Συνεντεύξεις

Τ. Χατζηιωάννου: «Η Ρόδος πρέπει να ξαναγίνει παγκόσμιος πόλος πολιτισμού»

Συνέντευξη
στη Μαρία Χονδρογιάννη
“Η σημερινή δημοτική αρχή με μια πορεία μόλις ενός χρόνου έχει δείξει δείγματα γραφής σε όλους τους τομείς. Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία όμως, κανείς δεν δικαιούται να υπόσχεται πάρα πολλά. Αυτό που επιχειρεί να κάνει ο δήμαρχος Φ. Χατζηδιάκος είναι να βάλει τάξη, οργάνωση και νοικοκυριό. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, όμως έχουμε την πολιτική βούληση και προσδοκούμε σε αποτέλεσμα. Όχι λόγια, αλλά πράξεις”.
Αυτό υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη “δ”, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής.
“Η πρόοδος των πραγμάτων επιτυγχάνεται μόνο με ανατροπές και όχι με συμβιβασμούς που οδηγούν σε τέλμα και στασιμότητα. Παλεύουμε καθημερινά με όραμα και σχέδιο. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι αν και «φτωχοί»”, δηλώνει ο κ. Χατζηιωάννου.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού αναφέρεται και στον αγώνα που γίνεται για την διεκδίκηση του τίτλου Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 καθώς ο φάκελος της υποψηφιότητας της Ρόδου πρέπει να κατατεθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού στο τέλος του τρέχοντος μηνός.
“H Ρόδος μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει παγκόσμιος πόλος πολιτισμού, δημιουργίας και ελπίδας, μπορεί και πρέπει να αγκαλιάσει το ευρωπαϊκό φως του πολιτισμού, να το μετουσιώσει μέσα από την ιστορία της και να το ξαναστείλει σε κάθε γωνιά της γης, πιο δυνατό, πιο λαμπερό, πιο κοντινό στην καρδιά κάθε ανθρώπου”, τονίζει ο κ. Χατζηιωάννου.
Η συνέντευξη του κ. Τέρη Χατζηιωάννου, αναλυτικά:
• Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προσπάθεια για τη διεκδίκηση του τίτλου «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021»; Πότε θα κατατεθεί ο πλήρης φάκελος για την υποψηφιότητα;
Στην τελική ευθεία. Επικαιροποιείται το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, οι εταίροι στις δράσεις και διαμορφώνεται η πρόταση που θα καταθέσει η Ρόδος. Ελπίζουμε κατ’ αρχάς να περάσουμε στην «shortlist», καθώς αυτή η διαγωνιστική διαδικασία προβλέπει δυο σκέλη. Την προκριματική, όπου θα παραμείνουν τρεις- το μάξιμουμ τέσσερεις πόλεις- και την τελική επιλογή της πόλης που θα ανακηρυχτεί ΠΠΕ 2021. Ο δε φάκελος υποψηφιότητας της Ρόδου, πρέπει να κατατεθεί έως τέλος του τρέχοντος μηνός στο Υπουργείο Πολιτισμού.
• Τι αποκομίσατε από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με την συμμετοχή εκπροσώπων από πόλεις που διεκδικούν τον τίτλο;
Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά τον παραλογισμό του ελληνικού δημοσίου. Κοινή διαπίστωση όλων των εκπροσώπων των πόλεων,  ότι τα θεσμικά ζητήματα που προκύπτουν από τις ιδιαιτερότητες του νόμου (3852/10) δηλαδή του «Καλλικράτη», δημιουργούν μείζονα προβλήματα στις υποψήφιες πόλεις, καθώς αντιβαίνουν της διαγωνιστικής διαδικασίας που ορίζει η απόφαση αριθ. 445/2014/Ε.Ε. Το υπουργείο Πολιτισμού, έβγαλε μια προκήρυξη που είναι «αίολη» της ελληνικής νομοθεσίας και των περιορισμών των μνημονίων. Τα κριτήρια, προβλέπουν την δυνατότητα στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων να προτείνει, να μην απονεμηθεί ο τίτλος στην Ελλάδα το 2021, με συνέπεια να κινδυνεύει η χώρα μας να εκτεθεί διεθνώς. Εξ΄ ου και η σημαντική πρωτοβουλία του δημάρχου κ. Χατζηδιάκου για την επίλυση των συγκεκριμένων ζητημάτων από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτισμού, αφού στις 30 Νοεμβρίου, εκπνέει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τον κορυφαίο ευρωπαϊκό θεσμό.
• Γιατί η Ρόδος περισσότερο από τις άλλες πόλεις αξίζει να έχει το συγκεκριμένο τίτλο; Πόσες τελικά από τις υποψήφιες πόλεις θα φθάσουν στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού;
Η κάθε πόλη που συμμετέχει σ΄ αυτή τη διαγωνιστική διαδικασία, προσδοκά για το καλύτερο. Νομίζω, ότι δεν χρειάζεται να κοπιάσει κανείς ιδιαίτερα για να εξηγήσει, γιατί το αξίζει η Ρόδος. Σας απαντώ με την διακήρυξη στήριξης: Η Ρόδος δεν έχει ιστορία: H Ρόδος είναι ιστορία. Ιστορία ζωντανή, ιστορία που την περπατάς με κάθε βήμα σου, που σου ποτίζει όλα τα κύτταρα με κάθε ανάσα σου. Παντού, όπου και να γυρίσεις, βλέπεις μια παραμυθένια ομορφιά που τη στολίζουν σημάδια πολιτισμών από κάθε εποχή και από κάθε λαό που πέρασε από αυτή τη γη και άφησε την κληρονομιά του, κομμάτια ολόκληρα της ζωής του. Κι αυτή την ιδιαιτερότητα της Ρόδου ο χρόνος τη ζύμωσε και έπλασε τον ξεχωριστό πολιτισμό των κατοίκων της, που χαρακτηρίζεται από φιλοξενία, ανοιχτό τρόπο σκέψης, ανοιχτή καρδιά και ανοιχτή αγκαλιά. Τις αρετές, δηλαδή, που εμπνέουν την ίδια την Ευρώπη και την προσπάθεια των λαών της να εδραιωθεί ως εστία ειρήνης, δημοκρατίας και πολιτισμού. H Ρόδος μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει παγκόσμιος πόλος πολιτισμού, δημιουργίας και ελπίδας, μπορεί και πρέπει να αγκαλιάσει το ευρωπαϊκό φως του πολιτισμού, να το μετουσιώσει μέσα από την ιστορία της και να το ξαναστείλει σε κάθε γωνιά της γης, πιο δυνατό, πιο λαμπερό, πιο κοντινό στην καρδιά κάθε ανθρώπου. Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να εκφράσω και δημόσια τις ευχαριστίες μου, κατ’ αρχάς στο δήμαρχο κ. Χατζηδιάκο που πίστεψε και πιστεύει σε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία, στον περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο που υποσχέθηκε κάθε δυνατή στήριξη, γεγονός που θεωρώ καταλυτικό για την επιτυχία του εγχειρήματος, στους δημάρχους των νησιών μας που συμμετέχουν στο ταξίδι, στους επικεφαλής της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, τους φορείς, σε όλους τους ενεργούς πολίτες του τόπου. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η κα. Αλίκη Μοσχή και όλοι οι άνθρωποι του γραφείου υποψηφιότητας, έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Προσδοκούμε στην ευόδωση αυτής της προσπάθειας. Εν τω μεταξύ 14 πόλεις διεκδικούν το τίτλο της ΠΠΕ 2021 και προφανώς όλες θα καταθέσουν τον ειδικό φάκελο υποψηφιότητας.
• Έχει γίνει στη Ρόδο κατανοητός ο αγώνας της δημοτικής αρχής για τη διεκδίκηση του τίτλου; Αντίστοιχα ποιά είναι τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό για την υποψηφιότητα της Ρόδου;
Η ΠΠΕ είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο. Είναι πρόκληση για κάθε πόλη, για κάθε τόπο. Για αυτό και το ενδιαφέρον τόσων πόλεων να διεκδικήσουν το θεσμό. Πιστεύω ότι απ΄ αυτούς που απαιτείται συμμετοχή σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας, έχει γίνει αντιληπτό. Άλλωστε στο «ταξίδι» της Ρόδου, είμαστε όλοι μέλη του πληρώματος και ταυτόχρονα επιβάτες. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι φορείς, σύλλογοι, καλλιτέχνες, μεμονωμένοι πολίτες κλπ έχουν συμμετάσχει στην διαδικασία διαβούλευσης. Αλήθεια, πόσες φορές έχει γίνει κάτι αντίστοιχο στον τόπο μας για οποιοδήποτε θέμα; Τα οφέλη δε, θεωρώ ότι είναι πολλαπλά ήδη. Ανεξαρτήτως της κατάληξης αυτού του “ταξιδιού”. Είναι η μεγάλη μας ευκαιρία για βαθμιαία αλλαγή στην ανάπτυξη της Ρόδου, με συνεχιζόμενο πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο. Είναι πολύτιμη πυξίδα για την επόμενη δεκαετία. Η Ρόδος έχει ανάγκη ένα re-genesis. Μια αναγέννηση που έχει σκοπό να επανεκκινήσει μια νέα και θετική εικόνα για την Ελλάδα, βελτιώνοντας το πολιτιστικό προϊόν, ενισχύοντας την εικόνα της Ρόδου ως δημιουργικού, καινοτόμου, επιχειρηματικού και πολιτιστικού χώρου που είναι περήφανος για την ιστορία και την κληρονομιά της πόλης και της Δωδεκανήσου. Tα μηνύματα απ’ το εξωτερικό είναι ευχάριστα. Η υποψηφιότητα της Ρόδου, έχει να προσφέρει τα μέγιστα στην Ευρώπη, αλλά και στην εικόνα της Ελλάδος. Η πρότασή μας όμως θα κριθεί από ειδικούς εμπειρογνώμονες. Άρα μετά το άνοιγμα όλων των φάκελων υποψηφιότητας (Bid Book) θα έχουμε δείγμα, ένα μέτρο σύγκρισης.
• Ποια θα είναι τα οφέλη που θα έχει η Ρόδος από «το ταξίδι στο φως»; Θα υπάρξει η ανάλογη ανταμοιβή και για τις δαπάνες που γίνονται για το συγκεκριμένο διαγωνισμό ;
Πολλαπλά όπως -έχω προαναφέρει- σε κάθε επίπεδο. Για τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την βιωσιμότητα, την αειφόρο ανάπτυξη, την οικονομία. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αν και η ΠΠΕ είναι πολιτιστικό project,δεν παύει να είναι ένα εξαιρετικό σχέδιο για τον επαναπροσδιορισμό του τουριστικού μας προϊόντος. Για την επιστροφή από την μαζικότητα στην ποιότητα. Όσο μεγαλύτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ένας τόπος, τόσο περισσότερο γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών από άλλες χώρες. Το ζήτημα συνεπώς είναι να συνεχισθεί και να ενισχυθεί η σύνδεση του τουρισμού με την πολιτιστική παράδοση, διότι αποτελεί τον πιο κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξη τουρισμού υψηλής ποιότητας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτή πλέον η στρατηγική κατεύθυνση αποτελεί κοινό άξονα για το δήμο και την περιφέρεια. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις δαπάνες, θέλω να σας ενημερώσω ότι είναι προσαρμοσμένες στους δείκτες της εποχής. Πολύ χαμηλότερα από τον προϋπολογισμό των υπολοίπων συνυποψήφιων πόλεων. Η ενδελεχής μελέτη του θεσμού, περιορίζει το «μέτρον» σε χρόνο και χρήμα.
• Πώς θα χαρακτηρίζατε την πορεία της δημοτικής αρχής μέχρι τώρα καθώς κλήθηκε να αντιμετωπίσει και αρκετά προβλήματα;
Η σημερινή δημοτική αρχή με πορεία μόλις ενός χρόνου, έχει δείξει δείγματα γραφής σε όλους τους τομείς. Αν και μας έτυχαν όλα τα δεινά! Προσπαθούμε να υπερβούμε τη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία με συστηματική δουλειά. Αυτό που επιχειρεί να κάνει ο δήμαρχος Φ. Χατζηδιάκος είναι να βάλει τάξη, οργάνωση και νοικοκυριό. Στην διαχείριση των οικονομικών και του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όμως έχουμε το σθένος και την πολιτική βούληση. Όχι λόγια, αλλά με πράξεις. Ξέρετε κα. Χονδρογιάννη η πρόοδος των πραγμάτων επιτυγχάνεται μόνο με ανατροπές και όχι με συμβιβασμούς που οδηγούν σε τέλμα και στασιμότητα. Ο δήμαρχος κι όλοι εμείς, παλεύουμε καθημερινά με ρεαλιστικό σχέδιο και όραμα. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, αν και «φτωχοί»…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου