Τοπικές Ειδήσεις

Μειώνονται τα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου Ρόδου έτους 2021 με απόφαση του δημάρχου κ. Aντ. Kαμπουράκη

Μια νέα σημαντική πρωτοβουλία για την ανακούφιση των νοικοκυριών της Ρόδου από τα δυσβάσταχτα λόγω του κορωνοϊού και της οικονομικής κρίσεως βάρη, ανέλαβε η δημοτική αρχή, εισηγούμενη στην Οικονομική Επιτροπή την μείωση των ανταποδοτικών τελών του έτους 2021.

Η εισήγηση έγινε με πρωτοβουλία του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη και θα διεκπεραιωθεί αρμοδίως από τον αντιδήμαρχο επί των Οικονομικών κ. Τηλέμαχο Καμπούρη.
Πιο συγκεκριμένα το θέμα θα απασχολήσει έκτακτη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής αύριο και μετά την ψήφισή του θα έλθει προς επικύρωση στο δημοτικό συμβούλιο.
Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ενοποιήθηκαν σε ενιαίο ανταποδοτικό τέλος. Το τέλος αυτό επιβάλλεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου για την αντιμετώπιση των δαπανών παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού, καθώς και κάθε άλλης δαπάνης από παγίως παρεχόμενες στους πολίτες δημοτικές ή κοινοτικές υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα.
Οι συντελεστές ανταποδοτικών τελών του ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου Ρόδου καθορίστηκαν το 2012 με την απόφαση 753/07-12-2012 του δημοτικού συμβουλίου.
Οι συντελεστές αφορούσαν στις κατηγορίες Οικιακής Χρήσης και Γενικής Χρήσης και καθορίστηκαν ανά Κοινότητα, λαμβάνοντας υπόψη την τότε συνολική επιφάνεια ακινήτων ανά Χρήση σε κάθε περιοχή.
Έκτοτε στο τέλος κάθε έτους το δημοτικό συμβούλιο ελάμβανε αποφάσεις μη αναπροσαρμογής των συντελεστών ανταποδοτικών τελών, βασίζοντας τη μη αναπροσαρμογή στον απολογισμό ανταποδοτικών εσόδων και ανταποδοτικών δαπανών.
Προτείνεται έτσι στην Οικονομική Επιτροπή να υπάρξει οριζόντια μείωση κατά 22% στον Συντελεστή Οικιακής Χρήσης και με οριζόντια μείωση κατά 16% στο Συντελεστή Γενικής Χρήσης ως εξής:
Με την προτεινόμενη μείωση, η εφαρμογή των προτεινόμενων συντελεστών σε ποσά εσόδων είναι 16.329.840,61€.
Καλύπτουν συνεπώς τα Έσοδα των ανταποδοτικών υπηρεσιών, αφαιρουμένου του χρηματικού υπολοίπου με μία απόκλιση +0,012%.
Σημειώνεται ότι οι συντελεστές ανά κατηγορία, ακολουθούν τη διοικητική διαίρεση του Δήμου, σε Κοινότητες και έχει διαχωριστεί μόνο για τη Δημοτική Ενότητα Ρόδου, μία ομάδα Ειδικών Ζωνών, στις οποίες προτείνεται η εφαρμογή μειωμένου συντελεστή, κατά -44% ήτοι Σ = 0,75
Επιπλέον σε 5 ειδικές ζώνες εφαρμόζεται συντελεστής 0,75% και συγκεκριμένα:


– ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
– ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΡΦΕΑΣ
-ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΓΓΑΒΛΗ
-ΠΕΡΙΟΧΗ ΖΕΦΥΡΟΣ
-ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ
Προτείνεται επί των προβλεπόμενων Συντελεστών Οικιακής Χρήσης κατά περιοχή τα ακόλουθα για τις αντίστοιχες κοινωνικές ομάδες για την κύρια κατοικία τους:
1. Πλήρης απαλλαγή στα Ανταποδοτικά Τέλη για την κύρια κατοικία, για άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000€.
2. Μείωση 50% στα Ανταποδοτικά Τέλη κύριας κατοικίας, για Πολύτεκνους & Τρίτεκνους με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000€.
3. Μείωση 50% στα Ανταποδοτικά Τέλη κύριας κατοικίας, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 6.000€ έως 12.000€.
Οι ανωτέρω μειώσεις καθώς και οποιαδήποτε μελλοντική ειδική πρόβλεψη γίνονται με πλασματικό εμβαδόν από την υπηρεσία.
Στη ΔΕΗ ο Δήμος κοινοποιεί ΜΟΝΟΝ τρεις (3) κατηγορίες Συντελεστών:
-Πρώτος συντελεστής: ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για κατοικία.
(Όπως στον Πίνακα Κατηγορία Οικιακή Χρήση)
– Δεύτερος συντελεστής: ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη
κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς. (Όμοια με την Κατηγορία Οικιακή Χρήση)
– Τρίτος συντελεστής: ακίνητα που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πάσης φύσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου