Σύσκεψη για την αποκατάσταση των δικαστικών μεγάρων της Κω και της Ρόδου πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τοπικούς φορείς. Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Μιχάλη Καλογήρου συμμετείχαν ο αν. υπουργός ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Σάρλης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η πρόεδρος Εφετών Δωδεκανήσου Θωμαΐτσα Πατρώνα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κω Μανώλης Χατζηάμαλλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου Βασίλης Περίδης και οι βουλευτές Δημήτρης Γάκης και Ηλίας Καματερός.
Σε ό,τι αφορά το κτήριο όπου στεγάζεται το δικαστικό μέγαρο της Κω, τονίστηκε ότι είναι επιτακτική η ανακαίνισή του, καθώς λόγω της παλαιότητας και κυρίως μετά το μεγάλο σεισμό του 2017 υπέστη μεγάλες βλάβες, με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικό.
Ως γνωστό, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει εκπονήσει μελέτη για την αποκατάσταση των ζημιών (ολοκληρώθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες ήδη από το Νοέμβριο του 2017) πλην όμως δεν εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων, η οποία θεωρεί ότι πρέπει να συνοδεύεται και από μελέτη στατικής επάρκειας, η οποία μάλιστα πρέπει να εκπονηθεί από ειδικούς επιστήμονες, με ειδικά μηχανήματα. Μέχρι σήμερα, η μελέτη στατικότητας δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Όταν παραχωρήσουν οι παρεμβάσεις στο δικαστικό μέγαρο της Κω, θα μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες σε κτήριο που θα παραχωρήσει πιθανόν ο δήμος ή η εκκλησία.
Μιλώντας στη «δημοκρατική» ο κ. Χατζηάμαλλος δήλωσε ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα με τον υπουργό να δεσμεύεται ότι θα δρομολογηθούν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν. «Υπήρχε πολύ καλό κλίμα στη σύσκεψη. Υπήρξαν δεσμεύσεις για την επίλυση των προβλημάτων που ελπίζουμε να τηρηθούν», είπε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της Κω, Μ. Χατζηάμαλλος.
Να σημειωθεί ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος της Κω ζητά την ανέγερση νέου, σύγχρονου δικαστικού μεγάρου, αίτημα που κατατέθηκε εκ νέου στον υπουργό.
Σε ό,τι αφορά το δικαστικό μέγαρο της Ρόδου, χρήζει παρεμβάσεων λόγω βλαβών που έχουν παρουσιαστεί με την πάροδο του χρόνου. το κτήριο επιθεώρησε στις αρχές Ιανουαρίου ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος εκφράζοντας την προθυμία του η Περιφέρεια να συνδράμει για την αποκατάστασή του, μετά από αίτημα των λειτουργών της Δικαιοσύνης και του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου. Σημείωσε ότι η βούλησή του αυτή θα εκφραστεί, μόλις η Περιφέρεια λάβει το σχετικό αίτημα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, που είναι και ο ιδιοκτήτης του κτηρίου. Η συνδρομή της Περιφέρειας συνίσταται στην εκπόνηση της μελέτης των άμεσων παρεμβάσεων αποκατάστασης του κτηρίου, καθώς και στην δημοπράτηση και επίβλεψη του έργου. Και στην περίπτωση της Ρόδου, το αίτημα για την μετεγκατάσταση των δικαστηρίων σε νέο κτήριο είναι πάγιο.
Όπως είπε ο υπουργός σε πρώτη φάση (μέχρι το καλοκαίρι) θα γίνουν μονώσεις, επιχρίσματα και η στεγανοποίηση της οροφής του δικαστικού μεγάρου, θα ανακαινιστούν οι τουαλέτες και το κτήριο θα είναι προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ.
Σε δεύτερη φάση θα γίνουν εργολαβίες για την αποκατάσταση των υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων με την προγραμματική σύμβαση Υπουργείου-Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα αναλάβει τη δημοπράτηση και η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω του ΤΑΧΔΙΚ.
Τέθηκε τέλος το μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης των δικαστηρίων στην Κω και στη Ρόδο σε κατ’ ιδίαν συνάντηση των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ρόδου και Κω της προέδρου Εφετών Δωδεκανήσου με το γενικό γραμματέα του Υπουργείου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ