Ειδήσεις

Πρωταθλητής στην υπερφορολόγηση η Ελλάδα

Δραματικά υψηλότερη φορολογία έχει η Ελλάδα, σε σχέση με τον μέσο όρο τωνχωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε σχέση με τη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η KPMG.

Πρόκειται για υψηλότερους φόρους σε όλους τους τομείς. Φορολογικοί συντελεστές ΦΠΑ, φόροι εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης εργαζόμενου και εργοδότη όλοι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τις άλλες υπό εξέταση χώρες.

gryo

Ο ΣΕΒ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, ΦΠΑ 24%, έναντι 20,1% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων 29%, έναντι 19,5%, φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (ανώτατος οριακός συντελεστής) 45%, έναντι 34,9%, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης 16% για τον εργαζόμενο και 24,1% για τον εργοδότη, έναντι 12,8% και 21,7% αντιστοίχως.

Η Ελλάδα έχει, επίσης, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη φορολογικούς συντελεστές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, με τα έσοδα αφενός από τον καπνό και το αλκοόλ, και, αφετέρου από τα καύσιμα, να ανέρχονται σε 1,6% και 3,0% του ΑΕΠ, έναντι 0,8% και 1,9% του ΑΕΠ στην Ευρώπη, αντιστοίχως. Το ίδιο ισχύει, τέλος, και όσον αφορά τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, όπου τα έσοδα από τον επαναλαμβανόμενο φόρο κατοχής, όπως ο ΕΝΦΙΑ στην Ελλάδα, ανέρχονται σε 2,7% του ΑΕΠ, έναντι 1,6% του ΑΕΠ στην Ευρώπη.

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου