«Για την εφαρμογή των μέτρων θα υπάρχουν εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές.Και αυτό για να αποτραπεί στο μέγιστο βαθμό η παραβίαση των μέτρων που μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση, πισωγύρισμα και εκ νέου πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.»,είπε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών με αφορμή το άνοιγμα της αγοράς.

Ξεκαθάρισε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα παρακολουθούνται στενά και «σε περίπτωση που εμφανιστεί κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας θα υπάρξει άμεση παρέμβαση. Ας τηρήσουμε όλοι οι επαγγελματίες, εργαζόμενοι και καταναλωτές τα προβλεπόμενα μέτρα ως προς τις αποστάσεις, τα μέτρα υγιεινής, τις μάσκες για να μειώσουμε τον κίνδυνο και να δώσουμε στην αγορά την ευκαιρία να αναπνεύσει».

«Το σταδιακό άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων γίνεται εφικτό μετά από μια μακρά περιοδο περιοριστικών μέτρων που κατέδειξε ότι η κλιμάκωση της πανδημίας γίνεται αστραπιαία ενώ η αποκλιμάκωση απαιτεί πολύ χρόνο», τόνισε.

Για το χρονοδριάγραμμα για άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων: «Όπως έχουμε εξηγήσει και από το πρώτο briefing η λογική είναι να συλλέγουμε δεδομένα να τα δίνουμε στην επιτροπή, να εισηγείται η επιτροπή και να αποφασίζουμε. Ας δούμε τι έχουμε μέχρι στιγμής. Μέχρι στιγμής έχουμε ανοίξει τα δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία κλπ από την προηγούμενη εβδομάδα και μόλις κάναμε ένα γενναίο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Όπως καταλαβαίνεται τουλάχιστον για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και σε συσχετισμό με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα, να συλλέξουμε στοιχεία και να δούμε ποια είναι η επίδραση του ανοίγματος του λιανεμπορίου, ποια είναι η επίδραση του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων. Όπως καταλαβαίνετε κοινώς και επειδή θέλουμε να ανοίγουμε με ασφάλεια λαμβάνοντας αποφάσεις βδομάδα βδομάδα μετά τις εισηγήσεις των ειδικών πρώτα θα χρειαστεί μία περίοδος να συλλέξουμε τα δεδομένα με τις νέες συνθήκες που έχουν προκύψει και στη συνέχεια θα πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις».

Για την πρόθεση του πρωθυπουργού να ζητήσει τη γρηγορότερη αδειοδότηση εμβολίων σημείωσε: «Το ποσό που έχουμε εξασφαλίσει για τον εμβολιασμό είναι πολύ συγκεκριμένο. Όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές είναι γύρω στα 24 εκατομμύρια δόσεις. Με αυτή την ποσότητα ουσιαστικά θα μπορούμε να εμβολιάσουμε περίπου 15 εκατομμύρια πολίτες. Η ποσότητα που έχουμε εξασφαλίσει υπερκαλύπτει όλο τον ελληνικό πληθυσμό. Είχαμε όντως μία ανακοίνωση της Pfizer που είπε ότι θα καθυστερήσει την ροή των εμβολίων στην Ευρώπη το οποίο αρχικά είχε αναφέρει τρεις εβδομάδες. Θέλω να πω ότι αυτό έχει να κάνει με καθυστέρηση των εμβολίων σε σχέση με την ημερομηνία που αναμενόταν. Δεν έχει να κάνει με μείωση του αριθμού των εμβολίων. Είναι σίγουρο πως ο ρυθμός του εμβολιασμού σίγουρα θα καθοριστεί από το πόσο γρήγορη θα είναι η ροή των εμβολίων. 100% θα διευκολύνει την κατάσταση αν αδειοδοτηθεί τόσο η AstraZeneca όσο και η Johnson & Johnson. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι στην Ελλάδα είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία του εμβολιασμού. Όσο πιο γρήγορα και όσο πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, έρθουν οι ποσότητες που έχουμε εξασφαλίσει τόσο πιο συνεπείς θα είμαστε με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί».

Σε σχέση με το πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αυτό που συνέβαινε το καλοκαίρι είναι να ζητούν όταν έρχεται κάποιος από μία χώρα Α σε μία χώρα Β να κάνει τεστ COVID. Είναι κάτι που δεν επιβάλλεται. Αυτό που σας λέω είναι ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει να κάνει για κάποιον που θέλει να έχει ένα πιστοποιητικό και να δείχνει ότι έχει εμβολιαστεί και πιθανώς να μη χρειάζεται να κάνει το τεστ. Κοινώς να μειώσει τη γραφειοκρατία. Ξέρετε είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς γιατί είμαστε μία τουριστική χώρα. Θέλουμε οι διαδικασίες και η γραφειοκρατία να όσο το δυνατόν μικρότερη. Αυτό ακριβώς εξυπηρετεί η ιδέα του πιστοποιητικού εμβολιασμού».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ