Τοπικές Ειδήσεις

Σοβαρό πρόβλημα στη ΔΕΥΑΡ μετά την απόλυση των «57»

Ομόφωνη ήταν η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ που συνεδρίασε χτες, για την απόλυση των 57 εργαζόμενων στην πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η νομική διαδικασία, από τώρα και στο εξής.
Στην συνεδρίαση ήταν παρών και ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο οποίος ζήτησε εκτενή ενημέρωση από τους δύο νομικούς, τον κ. Άκη Δημητριάδη (εκπροσωπώντας την πλευρά της δημοτικής αρχής) και τον κ. Δήμο Μουτάφη εκπρόσωπο των απολυμένων.
Ο κ. Μουτάφης μετέφερε την θέση των απολυμένων ζητώντας να ληφθεί ομόφωνη απόφαση ως προαπαιτούμενο για την διεκδίκηση της δικαίωσής τους, προσφεύγοντας σε ένδικα μέσα.
«Εμείς θέλουμε την ομόφωνη απόφαση για να μπορέσουμε να προσφύγουμε στα απαραίτητα ένδικα μέσα», είπε μεταξύ άλλων, ευχαριστώντας εκ μέρους των απολυμένων τον κ. Καμπουράκη για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής.
«Στο παρελθόν, ό,τι έπρεπε να γίνει, έγινε –τώρα πρέπει να κινηθούμε σύντομα.
Οι εργαζόμενοι δεν είναι αντίθετοι στην απόφαση αυτή αφού ανοίγει ο δρόμος για να μπορέσουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους μέσω της νομικής οδού. Δεν τίθεται καμία μομφή, κατά της διοίκησης», ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο κ. Δημητριάδης προέβη σε αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λέγοντας μεταξύ άλλων πως το Ελεγκτικό δεν είναι δικαστήριο πρέπει οι κινήσεις να γίνουν διοικητικά.
Ο κ. Καμπουράκης πάντως, υπογράμμισε στις τοποθετήσεις του μετ’ επιτάσεως το γεγονός πως «μετά από αυτή την απόφαση, η ΔΕΥΑΡ χάνει το 40% του προσωπικού της. Δεν μπορούμε έτσι απλά να τους διώξουμε.
Το δικαστήριο, οφείλει να μας βρει την λύση. Είναι δική του δουλειά να το κάνει αυτό», τονίζοντας πως είναι αναγκαίο να παραμείνει το προσωπικό στην επιχείρηση, ενόψει της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου.
Ένα βασικό ζήτημα αποτελεί το γεγονός πως από την ημέρα έκδοσης της σχετικής απόφασης, τα 57 άτομα δεν πληρώνονται και δεν θα μπορούν να πληρωθούν έστω κι αν παραμείνουν στις εργασίες τους.
Κοινή πεποίθηση –κυρίως με βάση τη νομική διαδικασία- είναι, μετά από την ομόφωνη αυτή απόφαση να προσφύγει η ΔΕΥΑΡ σε ασφαλιστικά μέτρα –ως μοναδική νομική διέξοδος.
Ο προβληματισμός μάλιστα του κ. Δημητριάδη, επικεντρώθηκε στα εξής: «Η δημοτική αρχή προσπαθεί να λύσει προβλήματα δεκαετιών. Δεν θα δοθεί εύκολα λύση, από την μία μέρα στην άλλη με ένα ‘μαγικό ραβδί’. Χρειάζονται έργα και υπάρχουν πολλά προβλήματα που θα προκύψουν, λόγω της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου.
Είναι μια στενόχωρη κατάσταση για την οποία δεν ευθύνονται οι απολυμένοι αλλά ούτε και η νυν δημοτική αρχή. Συνεπώς, τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε άμεσα, αποτελούν μονόδρομο» –τονίζοντας και την αγαστή συνεργασία που έχει με τον κ. Μουτάφη. Στην συνεδρίαση τοποθετήθηκαν και άλλα μέλη, όπως ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΡ κ. Γιώργος Υψηλάντης, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση για όλους στην επιχείρηση. Αλλά αυτή η απόφαση για την απόλυσή τους, είναι αναγκαία για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες σχετικά με την λήψη νομικών μέτρων».
Ο κ. Στάγκας επικαλέστηκε παρόμοια περίπτωση σε άλλο δήμο (αν και επρόκειτο για επιχείρηση υπό διάλυση) ενώ ο κ. Δ. Ζανεττούλλης υπογράμμισε πως είναι δύσκολο να μείνουν οι εργαζόμενοι, χωρίς να πληρώνονται.
Σε γενικές γραμμές, επικράτησε κλίμα συναίνεσης και η απόφαση ελήφθη ομοφώνως ώστε να μπορέσει να βρεθεί μια φόρμουλα τόσο για να δικαιωθούν οι απολυμένοι όσο και για την ΔΕΥΑΡ που δεν μπορεί να μείνει με μειωμένο προσωπικό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου