Ρεπορτάζ

Σε εξέλιξη σημαντικά έργα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Σε εξέλιξη βρίσκονται πολλά από τα έργα που έχει δρομολογήσει και εκτελούνται, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε διάφορα νησιά.
Σύμφωνα με τον ειδικό συνεργάτη του περιφερειάρχη σε θέματα έργων κ. Στέργο Στάγκα, ήδη ολοκληρώθηκαν έργα πνοής για το νησί που αφορούν ασφαλτοστρώσεις ή οδοποιία ενώ προχωρά με κανονικούς ρυθμούς, το μεγάλο έργο της αντικατάστασης των λαμπτήρων στο περιφερειακό δίκτυο της νήσου Ρόδου, με λάμπες τύπου LED.
Την ίδια ώρα, η ΠΝΑΙ προγραμματίζει μια σειρά από παρεμβάσεις όπως η κατασκευή νέων πεζοδρομίων αλλά και οι διαγραμμίσεις στα δίκτυο περιοχής ευθύνης της ΠΝΑΙ σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου (σε κάποια από τα οποία, έχουν ξεκινήσει).
Αναλυτικότερα:
Η αντικατάσταση
των λαμπτήρων
στο περιφερειακό δίκτυο
με λάμπες τύπου LED
Κατά ένα ποσοστό της τάξης του 50% ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του έργου του ηλεκτροφωτισμού και της αντικατάστασης των λαμπτήρων στο περιφερειακό δίκτυο της νήσου Ρόδου, με λάμπες τύπου LED. Η σχετική σύμβαση υπεγράφη τον περασμένο Απρίλιο ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την ανάδοχο εταιρεία Dastery Systems Α.Ε. παρόντος του εκπροσώπου της ΚΑΠΕ που είναι και ο φορέας που θα παραλάβει το έργο.
Η αντικατάσταση ολοκληρώθηκε: στο τμήμα της Εθνικής Οδού Ρόδου –Λίνδου, στο τμήμα Πυλώνα – Λάρδος, στο τμήμα από αεροδρόμιο προς Τσαΐρι και στο τμήμα από Παστίδα προς Μαριτσά. Ήδη παρελήφθησαν δύο ακόμη μεγάλες ποσότητες και οι εργασίες θα ξεκινήσουν εκ νέου στις 21 Οκτωβρίου 2019.
Τα επόμενα σημεία που θα τοποθετηθούν λαμπτήρες, θα είναι: Ρόδου – Καλλιθέα, Φαληράκι, Κοσκινού – Euromedica, Καλυθιές, Κρεμαστή – Παστίδα, Κρητικά – Καλαβάρδα κι ένα τμήμα της Προφύλιας.
Θυμίζουμε ότι περίπου 5.200 φωτιστικά σημεία σε όλο το νησί της Ρόδου, θα αντικατασταθούν με λαμπτήρες τύπου LED.
Η αντικατάσταση –
επέκταση των δικτύων
φωτισμού
Η ΠΝΑι προχωρά ένα ακόμη μεγαλεπίβολο έργο για την αποκατάσταση των δικτύων φωτισμού (σε περιοχές όπου δεν θα τοποθετηθούν οι λάμπες LED). Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 6,5εκ. ευρώ από ίδιους πόρους και αφορά εργασίες που θα γίνουν με σκαψίματα και τοποθέτηση υπογείων καλωδίων, ιστών φωτισμού, 52 πίλαρ (κιβώτια ηλεκτρικής διανομής) και 20.000 μέτρων στηθαίων.
Η τοποθέτηση θα γίνει σε περιοχές στην Ρόδου – Λίνδου, στα Κολύμπια προς την Λίνδο, στην Ρόδου – Καλλιθέας, στην Πυλώνα – Λάρδο, στο Φαληράκι, από τα φανάρια Κοσκινού έως την Ρόδο, στις Καλυθιές προς λεωφόρο Καλλιθέας, στην Ιαλυσό, στα Καλαβάρδα, ένα κομμάτι στην περιοχή Ίστριος – Προφύλια και σε κάποιες περιοχές στην Παστίδα και στην Κρεμαστή. Οι εργασίες προχωρούν κανονικά, σύμφωνα με τον κ. Στάγκα κι έχουν ξεπεράσει την περιοχή του Αρχαγγέλου ενώ οδεύει προς την Λίνδο.
Ο εργολάβος εγκαταστάθηκε και την 1η Νοεμβρίου 2019 θα ξεκινήσουν οι εργασίες από τα Κρητικά προς το Αεροδρόμιο.
Νέα πεζοδρόμια
και άλλα έργα
Η Περιφερειακή Αρχή, σύμφωνα με τον κ. Στάγκα θα προχωρήσει στην κατασκευή νέων πεζοδρομίων στις περιοχές: Φανερωμένη – Κρητικά, Μιραμάρε – Ιξιά και από Αστυνομία Ιαλυσού – Κρεμαστή. «Το σύνολο των έργων μαζί με το δίκτυο ομβρίων στις αντίστοιχες περιοχές θα είναι της τάξης των 6,5εκ. ευρώ περίπου και οι εργασίες ξεκινούν από αυτό τον μήνα», δήλωσε ο κ. Στάγκας.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Στάγκα εκτελούνται κι άλλα μικρά τεχνικά έργα για την απορροή των ομβρίων.
Ένα ακόμη μεγάλο έργο αφορά στην ανάπλαση – ανάδειξη του επαρχιακού δικτύου από την παραλιακή προς την Καλλιθέα και Κοσκινού ενώ ακολουθούν, οι δυτικές ακτές (από την Ρόδο προς την Μονόλιθο).

Οι διαγραμμίσεις
σε όλα τα νησιά
Για πρώτη φορά γίνεται στο σύνολο των νησιών της περιοχής Δωδεκανήσου παρέμβαση στα δίκτυα περιοχής ευθύνης της ΠΝΑΙ (1000 χλμ εκ των οποίων τα 600χλμ στο νησί της Ρόδου) με θερμοπλαστικό ή ψυχροπλαστικό στα κεντρικά σημεία του νησιού για να έχει 4-5 έτη χρόνο ζωής είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται αυτή η τεχνολογία. Ήδη έχουν γίνει αντίστοιχες εργασίες στην Λέρο, στην Κάρπαθο, στην Κάλυμνο, στην Κω και στα υπόλοιπα νησιά.
Όπως επισήμανε ο κ. Στάγκας: «Όλες αυτές οι παρεμβάσεις δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν σε τέτοια έκταση και με τόσους υψηλούς προϋπολογισμούς, με σημείο αιχμής την ασφάλεια του οδικού δικτύου. Η ΠΝΑι επέδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον για περιοχές όπως η Κατταβιά, το Κιοτάρι, η Ψίνθος, οι Φάνες, ο Μεσσαναγρός κ.λπ. Ειδικά για τη Νότια Ρόδο ολοκληρώθηκε η εργολαβία και η συντήρηση της οδοποιίας του επαρχιακού οδικού δικτύου, Λίνδου – Νότιας Ρόδου που περιλαμβάνει τις εξής περιοχές: Λίνδος, Πυλώνα, Λάρδος -συν το τεχνικό έργο στην περιοχή Γυψάδικα- Ασκληπιό, Γεννάδι, Αρνίθα, Καταραμένος. Αυτό το έργο αφορούσε ασφαλτοστρώσεις, διαγραμμίσεις, δίκτυα ομβρίων και στηθαία ασφαλείας. Αυτό από μόνο του, αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον της ΠΝΑι ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές στο νησί της Ρόδου».
Τέλος, να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την συντήρηση του επαρχιακού δικτύου από Ιαλυσό έως Μονόλιθο μαζί με τα κεντρικά επιμέρους σημεία πρ/μού 900.000 ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου