Ρεπορτάζ

«Μαύρο χρήμα» έβαλε στο λογαριασμό του ένας Καρπάθιος

Σε ποινή φυλάκισης 4 ετών, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως, με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα, καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων, ο Μ. Α., κάτοικος Καρπάθου, που κρίθηκε ένοχος νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα μέσω λογαριασμού, που ετηρείτο στην Αγροτική Τράπεζα της Καρπάθου.

Το δικαστήριο έλαβε υπόψη του για τη λήψη της απόφασης, γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου από την οποία προκύπτει ότι η παράνομη πράξη, που αποδίδεται στον κατηγορούμενο, προβλέπεται από τον Ιταλικό κώδικα, μιας και η οικονομική βλάβη προκλήθηκε σε Ιταλική τράπεζα.
Όπως απεκάλυψε η “δημοκρατική”, η έρευνα για την υπόθεση είχε ξεκινήσει την 9η Φεβρουαρίου 2004 μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής της Εισαγγελίας του Μιλάνου.
Ο Καρπάθιος ισχυρίστηκε ότι εν αγνοία του βοήθησε κύκλωμα για να εισπράξει 4.857.813 ευρώ, που είχαν υπεξαιρεθεί με τηλεφωνική απάτη από την τράπεζα «Carisbo».

Στα πλαίσια της δικαστικής έρευνας που διενεργήθηκε και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία του Μιλάνου πραγματοποιήθηκε άρση του τραπεζικού απορρήτου του λογαριασμού του Καρπάθιου, που τηρείται στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος για το χρονικό διάστημα από 25 Ιουλίου 2003 έως τον Φεβρουάριο του 2004, ενώ απαγορεύθηκε ταυτόχρονα η κίνηση των χρημάτων που ήταν κατατεθειμένα σ’ αυτόν.
Η έρευνα των δικαστικών αρχών της Ιταλίας ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2003. Η Εισαγγελία του Μιλάνου μέσω της Ιnterpol ζήτησε τη διενέργεια περαιτέρω ερευνών στην Κάρπαθο και στην Βουλγαρία, την συντηρητική κατάσχεση των αποθεματικών δύο λογαριασμών, τη σύλληψη και την έκδοση στην Ιταλία των δραστών, που κατηγορούνται ότι απεκόμισαν 5.713.515 ευρώ εξαπατώντας υπαλλήλους της τράπεζας της Ιταλίας, οι οποίοι έμβασαν το ανωτέρω ποσό σε λογαριασμούς με… τηλεφωνικές παραγγελίες!

Ο τότε Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Γ. Οικονόμου είχε παραγγείλει τη διενέργεια τακτικής ανάκρισης για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και ταυτόχρονα είχε αναθέσει στο Αστυνομικό Τμήμα Καρπάθου τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με λήψη καταθέσεων από τον Καρπάθιο ταβερνιάρη, που φέρεται να διατηρούσε τον επίμαχο λογαριασμό στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας και υπαλλήλων της τράπεζας.
Πλην όμως η δικογραφία, όταν διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου για τα περαιτέρω, κατέληξε στην Εισαγγελία του Μιλάνου χωρίς να επιληφθούν αρμοδίως οι τοπικές δικαστικές αρχές.
Στον λογαριασμό του Καρπάθιου, όπως προέκυψε από την έρευνα της Εισαγγελίας του Μιλάνου, είχαν εμβαστεί από την Ιταλική τράπεζα «Carisbo» 4.857.813 ευρώ για την εξόφληση τιμολογίων παράλληλης εισαγωγής αυτοκινήτων την 27η Ιουλίου 2003, αν και το άτομο αυτό, όπως προέκυψε και από έρευνα της «δ», ως μόνη δραστηριότητα είχε τότε το… ψάρεμα και τη λειτουργία μιας μικρής παραλιακής ταβέρνας!

Το απόγευμα της 22ας Ιουλίου 2003 ένα άγνωστο άτομο επικοινώνησε με τον υπεύθυνο εταιρικών λογαριασμών του υποκαταστήματος της τράπεζας «Caza di Rispasmio in Bologna – Carisbo» στο Μιλάνο κ. C. Bellia και του συστήθηκε ως ο στενός συνεργάτης του διευθυντή Οικονομικών της εταιρείας αυτοκινήτων «KOELLIKER», Α. Scalamgna ισχυριζόμενος μάλιστα ότι ο τελευταίος βρισκόταν δίπλα του την ώρα του τηλεφωνήματος.
Ο τραπεζικός υπάλληλος του ζήτησε τα απόρρητα στοιχεία του λογαριασμού της εταιρείας «KOELLIKER» και το άτομο αυτό του τα έδωσε, γεγονός που τον έπεισε ότι πράγματι πρόκειται για «γνήσιο» τηλεφώνημα. Στη συνέχεια ενημέρωσε τον τραπεζικό υπάλληλο ότι η εταιρεία ζητεί πίστωση προκειμένου να προχωρήσει με την «MM Automibilli» σε παράλληλη εισαγωγή αυτοκινήτων. Διαπραγματεύθηκε μάλιστα επιτόκιο της χρηματοδότησης για 90 ημέρες 2,8%. Ο τραπεζικός υπάλληλος πήρε τις σχετικές εγκρίσεις και αμέσως μετά το τηλεφώνημα το άγνωστο άτομο απέστειλε φαξ στην τράπεζα σε επιστολόχαρτο της «MM Automibilli» που έδινε εντολή για έμβασμα ποσού 855.702 ευρώ σε διαταγή πληρωμής της εταιρείας «CHIM TRANS COMPLET» σε λογαριασμό της στην τράπεζα «ROSEXIMBANK» στην Βουλγαρία. Λίγα λεπτά αργότερα του τηλεφώνησε εκ νέου για να βεβαιωθεί ότι είχε παραλάβει το Fax και έκλεισαν ραντεβού γνωριμίας για την 4η Αυγούστου 2003 στα γραφεία της «MM Automibilli».

Η εντολή εκτελέστηκε και τα χρήματα εμβάστηκαν στην τράπεζα της Βουλγαρίας.
Πέντε μέρες αργότερα το ίδιο άτομο τηλεφώνησε στον κ. Bellia ζητώντας του να εμβάσει το ποσό των 4.857.813 ευρώ (έστειλε παρόμοιο φαξ) υπέρ ενός κατοίκου της Καρπάθου και πιο συγκεκριμένα στο λογαριασμό που διατηρούσε στην Αγροτική Τράπεζα. Στο φαξ αναφερόταν ότι το ποσό αυτό αφορούσε την εξόφληση τιμολογίων που εκδόθηκαν στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου για την πώληση αυτοκινήτων.
Αξιον μνείας είναι και το γεγονός ότι στα φαξ-εντολές για τα εμβάσματα στους δύο λογαριασμούς, συνολικού ποσού 5.713.515 ευρώ, είχε πλαστογραφηθεί άριστα η υπογραφή των εκπροσώπων της εταιρείας «KOELLIKER», Η τράπεζα «Carisbo» που αναγνώρισε ότι έπεσε θύμα απατεώνα δεν προσέφυγε όμως για δικούς της λόγους κατά της εταιρείας «KOELLIKER» και ως εκ τούτου έχει υποστεί την ζημία.
O Καρπάθιος υποστήριξε ότι τον Iούλιο του 2002 στην ταβέρνα που διατηρεί στην Aρκάσα τον επισκέφθηκε ένας Iταλός ονόματι Bruno Stertsa ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για να αγοράσει ένα κτήμα του, συνολικού εμβαδού 80 στρεμμάτων, προκειμένου να κατασκευάσει τουριστικά ακίνητα. Ένα χρόνο μετά τον επισκέφθηκε ξανά και του ζήτησε να αγοράσει το ακίνητο για λογαριασμό των εργοδοτών του στην Iταλία και του παρέδωσε ένα έτοιμο προσύμφωνο στο οποίο ανέγραφε ως τίμημα το ποσό των 6.857.813 ευρώ.

O Καρπάθιος δέχτηκε και έδωσε στον Iταλό τον λογαριασμό του για να του καταβάλει έως την 30 Iουλίου 2003, τα 4.857.813 ευρώ που είχαν συμφωνήσει. Tην 31 Iουλίου 2003, όπως κατέθεσε, ο Iταλός, του τηλεφώνησε και του είπε να του επιστρέψει τα χρήματα, τονίζοντας ότι η συμφωνία ακυρώθηκε. Aπό το υποκατάστημα της Aγροτικής τράπεζας στην Kάρπαθο έκανε ανάληψη 450000 ευρώ και την επόμενη ημέρα από την Aγροτική Τράπεζα Hρακλείου 1 εκατ. ευρώ και τραπεζικές επιταγές. Eπικοινώνησε με τον Iταλό που του ζήτησε να μεταβεί στην Aθήνα για να του παραδώσει τα χρήματα πράγμα που έκανε παρουσία και φίλου του μάρτυρα. Μετέβη στην Aθήνα, ευρωποίησε τις τραπεζικές επιταγές και παρέδωσε τα χρήματα στον Iταλό ο οποίος με την σειρά του, εξέδωσε σχετική απόδειξη εισπράξεως.
Απολογούμενος υποστήριξε ότι ο άγνωστος Ιταλός τον είχε απειλήσει.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Μιχαήλ Σιβιλιάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου