Με την λήψη καταθέσεως από μια 85χρονη άκληρη, συνταξιούχο τραπεζικό υπάλληλο συνεχίστηκε από την Ειδική Ανακρίτρια Διαφθοράς η κυρία ανάκριση για την πολύκροτη υπόθεση παρατραπεζικής δραστηριότητας 57χρονου πρώην τραπεζικού διευθυντή.
Εχει εξάλλου προγραμματιστεί η λήψη καταθέσεων και από τα υπόλοιπα θύματα του, την προσεχή εβδομάδα.
Ο 57χρονος, όπως έγραψε η «δημοκρατική», διώκεται για τρία κακουργήματα, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50) και συγκεκριμένα:
-Για υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα από υπαίτιο που μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα, ενεργώντας επί μακρόν και το αντικείμενο της πράξης είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ σε βάρος τράπεζας που εδρεύει στην ημεδαπή.
-Για πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, τελεσθείσα από υπαίτιο που μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα, ενεργώντας επί μακρόν και το αντικείμενο της πράξης είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ σε βάρος τράπεζας που εδρεύει στην ημεδαπή.
-Για απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια εκ της οποίας η ζημία που προέκυψε και η αντίστοιχη ωφέλεια υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ.
Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου επικυρώθηκε εξάλλου και διάταξη της κ. Εισαγγελέως με την οποία επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, μέχρι να απολογηθεί.
Η 85χρονη, έχει δικαιωθεί σε πρώτο βαθμό από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου.
Η 85χρονη, υποστήριξε ότι προκειμένου να έχει καλύτερη απόδοση τόκων, από εκείνους που της απέφεραν τα χρηματικά ποσά που είχε κατατεθειμένα σε απλούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου (με άλλους συνδικαιούχους συγγενείς της), αρχικά σε άλλη τράπεζα και στη συνέχεια στη διάδοχό της, εξ απορροφήσεως, επέλεγε το άνοιγμα προθεσμιακών καταθέσεων (συνήθως μηνιαίων), με τη μεσολάβηση του εναγόμενου, διευθυντή της τράπεζας, ο οποίος της προσέφερε το καλύτερο επιτόκιο της τραπεζικής αγοράς.
Η συνεχής επαφή τους, η συμπάθεια που εξέπεμπε, η προθυμία του να την εξυπηρετεί, ακόμα και με επίσκεψή στο σπίτι της για διεκπεραίωση μιας συναλλαγής (για ανάληψη μετρητών, για νέα προθεσμιακή κατάθεση κλπ), δημιούργησαν μια σχέση εμπιστοσύνης, μια φιλική σχέση, η οποία απετέλεσε και τη βάση για την αποκλειστική τοποθέτηση των χρημάτων της στις τράπεζες που ήταν διευθυντής.
Υποστηρίζει ότι, εκμεταλλευόμενος την ανωτέρω θέση του, προέβαινε, εν αγνοία της, από τον λογαριασμό ταμιευτηρίου της, σε τμηματικές εκταμιεύσεις διαφόρων χρηματικών ποσών (που ανέρχονται συνολικά σε 200.000 ευρώ), υπογράφοντας τα εκάστοτε εκδιδόμενα με την ανάληψη παραστατικά έγγραφα, πλαστογραφώντας την υπογραφή της.
Για την συγκάλυψη των αξιόποινων πράξεών του και προκειμένου να μην τις ανακαλύψει, ισχυρίζεται ότι εκείνος μεν κρατούσε το πραγματικό βιβλιάριό καταθέσεών της, όπου απεικονίζετο η πραγματική κίνηση του λογαριασμού, ενώ σε εκείνη παρέδιδε πλαστό βιβλιάριο, όπου εμφανιζόταν η εικονική κίνηση του λογαριασμού της.
Επιπρόσθετα, όπως ισχυρίζεται, της παρέδιδε κάθε μήνα, την πλαστή κατά περιεχόμενο απόδειξη της νέας προθεσμιακής της κατάθεσης, την οποία υπέγραφε αυτός, ως διευθυντής και ένας άλλος υπάλληλος. Η προθεσμιακή κατάθεση εμφάνιζε ολόκληρο το ποσό που θα έπρεπε να είχε στο λογαριασμό ταμιευτηρίου της και όχι αυτό που είχε απομείνει από τις υπεξαιρέσεις που είχε ήδη διαπράξει.
Τις ανωτέρω αξιόποινες πράξεις τελούσε, κατ’ εξακολούθηση, όπως διατείνεται, κατά το από 2012 έως και τέλη Ιουνίου 2015 χρονικό διάστημα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ