Προς επίλυση φαίνεται πως βαίνει η εμπλοκή που προέκυψε στο Δήμο Ρόδου, με την δημοπράτηση της παραλίας Αφάντου, έπειτα από επαφές του αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Σάββα Διακοσταματίου με το ΤΑΙΠΕΔ.
Όπως αποκάλυψε η «δ», η εμπλοκή σημειώθηκε διότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει στην κυριότητά του δημόσιο τουριστικό ακίνητο το οποίο ξεκινά από την παραλία Τραουνού και φτάνει μέχρι την παιδική χαρά, συμπεριλαμβάνοντας και τον αιγιαλό και την παραλία και έπειτα από ερώτημα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου προς το Υπουργείο Οικονομικών, για το αν ο Δήμος Ρόδου μπορεί να το δημοπρατήσει αφού ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και όχι στην ΕΤΑΔ, η απάντηση ήταν αρνητική.
Επειτα από επιστολή του αντιδημάρχου Οικονομικών προς το ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία ζήτησε την παραχώρηση του συγκεκριμένου ακινήτου προς τον Δήμο Ρόδου για δύο χρόνια, προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει η δημοπράτηση της παραλίας μέχρι να αναλάβει ο ιδιώτης-επενδυτής του Γκολφ Αφάντου, έλαβε την διαβεβαίωση ότι το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», η πρόταση του αρμόδιου υπηρεσιακού παράγοντα που θα έρθει προς έγκριση στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, θα είναι η παραχώρηση του συγκεκριμένου τμήματος της παραλίας προς την ΕΤΑΔ με την απαραίτητη προϋπόθεση όμως, με τη σειρά της, να το παραχωρήσει στον Δήμο Ρόδου, ώστε να απεμπλακεί η διαδικασία της δημοπράτησης της παραλίας-φιλέτο.
Να σημειωθεί ότι, το υπόλοιπο τμήμα προς την Φωνή της Αμερικής, δεν περιλαμβάνει την παραλία καθώς έχουν μεταγραφεί μόνο οι μερίδες, που σημαίνει ότι για το συγκεκριμένο ακίνητο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει είναι, πώς είναι δυνατόν να δημιουργήθηκε φέτος εμπλοκή, από την στιγμή που πέρυσι η ίδια η ΕΤΑΔ κίνησε τις διαδικασίες για την δημοπράτηση της παραλίας ενώ το συγκεκριμένο τμήμα ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, παράμετρος που φέτος όμως είναι απαγορευτική για την δημοπράτηση της παραλίας από τον Δήμο Ρόδου!
Αν η πρόταση πάντως δεν εγκριθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, τότε αυτό σημαίνει ότι στη νέα σεζόν, δεν θα υπάρχει κανενός είδους δραστηριότητα και παροχή υπηρεσιών για τους λουόμενους.
Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες παραχώρησης απλής χρήσης των παραλιών προς τρίτους από το Δήμο Ρόδου. Για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια, ξεκινούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά οι διαδικασίες για την παραχώρηση των παραλιών, προκειμένου να αποφευχθούν τα παρατράγουδα τα οποία σημειώνονται πάντα, με τους πρώτους επισκέπτες του νησιού να βρίσκουν τις παραλίες σε κακή κατάσταση.
Η προθεσμία υποβολής αίτησης προτιμησιακού δικαιώματος λήγει στις 26 Ιανουαρίου 2018 και στη συνέχεια θα γίνουν οι πλειστηριασμοί. Μετά από αυτή την ημερομηνία δεν θα γίνεται καμία αίτηση δεκτή και οι χώροι θα δημοπρατηθούν. Η διαδικασία των δημοπρατήσεων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου.
Ο Δήμος Ρόδου θα πλειστηριάσει και τις παραλίες που ανήκουν στην ΕΤΑΔ (Τσαμπίκα, Έλλη, Καζίνο, Κάτω Πέτρες, Ιαλυσού) και απομένει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με την παραλία Αφάντου.
Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 40 αιτήσεις προτιμησιακού δικαιώματος με τα «πόστα» να είναι γύρω στα 100. Ο χρόνος παραχώρησης του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, προς τρίτους, για τις απευθείας μισθώσεις θα είναι διετής.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ