Ρεπορτάζ

Η εταιρεία “Μαρίνες Ρόδου ΑΕ” παραιτήθηκε από την αγωγή «μαμούθ» που άσκησε κατά της Eurobank

Η εταιρεία “Μαρίνες Ρόδου ΑΕ”, που διαχειρίζεται την νέα μαρίνα της Ρόδου, παραιτήθηκε χθες, με δήλωση που υπέβαλε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, της αγωγής που άσκησε κατά της τράπεζας Eurobank Ergasias με την οποία διεκδικούσε χρηματική αποζημίωση συνολικού ύψους 38.325.419,90 ευρώ.
Η αγωγή είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί σήμερα, ενώ θυμίζουμε ότι με προηγούμενη απόφαση, που είχε εκδώσει το ίδιο δικαστήριο είχε απορριφθεί ως αόριστη προηγούμενη όμοια αγωγή της.
Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, η εταιρεία υποστήριξε ότι έχει υποστεί οικονομική ζημία από αντισυμβατική συμπεριφορά της Τράπεζας, η οποία μάλιστα έφτασε στο σημείο να καταγγείλει τις δανειακές της συμβάσεις.
Η τράπεζα, είχε προχωρήσει σε συντηρητική κατάσχεση εσόδων της εταιρείας από την μίσθωση ακινήτων της, εντός της μαρίνας.
Θυμίζουμε ότι η τράπεζα συγκεκριμένα είχε πωλήσει τον Ιούνιο του 2009 το 60% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας “Μαρίνες Ρόδου ΑΕ” έναντι 5 εκατ. ευρώ σε μια άλλη ανώνυμη εταιρεία.
Η “Μαρίνες Ρόδου ΑΕ” είχε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους αναλάβει την κατασκευή του τουριστικού λιμένα και την χρηματοδότηση του έργου έως τον Σεπτέμβριο του 2041, ενώ το έργο όφειλε να έχει ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2009.
Η διάρκεια της μίσθωσης παρατάθηκε στην πορεία για το έτος 2061, ενώ η τράπεζα πέραν της θέσεως της ως μετόχου είχε αναλάβει και την δανειοδότηση της επένδυσης.
Όταν πώλησε τις μετοχές της σε μια άλλη ΑΕ είχε ήδη χρηματοδοτήσει το έργο με 3,3 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ είχε εκδώσει δύο εγγυητικές επιστολές ύψους ενός εκατ. ευρώ περίπου.
Η Ανώνυμη Εταιρεία, που αγόρασε τις μετοχές της τράπεζας τής είχε παραχωρήσει ως ενέχυρο το 62,5% των μετοχών της εταιρείας “Μαρίνες Ρόδου ΑΕ”.

Η παραίτηση από την αγωγή αποτελεί απότοκο της πρόσφατης πώλησης των δανείων της τράπεζας στην εταιρεία αλλοδαπής εταιρείας Palisades Greek Holding LLC η οποία εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Eυπραξις FSI Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, που εδρεύει στην Αθήνα.
Την 16.9.2019 δημοσιεύθηκε στο ενεχυροφυλακείο Αθηνών σύμβαση για την πώληση, εκχώρηση και μεταβίβαση απαιτήσεων μεταξύ της Τράπεζας Eurobank ΑΕ και της αλλοδαπής εταιρείας με την επωνυμία Palisades Greek Holdings LLC.
Με την ως άνω δημοσιευθείσα σύμβαση για την πώληση, εκχώρηση και μεταβίβαση απαιτήσεων η εταιρεία Palisades Greek Holdings LLC απέκτησε απαιτήσεις της Τράπεζας Eurobank από δάνεια και πιστώσεις σύμφωνα με τον Ν. 4354/2015 με ανάθεση της διαχείρισης των μεταβιβαζόμενων απαιτήσεων στην εταιρία με την επωνυμία «EuPraxis FSI Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις», η οποία έχει νομίμως αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ως εταιρεία διαχειρίσεως απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, δυνάμει σύμβασης διαχείρισης (Servicing Agreement) μεταξύ της Palisades Greek Holdings LLC και της «EuPraxis FSI Ανώνυμης Εταιρίας Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις».
Η Palisades Greek Holdings LLC δυνάμει της Σύμβασης που συνήφθη μεταξύ αυτής και της Τράπεζας Eurobank, κατέστη ειδική διάδοχος στην υπ’ αριθμόν 548/12.4.2013 Σύμβαση Πίστωσης με Ανοιχτό (Αλληλόχρεο) Λογαριασμό, η οποία καταρτίσθηκε μεταξύ της εταιρίας «Μαρίνες Ρόδου Αναπτυξιακή και Διαχειριστική Μαρίνων Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία» και της Τράπεζας Eurobank και για την οποία εκδόθηκε η υπ’αρ 7272/17 Διαταγή Πληρωμής του κ. Δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και ως εκ τούτου η Palisades Greek Holdings LLC τυγχάνει μοναδική δικαιούχος των αξιώσεων της ως άνω δικαιοπαρόχου (Τραπέζης Eurobank).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου