ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στους κορυφαίους προορισμούς των Βρετανών η Ελλάδα το 2023 – Στοιχεία ABTA

news room 1 λεπτό ανάγνωση
βρετανοι τουριστες
Μέγεθος γραμμάτων

Μία θέση στους 5 δη­μο­φι­λείς προ­ο­ρι­σμούς των Βρε­τα­νών για το ερ­χό­με­νο κα­λο­καί­ρι κα­τα­λαμ­βά­νει η Ελ­λά­δα, σύμ­φω­να με στοι­χεία της ABTA (Association of British Travel Agents-Ενω­σης Βρε­τα­νών Τα­ξι­διω­τι­κών Πρα­κτό­ρων). Συ­γκε­κρι­μέ­να, η Ενωση συ­νέ­τα­ξε μία λίστα με τους 23 προ­ο­ρι­σμούς που συ­γκε­ντρώ­νουν το με­γα­λύ­τε­ρο εν­δια­φέ­ρον των Βρε­τα­νών για δια­κο­πές την επι­κεί­με­νη του­ρι­στι­κή σεζόν.

Στην εν λόγω λίστα η Ελ­λά­δα βρί­σκε­ται στην 5η θέση, με την Ισπα­νία να κα­τα­λαμ­βά­νει την 1η θέση και τα ΗΠΑ, τη Γαλ­λία και την Ιτα­λία να έπο­νται. Στην 6η θέση βρί­σκε­ται η Πορ­το­γα­λία και ακο­λου­θούν, συ­μπλη­ρώ­νο­ντας τη 10άδα, Γερ­μα­νία, Αυ­στρα­λία, Τουρ­κία και Κύ­προς. Τη λίστα συ­μπλη­ρώ­νουν προ­ο­ρι­σμοί εντός και εκτός Ευ­ρώ­πης και συ­γκε­κρι­μέ­να οι: Αυ­στρία, Ταϊ­λάν­δη, Κα­να­δάς, Ολ­λαν­δία, Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα, Ιρ­λαν­δία, Κρο­α­τία, Με­ξι­κό, Ελ­βε­τία, Νορ­βη­γία, Αί­γυ­πτος, Ισλαν­δία και Βέλ­γιο.

Οι προ­ο­ρι­σμοί που βρί­σκο­νται σε μικρή από­στα­ση από το Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο φαί­νε­ται ότι είναι εκεί­νοι που κερ­δί­ζουν έδα­φος φέτος, με ένα με­γά­λο πο­σο­στό των χωρών που πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται στη σχε­τι­κή λίστα να είναι προ­ο­ρι­σμοί μι­κρών και με­σαί­ων απο­στά­σε­ων, όπως η Ισπα­νία, η Τουρ­κία και τα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα. Βέ­βαια, προ­ο­ρι­σμοί όπως οι ΗΠΑ, το Με­ξι­κό, η Ταϊ­λάν­δη και η Αυ­στρα­λία συ­νε­χί­ζουν να βρί­σκο­νται στις προ­τι­μή­σεις των Βρε­τα­νών τα­ξι­διω­τών και να κα­τα­λαμ­βά­νουν μία θέση στα φα­βο­ρί των προ­ο­ρι­σμών μα­κρι­νών απο­στά­σε­ων.

Σύμ­φω­να, μά­λι­στα, με έρευ­να της ABTA, το 61% των Βρε­τα­νών σχε­διά­ζει να τα­ξι­δέ­ψει στο εξω­τε­ρι­κό φέτος και πε­ρί­που το ένα τρίτο (31%) υπο­στη­ρί­ζει ότι σχε­διά­ζει να κάνει κρά­τη­ση νω­ρί­τε­ρα, προ­κει­μέ­νου να πε­τύ­χει την κα­λύ­τε­ρη τιμή για τις δια­κο­πές του.

Ο πε­ριο­ρι­σμός των τα­ξι­διών κατά τη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας φαί­νε­ται πως ενί­σχυ­σε τη διά­θε­ση που έχουν πολ­λοί για τα τα­ξί­δια, με νέα στοι­χεία της ABTA να απο­δει­κνύ­ουν ότι για το 66% των Βρε­τα­νών οι δια­κο­πές είναι πολύ ση­μα­ντι­κές. Πολ­λοί, μά­λι­στα, σκο­πεύ­ουν να δώ­σουν προ­τε­ραιό­τη­τα στις δια­κο­πές τους ένα­ντι άλλων δα­πα­νών, όπως μία έξο­δος για φα­γη­τό, δρα­στη­ριό­τη­τες ανα­ψυ­χής ή αγορά νέων ρού­χων.

Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, η βρε­τα­νι­κή αγορά είναι υψη­λής ση­μα­σί­ας για τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό, δε­δο­μέ­νου ότι το 2022 -του­λά­χι­στον μέχρι και τον Οκτώ­βριο οπότε και υπάρ­χουν δια­θέ­σι­μα στοι­χεία-, απο­τέ­λε­σε την πρώτη πηγή αφί­ξε­ων και ει­σπρά­ξε­ων για την Ελ­λά­δα, εκ­θρο­νί­ζο­ντας τη γερ­μα­νι­κή στη δεύ­τε­ρη θέση.

Με βάση τα στοι­χεία του τα­ξι­διω­τι­κού ισο­ζυ­γί­ου πλη­ρω­μών που δη­μο­σιεύ­ει η Τρά­πε­ζα της Ελ­λά­δος, ο αριθ­μός των Βρε­τα­νών τα­ξι­διω­τών το διά­στη­μα Ια­νουα­ρί­ου – Οκτω­βρί­ου ανήλ­θε σε 4,37 εκατ., όταν ο αντί­στοι­χος αριθ­μός των Γερ­μα­νών δια­μορ­φώ­θη­κε σε 4,24 εκατ. Αντί­στοι­χα, σε επί­πε­δο τα­ξι­διω­τι­κών ει­σπρά­ξε­ων, οι Βρε­τα­νοί δα­πά­νη­σαν στην Ελ­λά­δα το δε­κά­μη­νο Ια­νουα­ρί­ου – Οκτω­βρί­ου 3,13 δισ. ευρώ ένα­ντι 3,11 δισ. ευρώ που δα­πά­νη­σαν οι Γερ­μα­νοί του­ρί­στες.

Στην κα­τεύ­θυν­ση αυτή, μά­λι­στα, και με στόχο να αντε­πε­ξέλ­θουν στην ισχυ­ρή του­ρι­στι­κή ζή­τη­ση που δια­πι­στώ­νε­ται από το Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο, αε­ρο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες και tour operators πυ­κνώ­νουν τα προ­γράμ­μα­τά τους για ελ­λη­νι­κούς προ­ο­ρι­σμούς και πα­ρα­τεί­νουν τα δρο­μο­λό­για ακόμη και κατά τη διάρ­κεια του χει­μώ­να. Στην ίδια λο­γι­κή, τρεις βρε­τα­νι­κές εται­ρεί­ες, η Jet2.com, η Easy Jet και η British Airways, συμ­με­τέ­χουν στο α’ μέρος του προ­γράμ­μα­τος συν­δια­φή­μι­σης, ύψους 11 εκατ. ευρώ, που υλο­ποιεί ο ΕΟΤ, με στόχο την ενί­σχυ­ση του ελ­λη­νι­κού του­ρι­σμού ακόμη και κατά την πε­ρί­ο­δο χα­μη­λής ζή­τη­σης.

Πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.