Ρεπορτάζ

Συζητήθηκε η αγωγή του ειδικού εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας κατά της ΚΑΪΡ ΑΕ

Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου συζητήθηκε χθες η αγωγή που άσκησε κατά της ΚΑΪΡ ΑΕ η υπό ειδική εκκαθάριση «Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ», όπως νομίμως εκπροσωπείται από τον Ειδικό Εκκαθαριστή και συγκεκριμένα την ανώνυμη εταιρεία «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε.».
Στην δικαστική διαμάχη είχε δοθεί παράταση με προηγούμενη απόφαση του ίδιου δικαστηρίου. Συγκεκριμένα, διατάχθηκε η επανάληψη της συζήτησης προκειμένου κατά την νέα συζήτηση της υπόθεσης να προσκομισθούν με επιμέλεια της «ΑΤΕ Α.Ε.» τα πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα των συμβάσεων δανείων που συνήφθησαν μεταξύ του ενάγοντος και της εναγομένης και που αφορούν ειδικότερα 18 συμβάσεις από το έτος 1977 έως και το έτος 1997. Τα έγγραφα υποβλήθηκαν και η υπόθεση επανασυζητήθηκε χθες.
Η ενάγουσα, η υπό ειδική εκκαθάριση «Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ», όπως νομίμως εκπροσωπείται από τον Ειδικό Εκκαθαριστή και συγκεκριμένα την ανώνυμη εταιρεία «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε.» στην αγωγή της επισημαίνει ότι με την εναγόμενη συμφωνήθηκε πως το σύνολο των οφειλών από συμβάσεις δανείων ανέρχονταν στο ποσό των 11.830.707.000 δρχ, το οποίο αναγνώρισε και αποδέχτηκε.
Περαιτέρω το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε, στο πλαίσιο της εξυγίανσης των συνεταιριστικών οργανώσεων, να καταβάλει προς τη δανείστρια Τράπεζα με τον εκεί αναφερόμενο τρόπο μέρος της συνολικής οφειλής ήτοι το ποσό των 2.000.000.000 δρχ και συνεπώς το απομένον οφειλόμενο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο με VALLER 31/12/1998 ανέρχοταν στο ποσό των 10.467.464.000 δρχ.

Προς διασφάλιση των δανείων υφίστανται σήμερα εμπράγματες διασφαλίσεις υπέρ της δανείστριας επί 20 ακινήτων ιδιοκτησίας της.
Ο λογαριασμός δανείων της ΚΑΪΡ ΑΕ, όπως εκθέτει ο ειδικός εκκαθαριστής στην αγωγή του, παρουσιάζει χρεωστικό υπόλοιπο ύψους 1.439.575,38 ευρώ.
Υποστηρίζει ότι η εναγόμενη δεν κατέβαλε τις δόσεις, που είχαν συμφωνηθεί και δεν τήρησε τους όρους της σύμβασης.
Επισημαίνει ακόμη ότι παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις συνέχισε να αδιαφορεί για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων τοκοχρεολυτικών δόσεων.
Ο ειδικός εκκαθαριστής προέβη σε καταγγελία της πρόσθετης δανειστικής σύμβασης ρύθμισης οφειλών και ζήτησε από την ΚΑΪΡ ΑΕ να καταβάλει ληξιπρόθεσμη οφειλή συνολικού ύψους 2.173.793,97 ευρώ πλέον τόκων και εξόδων.
Με την αγωγή διεκδικεί να υποχρεωθεί η εναγόμενη να καταβάλει μέρος του συνολικού χρηματικού ποσού, και δη το ποσό των 500.000 ευρώ, με το νόμιμο τόκο υπερημερίας από 19.06.2019, ήτοι την επομένη επίδοσης της καταγγελίας της σύμβασης και μέχρι την ολοσχερή εξόφληση.
Από την άλλη πλευρά η εναγόμενη αρνείται την αγωγή και ισχυρίζεται ότι στο ποσό που φέρεται να οφείλει έχουν συνυπολογισθεί παράνομες επιβαρύνσεις προερχόμενες από υπολογισμούς τόκων με βάση το έτος 360 ημερών αντί 365 ημερών και ανατοκισμό της εισφοράς του Ν.128/1975, ενώ διατείνεται ότι δεν υπήρχε σε καμία σύμβαση η ειδική δικονομική συμφωνία για την απόδειξη των βιβλίων και για το λόγο αυτό, η οφειλή της δεν δύναται να αποδειχθεί δυνάμει αυτών.
Να σημειωθεί πως με απόφαση, που έχει εκδώσει το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, έχει γίνει δεκτό το αίτημα της ΚΑΙΡ ΑΕ για την έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής εκτέλεσης διαταγής πληρωμής ύψους, μαζί με τόκους, 1.837.000 €.
Με προσωρινή διαταγή αναστέλλεται ειδικότερα κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης αλλά και η εμφάνιση των δυσμενών στοιχείων στα συστήματα καταχώρησης της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ.
Η ΚΑΙΡ ΑΕ, όπως έγραψε η «δημοκρατική», εστράφη κατά της «INTRUM HELLAS» για την προσωρινή αναστολή εκτέλεσης διαταγής πληρωμής «μαμούθ» για οφειλές ύψους 1.754.955,72 €, εντόκως και νομίμως, από την 24η Μαΐου 2018.
Αφορά δε σε δάνεια της ΚΑΙΡ ΑΕ από την «Αγροτική Τράπεζα», την οποία διαδέχτηκε από το έτος 2012 η «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.».
Η ΚΑΙΡ εκπροσωπείται από το δικηγορικό γραφείο Μηνά Τσέρκη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου