές ασφαλείας της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Κατά τη συζήτηση για τη «Στρατηγική Πυξίδα», ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες της ΕΕ πρέπει να στοχεύσουν και να καθορίζονται από το τετράπτυχο αξιοπιστία, ευκινησία, επιρροή και συνέχεια.

Επιβάλλεται συνεπώς, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αναλυτικός σχεδιασμός δράσεων (ΚΠΑΑ) προκειμένου να καθοριστούν ανθρώπινοι, υλικοί και οικονομικοί πόροι αποστολών και επιχειρήσεων. Υπογραμμίζεται ότι δομή, σύνθεση και μέσα είναι απαραίτητα για εξασφάλιση ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας. Η βελτίωση ανθεκτικότητας πρέπει να στηριχθεί σε συλλογική εμπειρία δράσεων ΚΠΑΑ, ενώ η αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη στο πλαίσιο δράσεων ΚΠΑΑ πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω στη βάση ολοκληρωμένης προσέγγισης.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς συμμετείχε επίσης στη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (EDA) κατά την οποία εγκρίθηκε η ίδρυση, εντός του Οργανισμού «Κόμβου για την Καινοτομία στον τομέα της Άμυνας ΕΕ» και συζητήθηκαν τα αποτελέσματα ανάλυσης του EDA για τα κενά στις επενδύσεις του τομέα της Άμυνας ΕΕ.

Κατά την παρέμβασή του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία υπογραμμίζουν την ανάγκη για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και την αύξηση των δαπανών για επενδύσεις στον τομέα της Άμυνας. Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε τη σημασία πλήρους αξιοποίησης των εργαλείων (PESCO DF) που διαθέτει η ΕΕ για ενίσχυση των αμυντικών επενδύσεων και της Αμυντικής Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Βάσης της ΕΕ και την κάλυψη των επενδυτικών κενών με έμφαση στις αμυντικές τεχνολογίες αιχμής, ώστε να ενισχυθεί μακροπρόθεσμα η ανθεκτικότητα της ΕΕ.

Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ενίσχυση των αμυντικών επενδύσεων της ΕΕ και υπενθύμισε την Εθνική Δήλωση (της Ελλάδας) κατά την υιοθέτηση της Στρατηγικής Πυξίδας, περί ειδικής μεταχείρισης των αμυντικών δαπανών σε σχέση με δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι, λόγω των απειλών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, οι αμυντικές μας δαπάνες υπερβαίνουν το 2% του ΑΕΠ.

Κατά τη συζήτηση για την Ουκρανία, με την συμμετοχή του Ουκρανού υπουργού Άμυνας, Ολέκσιι Ρέζνικωφ, μέσω τηλεδιασκέψεως, και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μιρτσέα Γκεοάνα, ο Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η Ελλάδα καταδικάζει τις αναθεωρητικές ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Υπογράμμισε, επίσης, ότι από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα παρείχε ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία και στάθηκε αλληλέγγυα στον αγώνα του Ουκρανικού λαού.

Κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου, οι υπουργοί Άμυνας της Φινλανδίας και της Σουηδίας ανακοίνωσαν την απόφασή τους να υποβάλουν αίτημα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, γεγονός που χαιρετίστηκε από όλους τους υπουργούς Άμυνας, διότι θα ενισχύσει την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου