Ειδήσεις

Επίθεση Τσίπρα σε αντιεξουσιαστές και ακροδεξιούς

Με ομιλία του πρωθυπουργού, το τέλος της οποίας σήμανε και την έναρξη της σταδιακής αποχώρησης από την αίθουσα της Ολομέλειας, πολλών υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που προσήλθαν εκτάκτως – και για λίγο, όπως αποδείχθηκε – στο Κοινοβούλιο σήμερα, άρχισε το πρωί στη Βουλή η ειδική συνεδρίαση για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε η Χρυσή Αυγή, όχι όμως και η διάθεση από ομιλητές των παρατάξεων του συνταγματικού τόξου να ανταλλάξουν αιχμές ή και υπαινιγμούς, ως προς την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση του μηνύματος της εξέγερσης του 1973.

Με πρώτον, τον κ. Αλ. Τσίπρα, άπαντες οι ομιλητές (ο υπουργός Παιδείας Ν.Φίλης και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων) έκαναν ευθείες αναφορές στη σημερινή συγκυρία, με αναφορές τόσο στην οξύτατη κρίση που μαστίζει την ελληνική οικονομία και κοινωνία τα τελευταία χρόνια, όσο και σε γεγονότα της συγκυρίας: από τις δολοφονικές-τρομοκρατικές επιθέσεις των φανατικών ισλαμιστών στην Ευρώπη και το προσφυγικό, όσο και στα φαινόμενα βίας, εντός των συνόρων, με μνεία – ειδικά από τον πρωθυπουργό – στους λεγόμενους «αντιεξουσιαστές»: η ένταση που ομάδες εξ αυτών προκάλεσαν νωρίτερα το πρωί στο χώρο του Πολυτεχνείου με αφορμή την εκεί μετάβαση του κ. Τσίπρα για κατάθεση στεφάνου, αλλά και οι απειλές για σοβαρά έκτροπα στην Αθήνα που εξαπολύουν άλλοι, έχουν εμφανώς προβληματίσει την κυβέρνηση.

«Απουσίαζαν από τους αγώνες και εμφανίζονται ως υπερασπιστές του λαού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μιλούν στο όνομα του λαού δήθεν αντιεξουσιαστές που ελέω μιας εξουσιοδότησης που δεν τους έδωσε κανείς θεωρούν ότι έχουν την απόλυτη εξουσία της ζωής και του θανάτου. Αυτούς τους αγώνες δεν πρέπει να τους καπηλευτεί κανείς. Ούτε οι αυτόκλητοι σωτήρες ούτε να τους προσβάλουν οι ακροδεξιοί νοσταλγοί της χούντας της Χρυσής Αυγής».

Ο στόχος της κυβέρνησης

Ως προς τη γενικότερη συγκυρία, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για το τέλος της Μεταπολίτευσης, οριοθετώντας το στην έναρξη των Μνημονίων, κάνοντας λόγο για «υπαγωγή της χώρας μας στον μηχανισμό της μνημονιακής επιτροπείας». Και υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«O αγώνας που δίνει σήμερα η χώρα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, ο αγώνας του ελληνικού λαού ενάντια στην κοινωνική αδικία, την εξωτερική και καταναγκαστική επιβολή νεοφιλελεύθερων μοντέλων, ακραίων και αναποτελεσματικών, αλλά και ο αγώνας ενάντια – θα προσθέσω – στην εγχώρια διαπλοκή, που έχει βασική ευθύνη για την πορεία της χώρας στη χρεωκοπία, ο αγώνας μας αυτός για να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική, με ταξικό πρόσημο, υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, που είναι διαρκής αγώνας και για την αλλαγή των συσχετισμών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, ο αγώνας για να αποκαταστήσουμε και να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία, που δεινοπάθησε πραγματικά την τελευταία πενταετία, πιάνει το νήμα του αγώνα της νεολαίας της αντιδικτατορικής αλλά και της μεταδικτατορικής περιόδου».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ο στόχος σήμερα της κυβέρνησης είναι «να διατηρηθεί ζωντανή η προσδοκία του λαού για μια καλύτερη ζωή», όπως αυτή καλλιεργήθηκε –σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- κατά το πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν «δόθηκε ένας σκληρός και άνισος αγώνας με δυνάμεις υπέρτερες και από θέσεις υπονομευμένες». Για να συμπληρώσει ο κ. Τσίπρας ότι η κυβέρνησή του έχει να αντιμετωπίσει «το κύκλωμα διαπλοκής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας που μαίνεται αυτήν την περίοδο, να διατηρήσει τα προνόμια και την εξουσία του». Απέναντι σε αυτό, πρόσθεσε, δίνει τη μάχη για «να εφαρμοστούν σε αυτήν τη χώρα, επιτέλους, οι νόμοι για όλους, να τελειώσουμε με ένα σύστημα οικονομικής εξουσίας που βγήκε απολύτως εκτός ελέγχου και έφερε την ελληνική κοινωνία σε αυτό το σημείο που βρίσκεται σήμερα. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να αποκαταστήσουμε τη διαφάνεια, τη νομιμότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής: στην οικονομία, στην αγορά εργασίας, στο κράτος, στα μέσα ενημέρωσης, στη δικαιοσύνη».

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου